用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
樓主: phoet
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Lav 發表於 19-7-10 05:48
即是聖提今年真是15個華英?咁咪好好?
看今年黃宣和千禧的結果,華英迦密兩間加埋,兩校各自都無15個⋯⋯ ...
睇小學概覽既資料係開 4 班 P.6, 17/18 年度 P.5 有 111 人, 當無人走即 18/19 P.6 都係 111 人, 派 B1 既係 32 人, 32/111=28.8%, 叫做 OK 囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

sophialihk 發表於 19-7-10 08:19
表只列出了"部分"...那餘下的是怎樣?假設我不是top tier, 出路成疑
齋用有列出黎既資料, 聖提都有 28.8% 入 B1 中學
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

表只列出了"部分"...那餘下的是怎樣?假設我不是top tier, 出路成疑
全對, 要有全級 6 年級的人數及派去邊間中學才計算到有幾多 % 派 Band 1, 2, 3 中學, 又是報喜不報憂.

醒目開學勳章 王國長老

間間都會有派得好同差, top tier 都未必一定讀到大學

醒目開學勳章 王國長老

拿拿利 發表於 19-7-10 09:03
全對, 要有全級 6 年級的人數及派去邊間中學才計算到有幾多 % 派 Band 1, 2, 3 中學, 又是報喜不報憂. ...
睇校務報告已經搵到 P.6 有幾多人

miriam 發表於 19-7-10 00:09
份表係以呈分試年度計, 以呈分試年度係 17/19 年度, 以畢業年份先係 18/19 年度
...

原來我誤會了,咁就真是估佢唔到。

miriam 發表於 19-7-10 09:00
所以呢,單睇升中派位,35網真係一個"迷網"。咁多人冒險50%機會率抽黃宣,又個個抽到聖提喊住走…

醒目開學勳章 王國長老

qpalzm 發表於 19-7-10 09:37
所以呢,單睇升中派位,35網真係一個"迷網"。咁多人冒險50%機會率抽黃宣,又個個抽到聖提喊住走… ...
睇升中派位都要睇幾年既數據先準, 但又有幾多人會花時間去校務報告搵資料, 單靠口耳相傳就認定一定差, 真係無辦法.

想當年我個區某間小學都畀人話差, 好彩我無聊地整左幾年數據為該校平反

Arabellahk    發表於 19-7-10 14:09

miriam 發表於 19-7-10 09:00

咁都真係唔錯

或者咁講,應該是人們以訛傳訛,所以我才一直以為這間學校升中派位一定好差

咁睇其實呢區間間都ok呀

Lav 發表於 19-7-10 10:20
咁都真係唔錯

或者咁講,應該是人們以訛傳訛,所以我才一直以為這間學校升中派位一定好差
28.8% 入 Band 1, 意味住小朋友要 keep 級 20 內才穩陣, 所以小朋友同家長都要努力, 學校又會再谷 D, 當年我小朋友派左出去果欄, 我都要盡叩 35 網, 聖提第一間 in, (校長同副校一齊 in) 佢地都 nice 既, 亦係第一間收, 葛小反而係最尾一間通知仲要考筆試, 期間我的第一志願收番, 葛小我就沒有去了. 有心理準備聖提係多功課的.

醒目開學勳章 王國長老

Lav 發表於 19-7-10 10:20
咁都真係唔錯

一間學校永遠都會有好同負評, 聽完咪再搵下資料囉, 齋接收唔求證可能會錯過岩自己子女既學校

回覆 miriam 的帖子

正確, 因為自己小朋友才是真正的用家.

Lav 發表於 19-7-10 05:48
即是聖提今年真是15個華英?咁咪好好?
看今年黃宣和千禧的結果,華英迦密兩間加埋,兩校各自都無15個⋯⋯ ...

15個入華英真係好令人意外

好少見單一學校同一年內有咁多人入到華英, 就算其它名氣學校, 有雙位數字人數入華英都少見

唔通同華英將要翻新有關?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-10 11:46
15個入華英真係好令人意外

好少見單一學校同一年內有咁多人入到華英, 就算其它名氣學校, 有雙位數字人數 ...
忘記左華英要暫時搬走添, 可能係咁少左人揀

回覆樓主:

華英要搬? 幾時?知道搬去哪裡嗎?

miriam 發表於 19-7-10 10:56
一間學校永遠都會有好同負評, 聽完咪再搵下資料囉, 齋接收唔求證可能會錯過岩自己子女既學校
...

都啱嘅,我只是知道聖提是小班教學,這方面幾好,我個人喜歡小班

醒目開學勳章 王國長老

Lav 發表於 19-7-10 13:05
華英要搬? 幾時?知道搬去哪裡嗎?
華英中學重建

miriam 發表於 19-7-10 13:21
華英中學重建

原來如此
唔知會搬去邊呢?

回覆 hkpapa852 的帖子

陳瑞祺今年都有12個入華英, 過去都係單位數字入

醒目開學勳章 王國長老

Lav 發表於 19-7-10 13:36
原來如此
唔知會搬去邊呢?
懶........唔想搵資料

‹ 上一主題|下一主題