用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
樓主: phoet
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

micmic37 發表於 19-7-1 00:23
到底要有幾好球技,先可以有5個入喇沙!?

喇沙係琴棋書畫全能都有 ,唔淨止係打羽毛球
每年羽毛球隊都有人去拔協德瑪嗰堆
打學界打港隊出晒命架喇

葛小呢係就係谷緊,但都要d學生谷得上至得架,d功課煩複都咩咁,最慘d學生根本處理唔到份功課,最後咪家長/補習老師做,3科主科7x分全級可以考3x名,而其餘果四間呢d分講緊考90名以外啦。。。。

紅馬仲陰功,國內得2款家長,一係d仔女好讀得,一係就人話紅馬好咪入去囉,從來唔跟仔女功課,星期五放學就北上,星期日至返,假期書包從冇打開過,紅馬差左真係多得佢地唔少啦。。

其實適合既意思係家長必須要配合

hugub 發表於 19-7-1 09:33
葛小呢係就係谷緊,但都要d學生谷得上至得架,d功課煩複都咩咁,最慘d學生根本處理唔到份功課,最後咪家長/ ...

正!有人幫手墊底

「適合既意思係家長必須要配合」,完全正確!

hugub 發表於 19-7-1 09:33
葛小呢係就係谷緊,但都要d學生谷得上至得架,d功課煩複都咩咁,最慘d學生根本處理唔到份功課,最後咪家長/ ...

聴落35網土生香港人不是絕大多數?

我仔幫葛小學生補過習,一碟壽司有2件,五碟有幾多件。。。完全唔識乘數表。。。咁叫佢數雙數,2..4..5..6

當年我仔k3準備去學公民數,入學前評估數雙數都可以數到去220啦

2..4..5..6

hugub 發表於 19-7-1 10:36
當年我仔k3準備去學公民數,入學前評估數雙數都可以數到去220啦

2..4..5..6 ...

又唔使一竹竿打曬人地…
唔是用家 只是路過

葛小比較多有學習障外學生,因為佢地有資源去配合

回覆 hugub 的帖子

真係好想知你仔幫過幾多葛小生補習?如果我係唔認識呢間學校嘅家長,真係會誤以為葛小學生都係好蠢同有問題,人哋可能成績唔好先搵你仔補習或功課班,點解你可以講到成間學校啲學生都有問題?利申我係用家,亦係土生土長嘅嘅香港人

都補過唔小,亦唔打算再補。。。無可否認葛小有極小部分學生係唔差既,咁講希望呢位土生土長香港家長會開心d,實際d講葛小係好努力谷但奈何成績真係比同區四間熱門遜色。。試問呢位家長又是否將葛小放第一志願呢???

唔會再回應呢個題目。。。免得得罪d非常有盼望既用家,祝你升中時有奇蹟

其實每一間學校都有 B1, B2, B3 學生, 我覺得又無謂執着於學生情況, 反宜應該着眼於每間學校既教育方針, 以及幫助學生既學習態度.

首先, 津貼小學既學生都來自香港各幼稚園既大抽獎, 學生既本質就唔會有很大的參差, 但點解有一些小學可以將學生既素質大加提升, 成績明顯比其他小學優勝, 除左個別家長的努力外, 我相信學校都提供左好多幫助和努力.

就我看來, 還是數據說話的好, 為什麼別人學校一年數據比一年好, 自己的學校不升反跌, 最後不了了知? 索性收埋收埋?

另外, 我從前也有幫小學生補習, 真係同一間學校都有很大的參差, 名校也有差的學生, 普通學校也有出色的學生, 所以好難以個別學生成績去評定學校好與壞, 但好既學校會為差既學生補底出力, 可能唔好既學校就無能為力, 所以大家揀學校都要小心。

zenobiawong 發表於 19-7-2 10:29
其實每一間學校都有 B1, B2, B3 學生, 我覺得又無謂執着於學生情況, 反宜應該着眼於每間學校既教育方針, 以 ...

相信一些比較二線的學校,叻的學生派入會隨即叩門走,而每年叻的一堆同學亦會考插班,到小六的時候,相信最top的幾十個學生已經一早離開,呢類學校缺點係難以留下叻學生,相信有能力都會叩走,留下需要關愛的學生

聼聞葛小對有需要的小朋友多D支援,所以會吸引多D需要關愛的學生去,好多家長都將葛小作第二志願,可以叩門插班走的都走左。

CherHO 發表於 19-7-2 01:00
回覆 hugub 的帖子

真係好想知你仔幫過幾多葛小生補習?如果我係唔認識呢間學校嘅家長,真係會誤以為葛小 ...
我唔係用家,但當年放了葛小係乙2,如果真係派到基於小朋友不擅長面試都未必會扣走(或扣得走)。
其實你有無識高年級D家長知約頭幾多%派去B1?

hugub 發表於 19-7-1 15:33
葛小比較多有學習障外學生,因為佢地有資源去配合

我朋友個仔也是有學習障礙(有限智能), 因為葛小有融合教育, 她說會有特殊調節幫助他們有特殊需要的,好像老師也很包容和有愛心

hugub 發表於 19-7-1 10:32
我仔幫葛小學生補過習,一碟壽司有2件,五碟有幾多件。。。完全唔識乘數表。。。咁叫佢數雙數,2..4..5..6: ...

幾年級?

咁聖提呢? 其實好唔好?

phoet 發表於 19-7-2 14:28
咁聖提呢? 其實好唔好?

百年老校, 自有安身立命之道, 但亦因為百年老校, 就怕他故步自封。

坦白, 我媽咪也是這所學校的舊學, 我唔敢話他不好, 但本人和小朋友最後都無入讀此校.

回覆 phoet 的帖子

我去年聼過聖提公開課,覺得英文淺。校舍被馬路分開兩邊,感覺不是很好。
龍年幼稚園同學只有一個去讀,因爲叩門不成功。

hilarychu 發表於 19-6-20 09:37
回覆 feifei_baby 的帖子

我也有去佢的小一講座,但接收唔到一間學校著重坊間的考試就等如學校太谷有關連吧 ...

學校有提供考試資訊比學生,學生可選擇報或不報,完全唔會強迫或仼何壓力,就算結果考得好或唔好,學校都唔會鬧或比說話架喎。。
‹ 上一主題|下一主題