用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 當初揀禮賢有掙扎嗎?
go

當初揀禮賢有掙扎嗎? [複製鏈接]

自己同老公都好喜歡禮賢,同時小朋友又好好彩抽到地區一線第一志願,屋企人都(尤其係幾位長老)覺得禮賢學費唔少又要用交通時間去返學 (我住新界東),俾咗幾大壓力我哋叫我哋揀地區小學。我自己仲係想堅持讀禮賢,希望我嘅決定冇錯,始終著重有愛同關顧小朋友嘅學習環境,亦都係對政府的教育措施信心唔大。大家唔知有冇類似嘅經驗?
   5    0    0    0

你就好,我都鍾意禮小,可惜waiting都無,寫過信亦無feedback。叫做好彩抽到地區一線,如果唔係我都會同你一樣唔知揀邊間好。

celinelau 發表於 19-6-5 10:56
自己同老公都好喜歡禮賢,同時小朋友又好好彩抽到地區一線第一志願,屋企人都(尤其係幾位長老)覺得禮賢學費 ...

失女抽唔到第一,跌左去第四,嗰間一定唔讀,其實禮賢係幾好,朋友女兒响禮賢讀,但我仲有個細佬跟尾,我都十五十六

pb728 發表於 19-6-5 15:34
失女抽唔到第一,跌左去第四,嗰間一定唔讀,其實禮賢係幾好,朋友女兒响禮賢讀,但我仲有個細佬跟尾,我 ...

我住將軍澳

失女抽唔到第一,跌左去第四,嗰間一定唔讀,其實禮賢係幾好,朋友女兒响禮賢讀,但我仲有個細佬跟尾,我 ...
其實如果負擔到學費, 禮小的確唔錯. 不過有兩個小朋友, 皮費又真係大.

樓主揀左禮小唔會後悔, 我真心覺得禮賢有愛. 很好的學校.

回覆 szwani2412 的帖子

請問禮小今年有沒有小一適應班呢?

我都喜歡禮小,但學費都唔平,而且是深水埗校網

我同你一樣呀,都仲有個細囝。但自己盡量唔考慮細佬,怕影響咗阿哥嘅選擇。真係好忐忑...

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

celinelau 發表於 19-6-5 17:22
我同你一樣呀,都仲有個細囝。但自己盡量唔考慮細佬,怕影響咗阿哥嘅選擇。真係好忐忑... ...

我冇交統一註冊表,因為派嗰間定唔讀

pb728 發表於 19-6-5 18:15
我冇交統一註冊表,因為派嗰間定唔讀
明白,咁你有冇去其他學校叩門呀

celinelau 發表於 19-6-5 10:56
自己同老公都好喜歡禮賢,同時小朋友又好好彩抽到地區一線第一志願,屋企人都(尤其係幾位長老)覺得禮賢學費 ...

明白你呢個moment好掙扎,我和我朋友上年都類似。不過我一早已好堅定選禮賢俾囝囝,因為我欣賞禮賢重關愛。我好想囝囝接觸宗教,培養佢有愛有德,唔係只係一味去爭學分。(emoji)

celinelau 發表於 19-6-5 18:19
明白,咁你有冇去其他學校叩門呀

叩2間咋

minidonut0131 發表於 19-6-6 06:35
明白你呢個moment好掙扎,我和我朋友上年都類似。不過我一早已好堅定選禮賢俾囝囝,因為我欣賞禮賢重關愛 ...

咁讀左一年,覺得點呀?

minidonut0131 發表於 19-6-6 06:35
明白你呢個moment好掙扎,我和我朋友上年都類似。不過我一早已好堅定選禮賢俾囝囝,因為我欣賞禮賢重關愛 ...

其實我鍾意佢德育做得好,加老師有愛心,學生成績又唔錯,但想問下如果比起政府學校,佢谷唔谷?

一個月洗費計埋校車係咪ard $7000?

pb728 發表於 19-6-6 09:40
一個月洗費計埋校車係咪ard $7000?

讀了一年,除了要好早好早起身辛苦d外,我對學校都好滿意 ,因為禮賢真係俾到我要既~一個關愛又有德育既學習環境 。
記得開學初期,囝囝曾被老師發現做了壞事 ,老師打電話黎,唔係單單投訴,而係同我傾(唔係投訴)大家點樣可以配合令佢改好。老師之後都冇標籤佢曳,反而俾好多機會/獎勵佢改好。

暫時小一我都唔覺學校谷,測考係多(每學期1考3測),但範圍細,而且測考前,老師都會同學生預習同溫習,所以跟住學校俾既習作黎溫,唔難。

學費+校車(tko)+午飯 約$6500,另外聯課活動半年繳費一次(睇你選咩活動,唔同價)

每間學校都有佢可取之處,最緊要認清小朋友同家庭需要

minidonut0131 發表於 19-6-7 09:29
讀了一年,除了要好早好早起身辛苦d外,我對學校都好滿意 ,因為禮賢真係俾到我要既~一個關愛又有 ...

我住坑口,請問大約幾點上車?校車幾錢?

pb728 發表於 19-6-7 10:29

坑口東港城6:45上車,來年校車好似$17xx.

pb728 發表於 19-6-7 10:29

你可以直接問校車叔叔來年校車時間(有可能同今年有別),佢地好nice, 好樂意答你。
‹ 上一主題|下一主題