用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有邊間直私才會放棄喇沙?
樓主: Lsm948
go

有邊間直私才會放棄喇沙? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkgra 發表於 19-6-4 15:43
回覆 小曳人 的帖子

油天 (無講邊間)2間有好大分別?thx
唔知,但如果你以單一學校去比較,咁資料來源變成唔能夠同其他學校比較...
因為對方都無同我講係邊間,我怕誤會,所以講清楚啫
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-4 14:01
上面唔係話除咗SFA外,問YW 同 st paul boys 情況咩?
APS 更加係大熱啦!唯一考慮係APS 成績表除首幾名之 ...

APS冇名次果D人, 要插入LS應該都難啩?就好似GH插SMCS,雖然GH冇排名,但總分top10(或單科top5)有學術獎,要插得入既基本都有攞某些學術奬。

小曳人 發表於 19-6-4 15:22
APS應該同SFA差唔多,兩間夾埋應該有一半位無過....
我有聽過以下學校:DPS、仁立(無講邊間)、油天 (無講 ...

所以如果target LS, 都係先努力考入SFA/APS先

如果我有LS, 應該會放棄所有直私
原因: 1) 神校, 2) 免費 3) 不用去到最top

回覆樓主:

體藝+Dse成績+校友network,LS已是top了,唔好忘記佢係津校而已

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 19-6-4 16:03
APS冇名次果D人, 要插入LS應該都難啩?就好似GH插SMCS,雖然GH冇排名,但總分top10(或單科top5)有學術獎 ...
以我所知,唔一定,因為有筆試把關,所以無名次又全A的話,都好可能有筆試機會
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-4 07:59
好少人咁問

不過,如果抽到都想放嘅,咁你當初點解要揀?

spcc only
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我識一個朋友嘅仔,年年都考級一,年年都考埋一堆數學比賽獎,年年都考LS插班都考唔到。

原來LS插班只收名校。
‹ 上一主題|下一主題