用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 柴灣聖米迦勒是一問點樣的小學?謝謝
go

柴灣聖米迦勒是一問點樣的小學?謝謝

回覆樓主:

我都想知.push!!

回覆 lovelymonchichi 的帖子

有聽過校長分享小一入學,不過無太多講自己學校特色, 崇真講座就好好多, 兩間band 1差不多我會選崇真. 設備環境校風好d

冬日勳章

回覆 jackinbox147 的帖子

崇真唔係band1 的,係2線仲上緊

乙1入?

回覆 muimui120 的帖子

小妹培X幼稚園今年有幾位家長111入唔到崇真派了去杏花村,要回去叩門,我再去崇真網看又見佢攞好多大獎比賽同推廣好閲讀,好宗教校風,所以我地都覺得佢應該係一線。

這間2017年有十五個升讀band 1張祝珊英中

jackinbox147 發表於 19-6-6 00:12
回覆 muimui120 的帖子

小妹培X幼稚園今年有幾位家長111入唔到崇真派了去杏花村,要回去叩門,我再去崇真 ...

一線係睇佢有幾多升band 1 比率

攞獎多同 band1 比率無關係

其實崇真一直好似只有約3 成升band 中比率... 近年有改變嗎?

同埋崇真都多功課架woo 聽朋友講...

自從早幾年 學額緊張.. 一些二線學校 都變得熱門.. 例如:崇真,明德,梁李...

但過多幾年.. 學額又舒緩下來時.....之後?

carmen6282001 發表於 19-6-8 12:02

這間2017年有十五個升讀band 1張祝珊英中

15 個

您講緊邊間?我16-17 15 個 係炮米不是柴米woo

http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202018%20(2).pdf

真相 自己睇

回覆樓主:

以我所知崇真唔係band 1, 係2線上緊, 請問杏花邨韋理夫人好差咩?

回覆樓主:

柴米2019年只有升英中校名無人數
共有英中24間 (B1 22 | B2A-1C 2)
假設小六120人 各B1有1/2/3人
升B1比例為 18.3%/36.7%/55.0%

http://www.skhcwsms.edu.hk/new_website/files/banners/SSPA_result_2019.pdf

本校六年級學生獲派英文中學名單

英華女學校
皇仁書院
英皇書院
瑪利曼中學
協恩中學
張祝珊英文中學
庇理羅士女子中學
德望學校
聖士提反女子中學
嘉諾撒書院
聖保祿中學