用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明? ...
樓主: Wonderlady
go

K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明?   [複製鏈接]

點証明小孩有運動天分考直資小一?搵個有分量的行內人推薦就最好.  不過幼稚園生或初小頗為困難,特別樓主提出其中兩項是隊制項目,用心培養一下,去到小三、小四先算。

我知道小學體育插班入名小學的例子,都是游水仔/女 (當然他們學業成績都不錯)

Lingcheung 發表於 19-6-2 12:49
點証明小孩有運動天分考直資小一?搵個有分量的行內人推薦就最好.  不過幼稚園生或初小頗為困難,特別樓主 ...

無錯,游水又是必爭之地。不過我未開始學游水

Brainwave 發表於 19-6-2 10:03
我仔n 班已識用腳邊跑邊控足球,K1無師自通左右手互換拍藍球,羽毛球一學就識。都唔覺得對in小一有任何幫 ...
非常同意直私喜歡全面的小朋友
學術叻,但社交技巧弱也不能pass
全面發展較好
運動好+學術好

Brainwave 發表於 19-6-2 10:03
我仔n 班已識用腳邊跑邊控足球,K1無師自通左右手互換拍藍球,羽毛球一學就識。都唔覺得對in小一有任何幫 ...

請問你小朋友in 今年小一嗎?還是已經入了津校?

Wonderlady 發表於 19-6-2 12:52

游水是基本運動, 如果未學, 最好升小一時開始學。

Wonderlady 發表於 19-6-2 13:33
請問你小朋友in 今年小一嗎?還是已經入了津校?

有offer, 讀直資呀。

回覆樓主:

考小一, 中, 英語文好, 可以坐得定, 有問有答, 比運動好有利。
運動繼續保持, 插班一線小學都有用。

pekovian 發表於 19-6-2 08:16
4歲有港隊教練唔奇呀,我女3歲開始玩運動,佢教練都係港隊,你真係可以物色一下。

講到考小學,面試過程 ...

教練係港隊,同港隊既教練,應該唔同吧。咁細個不可能有港隊吧~~~

我小朋友都係好有運動天份,籃球排球都自學copy得好快!但面試其實唔會有機會比佢發揮,因為老師校長主要睇小朋友對答表現,有無禮貌,坐唔坐得定,學術有無一定程度!上年考左十間直私都無一間會問你運動!所以我諗家長反而應該諗邊間學校運動好,佢入讀之後會有機會比佢繼續發揮! 同埋直私學校傾向文武雙全!有啲仲講明一體一藝!搵岩你小朋友性格嘅學校先係重點!加油~

可以報下各類型運動班, 再睇小朋友興趣同埋邊一項比較專長....
個人項目會較優勝, 你當係bonus, 但唔好寄望對小一考學校有咩大幫助...

始終仲係小一階段, 反而等佢再大d 參加一d 學界比賽或者應受性廣既比賽到時再插班機會仲大d

我朋友小朋友田徑強項, 參加左好多唔同機構既跑步比賽, 每個項目都拎第1, 全場總分最高.... 佢portfolio 都寫哂..... 但佢dbs 都入唔到2nd in ......

所以有係bonus, 都要睇其他方面, 加油

Wonderlady 發表於 19-6-1 23:22
4歳,已經看到有打籃球,足球,和空手道天份。絕對是運動型。今年升k3 ,應該如何裝備,才可以令學校看到他 ...

真心賜教, 一個4歲嘅小朋友有乜原因令你覺得佢非池中物? 身高過人力大無窮反應敏捷手長及膝?
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

faikam 發表於 19-6-2 18:43
真心賜教, 一個4歲嘅小朋友有乜原因令你覺得佢非池中物? 身高過人力大無窮反應敏捷手長及膝?
...

只是偏向運動型。可以讓他多跑跑跳跳。不過亦要陪讀,做手工。

的確有一起玩的小朋友,手腳不太協調,踢足球會踢個空,或者跳不到直缐,投籃球的手力不足,因為太瘦。拍球亦拍不到五十下以上。

Wonderlady 發表於 19-6-2 12:52

小學階段嚟講, 游水係付出同收鑊不成正比嘅運動, 如果純粹諗住用嚟考學校, 我諗你不如用練水嘅時間去玩其他運動或者溫書會嚟得更有效益。

不過, 如果你係諗住用嚟練體能同訓練佢刻苦意志同紀律性嘅, 游水係一個唔錯嘅選擇。

mcl203 發表於 19-6-2 17:27
教練係港隊,同港隊既教練,應該唔同吧。咁細個不可能有港隊吧~~~

應該係前港隊,現任港隊教練
咁細都有架,佢地賺外快啫,不過就要人介紹

faikam 發表於 19-6-2 18:50

小學階段嚟講, 游水係付出同收鑊不成正比嘅運動, 如果純粹諗 ...

P1 前的游水, 只係要學識, 又未至於要克苦練習, 都好輕鬆吓。
學校, P1 已有水運會, 識游水的同學己可以參加。

Wonderlady 發表於 19-6-1 23:22
4歳,已經看到有打籃球,足球,和空手道天份。絕對是運動型。今年升k3 ,應該如何裝備,才可以令學校看到他 ...

係考小一階段,係好難証明運動天份,要靠運動入名小,我覺得你最好唔好單靠運動。

首先,大部份直私面試評分都係睇 學術+即場應對。絕少考體育,最多係跳下玩下遊戲。

另外,即使重視體育既名校,如男女拔,協恩,喇沙,英華等,跟本不需要在小一階段吸納有運動天份既學生。佢地小一面試還是收學術+轉數快學生為主,以佢地名氣,跟本不需做青訓,由小三開始在學界比賽能有獎既學生,排住隊等入依類名小。你睇下男拔打甲組學界既運動員,有幾多個係由男拔附小小一升上黎?

assado 發表於 19-6-2 21:16
P1 前的游水, 只係要學識, 又未至於要克苦練習, 都好輕鬆吓。
學校, P1 已有水運會, 識游水的同學己可以參 ...

可能我講得一舊舊, 其實我係指靠游水幫助升中, 唔係考小學。不過, 我聽過最細5歲就入泳隊操水.....

至於靠運動升小, 我就諗無乜幫助, 個個都琴棋書畫一堆證書, 但又大部份都無認受同代表性, 所以學校主要都係望下你有無課外活動而已。反而個小朋友對答如流, 先係個最大嘅搶分位。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

lkwkenneth 發表於 19-6-2 21:30
係考小一階段,係好難証明運動天份,要靠運動入名小,我覺得你最好唔好單靠運動。

首先,大部份直私面試 ...

而關於足球,你可上youtube睇睇d天才片,如果好似網上面咁一個扭10個,咁就可以拍段片上youtube搏上報,否則係依個階段,無一個有認受性既比賽去證明實力。

Vana 發表於 19-6-2 18:07
可以報下各類型運動班, 再睇小朋友興趣同埋邊一項比較專長....
個人項目會較優勝, 你當係bonus, 但唔好寄望 ...

我估升小一體育加分項不會太多。
但小朋友生得高大,動作協調易被校方看中,做運動項人才儲備,培養至三四年級參加學界比賽

MICHAELLE.K 發表於 19-6-2 22:05
我估升小一體育加分項不會太多。
但小朋友生得高大,動作協調易被校方看中,做運動項人才儲備,培養至三四 ...

有小學會測試身體協調性? 因為我見通常都係玩下小組問下問題同傾下計咁。
‹ 上一主題|下一主題