用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 哪間/哪類中學師資較好?
go

哪間/哪類中學師資較好?

有人話津校因為老師福利好,有人話直資因為資源多,其實係點架呢?

cafeva 發表於 19-5-31 08:30
有人話津校因為老師福利好,有人話直資因為資源多,其實係點架呢?
其實好睇個別學校既實際情況,直資雖然資源多,但係學校未必用太多資源喺請老師。有啲校長甚至覺得請兩個渣既班主任行雙班主任制,一定好過請一個勁既班主任,而且又平啲。
津校老師福利好,其實又未必,雖然話GM起薪點三萬多,頂薪點有大約六萬,但係都有唔少係教學助理,同做雜工無差別。所以講到底,都係好睇個別學校既實際情況、個別校長既心態。

cafeva 發表於 19-5-31 08:30

Band 1 中學師資較好

B.B.BaBa 發表於 19-5-31 09:41
Band 1 中學師資較好

不一定。

band2、3學校老師付出的心力,不是每個人都知了解、明白及體諒。band 3學生有他們獨特的問題,老師會因應他們的需要而努力工作,當然DSE成績一定不會因為老師付出的努力而可以把band 3同學變band 1成績,沒有可能的,這班老師是協助一班成績跟不上或強項不是讀書的年青人,去尋找自信。

所以,不要從banding 去判斷師資。

回覆樓主:

回覆樓主:

B3學校的師資為何會比B1差?

師資好即係咩呢? 個老師學歷高經驗老? 同識不識教及肯不肯因才施教未必有關.

我以前讀過B1官校, 老師資歷很好, 好多在出面有專業的地位, 不過覺得較教法要求都較保守及按章.   之後都讀過B1教會津, 老師當時有些只是幾年經驗的年青人, 不過有料及好有心.   

在現在, 小朋友比我地個代煩得多, 老師要花更多時間在 "非上至下傳遞知識" 上,  要懂得因材施教, 掌握學生心理, 有創意... 感覺用心的老師才是師資的保障.  

王家爸爸 發表於 19-5-31 09:30
其實好睇個別學校既實際情況,直資雖然資源多,但係學校未必用太多資源喺請老師。有啲校長甚至覺得請兩個渣 ...

教學助理唔可以去班房教書,佢地真係做什工, 人工萬幾虹。做supply teacher, 人工同正識差不多。

ilmsc 發表於 19-5-31 10:02

同意,我相信b2 和b3中學一定有默默付出,為學生著想的好老師,他們真心的貢獻是偉大的

王家爸爸 發表於 19-5-31 09:30
其實好睇個別學校既實際情況,直資雖然資源多,但係學校未必用太多資源喺請老師。有啲校長甚至覺得請兩個渣 ...
到底同級選直資定津校? 想不通...

cafeva 發表於 19-5-31 13:49

就算同級,都可能要考慮附加贈品~~~

Greentea123 發表於 19-5-31 13:46
同意,我相信b2 和b3中學一定有默默付出,為學生著想的好老師,他們真心的貢獻是偉大的
...

可惜社會普遍誤解

B1學校即B1學生即B1老師即B1管理水平即師資優良管理得宜;B3學校即B3學生即B3教師即B3管理即師資平庸管理混亂。

以為世上只因為有B3學校才有B3學生,只要殺掉B3學校就沒有B3學生問題,再殺掉B2學校全港學生變B1。

cafeva 發表於 19-5-31 13:49

如果同級,點解要俾錢?

B1 中學師資較好 不等於 B3 中學師資唔好

mcl203 發表於 19-5-31 13:56
就算同級,都可能要考慮附加贈品~~~
附加贈品係指咩?

HaYi 發表於 19-5-31 11:31
師資好即係咩呢? 個老師學歷高經驗老? 同識不識教及肯不肯因才施教未必有關.

我以前讀過B1官校, 老師資歷 ...
以前自己讀書時對科目的興趣及成績同仼教老師有直接關係,所以個人認為師資好係好重要。好老師要有料丶識教丶能引發興趣。

B.B.BaBa 發表於 19-5-31 15:55
如果同級,點解要俾錢?
如果直資師資好D,可能值得比$…我也未能肯定

回覆樓主:

B1師資好,不等於一定好過B3的師資。

即是,banding跟師資是完全沒有關係。

ilmsc 發表於 19-5-31 20:50
B1師資好,不等於一定好過B3的師資。

即是,banding跟師資是完全沒有關係。

我都有教師朋友反映,band1學校老師其實都唔少係hea教,反正學生靠自己,唔掂自己搵補習,師資我覺得都係睇校長有冇能力同有幾為學生,我信物以類聚。

cafeva 發表於 19-5-31 20:31
附加贈品係指咩?

例如,學術以外既培訓~~~

王家爸爸    發表於 19-6-1 07:43