用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙vs高主教
go

蘇浙vs高主教 [複製鏈接]

醒目開學勳章

男仔, 邊間好d.
   1    0    0    0

kkll 發表於 19-5-30 18:15
男仔, 邊間好d.

我仔是高幼生。當日兩間都有offer, 我選了高幼,因我較喜歡宗教背景學校而已。
但想提你,如要搭保母車上學的話,蘇浙安排麻麻,小朋友要由蘇浙走來高幼門口上保母車的,我個人覺得不是太理想,建議你在放學時間到校望下先。
兩間學校都不錯,但開學初我看到蘇幼生上保母車安排,就沒後悔選高幼了,純這個因素。

醒目開學勳章

回覆 aaa28 的帖子

感謝回覆.
那以你的經驗, 學術上對考其他小學有優勢嗎? 老師有愛心嗎? 我個仔比較好動, 怕日日收投訴.

aaa28 發表於 19-6-3 04:52
我仔是高幼生。當日兩間都有offer, 我選了高幼,因我較喜歡宗教背景學校而已。
但想提你,如要搭保母車上 ...
蘇幼保姆車確實是在高主教門口上車落車,我們當初也是擔心安全問題所以有親自去觀望落車上車情況,通常都會有幾位保姆姨姨在那裡等候並牽著小朋友進學校,所以並沒有太大問題。但是開車就只有一位姨姨照顧了。我女女讀了快一年蘇幼,都是搭保姆車,覺得都ok,照顧都比較好,尤其對K1的小朋友,因為比較小一點。落雨時候,姨姨都會幫助穿上雨衣,但雨衣家長要提前放到書包裡。蘇幼老師都很有愛心的。

kkll 發表於 19-6-3 13:09
回覆 aaa28 的帖子

感謝回覆.

老師ok 的,有愛心,小朋友很喜歡上學,功課暫不多,我小朋友今年才k1, 我沒有考小學經驗啊!

我小朋友n 班時讀國際學校,習慣坐吾定,自由自在,上上下堂可以自由在班房游走,不用坐定上堂,所以我才轉去傳統學校。效果也可以,初初肯定不適應,但現在可以坐定了。據我小朋友講無比老師鬧過,我亦無接過投訴。放心吧!

cxyu841216 發表於 19-6-4 14:56
蘇幼保姆車確實是在高主教門口上車落車,我們當初也是擔心安全問題所以有親自去觀望落車上車情況,通常都會 ...

校車姨姨真的很好,很照顧小朋友,我多次去看放學,看到姨姨對小朋友很細心,反而司機惡一點,可能驚小朋友走出馬路,就大聲一點吧,當時我沒有覺得反感或不妥,反感司機好緊張學生,這是我對校車的感覺。

aaa28 發表於 19-6-4 22:36
老師ok 的,有愛心,小朋友很喜歡上學,功課暫不多,我小朋友今年才k1, 我沒有考小學經驗啊!

我小朋友 ...

我囝囝九月將會讀傳統k1。
請問大班是否大約40人?
上课時,幾位老師在课室?
你覺得老師可以,全面照顧到咁多位學生嗎?
不好意思,提出太多问题、谢谢你的意見

Phoebe_lam 發表於 19-6-8 09:50
我囝囝九月將會讀傳統k1。
請問大班是否大約40人?
上课時,幾位老師在课室?

你讀蘇幼?蘇幼一向大班,同埋蘇幼教學淺!升上蘇小追得辛苦,我朋友囡用左成年黎追趕小一。

tigerdad 發表於 19-6-9 08:36
你讀蘇幼?蘇幼一向大班,同埋蘇幼教學淺!升上蘇小追得辛苦,我朋友囡用左成年黎追趕小一。
...

我小朋友未夠三歳,已出去外補(中、英、普)、希望可以跟到。
放棄左kv,take kc offer(因有蘇小back up),其實都好吾捨得kv

Phoebe_lam 發表於 19-6-9 16:40
我小朋友未夠三歳,已出去外補(中、英、普)、希望可以跟到。
放棄左kv,take kc offer(因有蘇小back up ...

KV vs KC 我會㨂KV
KCkg教得太淺,朋友由KCkg上蘇小用左大半年追,佢考小全軍覆沒...得蘇小收。

tigerdad 發表於 19-6-11 00:01
KV vs KC 我會㨂KV
KCkg教得太淺,朋友由KCkg上蘇小用左大半年追,佢考小全軍覆沒...得蘇小收。
...

其實你fd好彩有蘇小,我都好驚到時考小一全軍覆沒、考小一interview未正式經歷,要想像到爭到你死我活既情景、所以更加要有back up,況而蘇小係北角都係一缐。
我同阿仔已經歷過pn&k1 interview ,(考左好多間),真係怕怕。
我身邊d fd都係神幼讀緊,都走去龍校。

三年前kcs收了十月細b我小朋友好感恩 去年九月有蘇小offer 其他都考唔到
一早已預了大抽獎抽中就讀抽唔中唔叩讀蘇小 心情輕鬆得多

msnake_mama 發表於 19-6-11 18:07
三年前kcs收了十月細b我小朋友好感恩 去年九月有蘇小offer 其他都考唔到
一早已預了大抽獎抽中就讀抽唔中唔 ...

咁你小朋友讀緊蘇小螞?

Phoebe_lam 發表於 19-6-12 15:45
咁你小朋友讀緊蘇小螞?

螞更正~嗎。

Phoebe_lam 發表於 19-6-12 15:45
咁你小朋友讀緊蘇小螞?

中左乙一 讀乙一啦
我好感激學校
都好多同學抽到心儀

msnake_mama 發表於 19-6-11 18:07
一早已預了大抽獎抽中就讀抽唔中唔 ...

請問是不是全部蘇幼生都有蘇小offer?

mamanK 發表於 19-12-20 04:10
請問是不是全部蘇幼生都有蘇小offer?
不是,蘇幼生都需要interview的。不是全收,比較活躍/坐唔定就危d
‹ 上一主題|下一主題