用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 請教用家: 你對這間學校滿意嗎?
go

請教用家: 你對這間學校滿意嗎?

請教用家, 綜合來說, 你滿意聖保祿天主教小學嗎?

回覆 honyeeki2004 的帖子

非常滿意
大部分老師有愛心
課程適中,比一般津校深做又比私校淺
直屬85%上中學部,只要唔係band 3成績而乙一揀中學部的話,收哂過隔離,好過Marymount 只收65%左右
嫌功課太少

仲想知咩?

回覆樓主:

謝謝你解答
我仲想知多d
1. 校舍會確定於2020搬回跑馬地嗎?
2. 修女學校會過於傳統保守嗎?即未能有效啟發學生對學習的主動性

係2020搬返跑馬地。
學校與時並進,又有傳統根基,保守一定,但多用於學生規管學生行為上。課程都有啟發性,會誇學科教學,如小三外出參觀柴灣公園,既上常識又會教學生用步移法寫描寫文。

今年校內開放日以stem為主題,邀請聯校聖心,柴灣一個小學(唔記得咩名)一齊進行活動。好多外出參觀的機會。

會安排大量機會俾小朋友上台介紹唔同活動,增強自信。

回覆樓主:

好詳盡
謝謝你

另外想問下
校內會充斥著反政府訊息嗎?

冇提任何政治問題

回覆樓主:

請問, 知道叩門要考乜嘢 問題嗎

回覆 aprilgaomao 的帖子

扣門既過程唔係咁清楚

回覆樓主:

thanks

回覆 PTL_L 的帖子

什麼月份測/考?每日測/考幾多科?測/考是教什麼考什麼那種,還是出題課外多?有什麼科目教深一年?

PTL_L 發表於 19-6-1 22:38

非常滿意
例如比邊間私校淺?

回覆 rinarina 的帖子

每年兩測兩考,分別係10月、1月、4月、6月

測驗是中、英、數、常,考試是中、中作、英、英作、數、常。我自己覺得只背課內知識是唔得,是靈活運用到出黎,科目(中、數、常)要取高分,中文要掌控得好好。

Deleted

PTL_L 發表於 19-6-2 22:07

測驗是中、英、數、常,考試是中、中作、英、英作、數、常。我自己覺得只背課內知識 ...
分四日考?

Yes,通常星期四五一二

PTL_L 發表於 19-6-2 23:45

Yes,通常星期四五一二

另外都想問多d
放學校車到家約幾點(港島區)
有時間再上其他興趣班嗎?
每天在家做功課及溫書時間要預多久?
壓力大嗎?

呢一兩年,功課愈來愈少,小朋友都有時間學其他。我囡平時星期二,跳舞,星期五,中樂加游水。壓大真心唔覺大,但真係睇小朋友既能力,都有聽家長呻辛苦。惟一係,始終係中文小學,英文接觸較少,所以升中銜接驚辛苦。

想問下返學放學時間,仲有係如果返左跑馬地校車會唔會經紅磡?

回覆 PTL_L 的帖子

請問學校對中文的要求如何?例如普通話要求高嗎?中文作文如去到三、四年級,要求字數多少?