用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC am vs. LH pm
go

SC am vs. LH pm [複製鏈接]

小女有以上PN offer, 自己較喜歡 LH, 但礙於小女要睡午覺(每天12點幾開始睡2個鐘),擔心她返下午班無得訓會無精神。距離的話,兩間差唔多遠(都唔太近)。

明白LH 及SC都係好學校,可以有兩間的用家分享下嗎?

自己較喜歡LH的原因:

- 我地係N無,target傳統小學(有機會都可能試下神校),所以覺得最緊要學校可以equip個細路本身,而LH本身似乎support 好些。

- 聽講SC學生上到k1, 大部分都會出去補習。LH 係咪唔需要出去補習?或者唔使補咁多?

- 純粹經過兩間學習面試,感覺LH 辦學認真些。

我地打算入左一間就會讀4年,所以想聽多d意見。

最後想特別問下LH用家,如果PN讀下午班,k1轉返上上午班機會大唔大

以上純粹個人意見。請各位前輩指教。謝謝!

3    0    0    0

回覆樓主:

PN升K時會抽籤決定揀位先後次序,如果4N升4K,PM班要抽到前籌有較大機會轉AM,如果2N升4K, 應該較大機會轉到AM

回覆 wg_ann 的帖子

不好意思,請問真是抽籤決定揀位先後次序嗎?還是PN班升K, 是跟返原本是 am / pm?
另外什麽是4N升4K,2N升4K?

yvonnecbut 發表於 19-5-29 15:08
小女有以上PN offer, 自己較喜歡 LH, 但礙於小女要睡午覺(每天12點幾開始睡2個鐘),擔心她返下午班無得訓 ...

Same case 我係SC K1 am, LH PN pm

屋企人 LH 舊生無任何外補只靠學校有不錯offer, 小朋友返學好開心,近屋企。

我考慮係repeat pn 還是試細B st cat K1

yvonnecbut 發表於 19-5-29 17:16
回覆 wg_ann 的帖子

不好意思,請問真是抽籤決定揀位先後次序嗎?還是PN班升K, 是跟返原本是 am / pm?

K1 一般有4班, 英普am x1, 英粵amx1, 英普PM x2 = 全部都一定可以上返K, 抽簽只係for 選班

N 上K, 全部PN 同學會先簡好自己選班志願. 抽簽時, AM 56位同學會各自有個1~56號no. 下午班56位都會有各自1~56號no

AM 56位同學, 係優先選返AM 班, 即係英普 & 英粵. 不過,有10%, 即約6個位係會比插班生的. 即係話, 排51~56既同學會跌落下午班.

不過, AM 都一定有人走既, 咁, 會優先將上午班51~56既同學推返上去[正常佢地排位都係上午班英普或英粵].

如果, 上午班既同學都填滿左位, 又有吉位 [通常英普full, 英粵會有吉位], 下午班同學, 順1~56號, 如果英粵係佢地首選,又仲有位, 就可以上返上午班, 佢地個位呢, 就會比插班生或call waiting喇

大約係咁

我仔個班有同學係上午班但抽中56號簽, 佢仲等緊轉返上午

jsmjsm 發表於 19-5-29 21:12
K1 一般有4班, 英普am x1, 英粵amx2, 英普PM x2 = 全部都一定可以上返K, 抽簽只係for 選班

N 上K, 全部PN ...

好多謝你詳細的解釋!所以都有可能要4年都返下午喔,因為就算揀上午英粵班,轉到機會似乎都唔太大?

可否請教埋你,K1開始同學仔出去外補多嗎?我就係因為知道SC個個都出去補,所以較傾向LH!當然,外補既人一定有,但可能補少D,學校本身升小既支援夠,係咪?

yvonnecbut 發表於 19-5-29 21:50
好多謝你詳細的解釋!所以都有可能要4年都返下午喔,因為就算揀上午英粵班,轉到機會似乎都唔太大?

可否 ...

好多前輩都話LH既程度係足夠,唔需要外補。
而且學校有教phonics同普通話,基本上呢兩樣肯定唔洗補,至於補唔補其他,就睇個別家長有幾進取。

jsmjsm 發表於 19-5-29 21:12
K1 一般有4班, 英普am x1, 英粵amx2, 英普PM x2 = 全部都一定可以上返K, 抽簽只係for 選班

N 上K, 全部PN ...

即係如果我想揀上午英普(本身PN都係上午),最好就要抽1-30內嘅籌號?我有冇理解錯?同埋係咪英普較受歡迎?

jajavy 發表於 19-5-29 23:43
即係如果我想揀上午英普(本身PN都係上午),最好就要抽1-30內嘅籌號?我有冇理解錯?同埋係咪英普較受歡 ...

最理想係28內
不過,一定有人選英粵的
英普英粵各有捧場客, 我地選左英粵

jsmjsm 發表於 19-5-29 23:51
最理想係28內
不過,一定有人選英粵的
英普英粵各有捧場客, 我地選左英粵

明白 謝謝回覆 :)

我小朋友以前是LH, 我會說LH家長大多好俾心機教小朋友,eg 自己同小朋友玩詞語接龍遊戲,現小朋友讀神校,當年我們入神校人數不多,但近來發學神校插班生(大多學術成績好)都有吾少LH人。

GreenMaDad 發表於 19-5-31 11:21
我小朋友以前是LH, 我會說LH家長大多好俾心機教小朋友,eg 自己同小朋友玩詞語接龍遊戲,現小朋友讀神校, ...

多謝回覆!

SC 同 LH 都係差不多level,我會㨂am offer的學校。 我而家都係得pm offer,我有心理準備,如果適應唔到,都要轉校。

講起外補,LH 同 st cat都一樣要補。 (幫我女補嘅Net,她有好多LH學生)

外補風氣是SC較盛
當然LH也有家長外補
但個人覺得LH配套已很足夠
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

piglover 發表於 19-6-1 13:48
講起外補,LH 同 st cat都一樣要補。 (幫我女補嘅Net,她有好多LH學生)

外補風氣應該 sc 較強

揀近屋企個間啦。

其實SC 好好,教學嘅內容好實淨,小朋友可以打好個底,中丶英丶數(中數及英數都會教)都好足夠。
我係用家,好滿意小朋友的學習進度,佢返學又開心又學得好。
個人覺得外補真係唔須要。
相信LH都好好。
好難比較,不如揀間近屋企啦。
因為SC接送返放學好塞車。

‹ 上一主題|下一主題