用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SSCPS赤柱 vs 聖嘉勒 vs 真光(大坑)
樓主: peter2000325
go

SSCPS赤柱 vs 聖嘉勒 vs 真光(大坑)   [複製鏈接]

如學費不是問題, 加上家住南區, SSCPS for sure~

chkwu    發表於 19-7-12 23:20

HABB 發表於 19-7-12 16:28
不過翻睇ViuTV, 和2047特首上學去,睇下SSCPS啱唔啱小朋友

全套睇晒,越睇越鍾意間學校,不過學校無公開派位資料,
都唔知派唔到書院嘅學生,最後會派左去邊,
同埋書院都唔公開DSE成績。

mykate 發表於 19-5-29 19:02
Pm

我都想知st Clare's 升中情況呀,可以分享或PM嗎?

peter2000325 發表於 19-7-12 17:28
全套睇晒,越睇越鍾意間學校,不過學校無公開派位資料,
都唔知派唔到書院嘅學生,最後會派左去邊,
同埋 ...
赤堤是直資,應該可以全部直升吧。而且中學可以考DSE,也可以IB,多一個選擇。升大學的placement 也很不錯。學校環境好,氣氛輕松。通常大家都係頭痛交通遠,學費貴。

peter2000325 發表於 19-5-30 18:12
我自已比較喜歡赤提,只係有小小擔心,在完全英普環境下,小朋友能否應付得來,因為現在維記讀二文三語班, ...
no worry, victoria group is one of the biggest group in st stephens

peter2000325 發表於 19-7-12 16:17
不考慮海外升學,請問那裡可以睇到DSE成績?

真光 band1A
St Clare band 1C
St Stephens College IB幾好但DSE唔清楚

上各校網頁可睇

多謝各位意見,最後決定放St Clare

jenjenny 發表於 19-7-13 01:06
真光 band1A
St Clare band 1C
St Stephens College IB幾好但DSE唔清楚

真光唔係band 1A, St clare 近年已提升

剛收到真光電話,要今日內決定,
選擇困難症又發作

peter2000325 發表於 19-7-31 11:13
剛收到真光電話,要今日內決定,
選擇困難症又發作

聽日1/8好多學校要過數第一期學費,只有一個pat pat點都只能讀一間,諗左咁耐仲未決定到,網友都俾左好多意見啦,真係要hold到開學?

回覆 peter2000325 的帖子

有SSCPS在手, 比我會直接同真光講thanks but no thanks,諗一日?不用吧

Shellyxlk 發表於 19-5-29 16:27
十分嚴,有朋友女活潑醒目型,讀到情緒不穩,學期中都立刻轉國際

鰂魚涌嘉諾撒活潑小朋友千其唔好入,重要事講3次

之前我囡囡也有這三間學校offers次序是: SSCPS > st Clare > truelight

CherylChloe 發表於 19-7-31 23:41
之前我囡囡也有這三間學校offers次序是: SSCPS > st Clare > truelight
最後也撰了赤柱聖士提反?

mindfulmom 發表於 19-7-12 22:48
我都想知st Clare's 升中情況呀,可以分享或PM嗎?

St. Clare's 2019年76%升讀B1中學

B1* 76%
SCGS 50%/ YWGS 7%/ SSGC 5%/
SPCC 3%/ DGS 3%/ SPCS 3%/
MSS 3%/ SPSS 1%/港同 1%

B2* 1%
何東 1%

NR* 23%
鴨真 5%/ 培德 3%
SSCC 3%/ 陳白沙 1%/Others 11%

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

https://pri.scps.edu.hk/wp-content/uploads/2019/07/2017-2019_SSPA_Results_Summary_9_7_19.png

cmir 發表於 19-7-13 11:14
真光唔係band 1A, St clare 近年已提升

兩間2019年主科4+皆屬B1B
坑真各主科較佳 73.4%近B1A(≥75%)
SCGS 61.0%近B1C(45-60%)

2019年 坑真 | SCGS
中文4+ 67.5% | 43.8%
英文4+ 86.7% | 69.0%
數學4+ 66.2% | 60.2%
通識4+ 73.2% | 70.9%
主科4+ 73.4% | 61.0%
3322: 90.2% | 無公布
22222: 99% | 無公布

坑真 2019
https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

SCGS 2019
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/10/Annual-School-Report-2018-19.pdf

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Not SC for sure

回覆 fwstides 的帖子

Why?
‹ 上一主題|下一主題