用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔話想轉校呀
go

阿仔話想轉校呀 [複製鏈接]

佢而家就讀唐乃勤初中書院 佢話覺得同同學難相處 佢話想轉長天 目前十名之內 有冇機會轉到?🙏
   0    0    0    0

有孩子 發表於 19-5-26 22:28
佢而家就讀唐乃勤初中書院 佢話覺得同同學難相處 佢話想轉長天 目前十名之內 有冇機會轉到?🙏 ...

打去長天問下有冇位先? 第一要有人走先有位插。 跟住才有面試及筆試, 所以最緊要做左第一步先!  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有孩子 發表於 19-5-26 22:28
佢而家就讀唐乃勤初中書院 佢話覺得同同學難相處 佢話想轉長天 目前十名之內 有冇機會轉到?🙏 ...
長天離校率唔高,空出嚟既位應該唔多。加上唐乃勤同長天程度上差好遠,唐乃勤十名之內有無機會,其實好睇有幾內(第二、第九都係十名內)。
不過唔試一定無,試咗唔得無損失,得既話有驚喜,所以我建議點都試下。

回覆 有孩子 的帖子

佢話覺得同同學難相處,如果系尼個原因,應該要找自身有無問題,就算去到長天,能保證同同學就好相處?如果再覺得不好相處又再轉?而且長天始終都系band 1,band 2要叩門應該也不算容易~

0030 發表於 19-5-27 10:16
回覆 有孩子 的帖子

佢話覺得同同學難相處,如果系尼個原因,應該要找自身有無問題,就算去到長天,能保證 ...
有道理,如果同大部分同學都難相處,一般唔會係其他人既問題。

王家爸爸 發表於 19-5-27 13:30
有道理,如果同大部分同學都難相處,一般唔會係其他人既問題。

唔一定既,可以係樓主小朋友鍾意讀書,同學鍾意玩,大家溝通唔到。

little_yolky 發表於 19-5-27 13:55
唔一定既,可以係樓主小朋友鍾意讀書,同學鍾意玩,大家溝通唔到。
有可能,但係一間學校,點都有兩、三成既小朋友鍾意讀書,所以點都有唔少朋友,唔會同大家溝通唔到。

王家爸爸 發表於 19-5-27 15:56
有可能,但係一間學校,點都有兩、三成既小朋友鍾意讀書,所以點都有唔少朋友,唔會同大家溝通唔到。 ...
我以前試過,同自己班唔夾,隔離班有 fd, 但都會好難捱,頭三年又唔會 執過唔同班, 我哋同班仲要係同一個house,好慘的

Chowying 發表於 19-5-27 16:05
我以前試過,同自己班唔夾,隔離班有 fd, 但都會好難捱,頭三年又唔會 執過唔同班, 我哋同班仲要係同一個h ...
佢個係仔,男仔既世界比較單純,你鍾意讀書,認真做功課,只要你願意俾同學「抄考」,自然就有好多朋友。

我女因為唔講粗口、唔追星、唔煲劇,所以上學期自己班都無朋友又因為佢小學得佢一個上咗呢間,所以連小學玩開的都無

回覆 bb鼠 的帖子

我女都係, 小學得佢一個入左依間中學, 但佢一D都冇問題喎, bridging course 已經識到朋友,開學直頭已經有幾個BEST FRIEND, 到依家都不知幾FRIEND

妹妹頭 發表於 19-5-27 16:56
回覆 bb鼠 的帖子

我女都係, 小學得佢一個入左依間中學, 但佢一D都冇問題喎, bridging course 已經識到朋 ...

我女暑假時都有2個,宜家反咗面了仲好,2條友晚晚撩我女打機

0030 發表於 19-5-27 10:16
回覆 有孩子 的帖子

佢話覺得同同學難相處,如果系尼個原因,應該要找自身有無問題,就算去到長天,能保證 ...

唐乃勤係咪之前有bully打交報警新闻出?可能班同学都係曳曳地唔係讀書人……可能楼主仔乖仔想係好好地环境讀書,觉得同同学格格不入……

王家爸爸 發表於 19-5-27 08:55
長天離校率唔高,空出嚟既位應該唔多。加上唐乃勤同長天程度上差好遠,唐乃勤十名之內有無機會,其實好睇有 ...

留班位囉……机会既野自己要爭取既~

楼主要留意番長天要全人操跑喎~

Yanamami 發表於 19-5-27 22:41
唐乃勤係咪之前有bully打交報警新闻出?可能班同学都係曳曳地唔係讀書人……可能楼主仔乖仔想係好好地环境 ...
印象中係連續兩單

如果同校一起上難相處,插入人地學校更難。不要以為其他人會歡迎你。
‹ 上一主題|下一主題