用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔成日話GCSE兩B兩C就OK
go

仔成日話GCSE兩B兩C就OK [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆 twsf 的帖子

没有GCSE也可以讀A Levels但是......

twsf 發表於 19-5-26 08:38
佢話中文同數學一定可以攞到B另外+2科攞埋C就升到A Level, 就算其他科全部fail都唔緊要是真的嗎,是真的這 ...

那間大學有介紹?

醒目開學勳章

佢話中文同數學一定可以攞到B另外+2科攞埋C就升到A Level, 就算其他科全部fail都唔緊要是真的嗎,是真的這 ...

阿仔學校在數月前曾經發電郵給家長, 有注明成績要有數科A以上才可以原校升讀Six form, 而且考大學時, 大學教授亦會考慮GCSE成績, 太輕鬆或輕視不是太好, 無論怎樣都應該要盡自己能力, 不應得過且過!

回覆樓主:

有聽過GCSE grade C 等同以前会考E,我自己無比較過,但如GCSE 底子好D上A level会否適應易D

如果你仔目標是原校讀Y12, 你要問你仔學校有關Y11升Y12最低要求係咩分數,每間學校要求不同。如你仔學校只要求2B2C,4科,這grade真係容易獲得。但怒我直言,我覺得這要求似乎低。另外,你仔的科目考咩exam board? Grading scale 已左轉左 1 to 9, 我仔只有further Math and D & T兩科用grade ABC, 其他全部用新grading scale.

正確 !

回覆樓主:

我學校 如果要原校升sixth form at least 你考嘅科目要攞到grade 7-8,考唔到就要讀Scottish higher (因為我學校起Scotland,所以可以讀Scottish higher)

依家考大學要睇GCSE 成績因為冇咗AS 呢支笛,所以大學收生會睇GCSE result

要求會唔會太低?

我覺得唔係夠唔夠嘅問題,而係心態。佢認真學習然後攞2B2C 係無問題。如果成績係佢hea 住讀嘅結果。咁就要問佢hea 讀外嘅時間用嚟做咩。如果用嚟練習、做學生會或其他特別事,亦ok.但如果齋hea, 然後打機煲劇,那就問題大了。

J_D74    發表於 19-5-29 11:41

真係努力過,結果成績也麻麻,咁冇辦法啦,到時衰都衰得心甘命抵。
但如果是 "以為" 自己過到骨,但到時原來自己只曾爭少少才 meet 到 requirements ,
咁記住今日講過乜,到時唔好喊。

我仔有D science 同學GCSE都得B,上到sixth form ,唔夠半年就Drop 左,A level 真係唔容易,仲要課程好趕。有朋友仔學校gcse一定要有A 以上先可以修sixth form心儀科目。

我仔學校係GCSE取A的科目,Sixth form才可以修。Maths 如果不是取8 or above, 亦不可以修。。。如果GCSE取B, 我相信A level一定追得好辛苦,什至sixth form後要drop科。他有些同學,sixth form 考校內試後,有科目retake也不合格,唯有轉了foundation, 因為升不到upper sixth.

講係咁講, 但係係英國讀書已經比香港舒服, 如果都係得B,B,C,C, 其實係食緊香港嘅老本。比較簡單嘅試都考得一般,遲D A LEVEL仲深仲難

Hi ching, 我自己係英國中學畢業,開咗個post順便回應咗你個問題,希望幫到你

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ;extra=#pid47926861
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港
‹ 上一主題|下一主題