用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解咁少提到林文燦小學?
go

點解咁少提到林文燦小學?

大家都係保良局,所有人都講陳守仁小學,連書熱門介紹都無提及到林文燦小學?

回覆樓主

因為同tsl有好大差距,保良局咁多學校,冇乜關係

deco99 發表於 19-5-26 06:53

同 tsl 升中成績好大差距 ?

deco99 發表於 19-5-26 06:53

差距在?成績?升中率?邊間happy d邊間谷d,求指教 ,謝謝

cocoto313 發表於 19-5-26 13:46
差距在?成績?升中率?邊間happy d邊間谷d,求指教  ,謝謝

升中派位result :保良局林文燦英文小學http://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/ 保良局陳守仁小學http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2016-2018.php

真是很大分别

Sheep06 發表於 19-5-26 15:53
升中派位result :保良局林文燦英文小學http://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/ 保良局陳守仁 ...

謝謝

GIPW 發表於 19-5-26 18:30
真是很大分别

除咗升中率,分別在?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

回覆 cocoto313 的帖子

想當年也是大熱首選之一,可惜:…路遙知馬力。

我去完陳守仁及林文燦後,第一個反應係陳守仁可以小一至小六都响同一個校舍較好,所以最後無報林文燦小學的。

cocoto313 發表於 19-5-27 02:29
除咗升中率,分別在?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

呢個已經係致命既分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

michellebaby 發表於 19-5-27 10:36
我去完陳守仁及林文燦後,第一個反應係陳守仁可以小一至小六都响同一個校舍較好,所以最後無報林文燦小學的 ...
唔好意思,未太清楚~ 請問林文燦係6年小學生活要分校舍嗎?

回覆 HKYB 的帖子

林文燦初小同高小分別要去唔同校舍。高小在上鄉道,初小在農圃道。

係吖, 分開咗高小同初小在2間不同的校舍! 呢點亦都要考慮下介唔介意!

mormorl 發表於 19-5-28 15:37
回覆 HKYB 的帖子

林文燦初小同高小分別要去唔同校舍。高小在上鄉道,初小在農圃道。

咁奇特既,係香港係咪好少有一校兩舍?通常係大學先會咁樣,校內老師如果同時要教高小及低小,轉堂咪要遊走兩邊校舍?學校文件功課都要兩邊走。校長同一日內可能係兩校之間走多轉。始終唔係永久辦法。

因為校舍細, 所以分咗兩個校舍, 但兩個校舍都唔算遠lu....優才咪重遠, 初小喺旺角, 高小先返將軍澳

其實林文燦隔離已經有間陳維周,辦學團體又相同,同樣係保良局。點解局方唔諗下將陳維周學校校舍比埋林文燦用呢?咁樣咪唔洗一校兩舍law?而陳維周就可以搬去林文燦農圃道校舍。

回覆 se6b03 的帖子

估計係因為農圃道校舍太細, 陳維周唔夠用

因為lmc唔係熱門小學唔睇成績,去完兩間學校後你就知點解佢唔係熱門介紹但陳守仁係

Myproud 發表於 19-5-28 17:33
回覆 se6b03 的帖子

估計係因為農圃道校舍太細, 陳維周唔夠用

可能陳維周既校長同林文燦校長傾唔掂數。林文燦當然樂意用陳維周既校舍,而陳維周要搬校就麻煩多多,搬去農圃道亦非新校舍,同現在無分別。咁陳維周梗係唔想搬啦。兩間都係唔屬於自己親生仔,因為係辦學團體保良局由上手接管辦校既,當然最好係你兩兄弟傾掂數先好搵我啦。係咁既情況下,兩校校長應該好好協調,但事隔咁多年都未成事,可能陳維周校長唔肯讓步,又或者同陳維周校長根本上唔係好妥林文燦校長。

以上純屬個人揣測。