用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Nord Anglia and AISHK
go

Nord Anglia and AISHK [複製鏈接]

入讀early education,要從兩間作出選擇。
兩間都係由幼稚園讀到grade 13,NAIS 行IGCSE同IB,而AISHK 小學行Australian National Curriculum,中學就 HSC/ IB 。
點揀?

5    0    0    0

我兩個小朋友都讀Aishk,我揀Aishk最主要係佢地大個會送去澳洲讀書同埋location,向九龍塘好方便。NAIS就答你唔到

好視乎你想小朋友第時去邊度升學,如果未決定,正路就會揀啲大路啲嘅方向,例如提供IB/IGCSE/AP/AL嘅學校。

kokchung81 發表於 19-5-26 06:51
我兩個小朋友都讀Aishk,我揀Aishk最主要係佢地大個會送去澳洲讀書同埋location,向九龍塘好方便。NAIS就答 ...

Thank you.

你小朋友讀得開心麻?師資、師生比例如何?

timzoeydon 發表於 19-5-26 17:30
好視乎你想小朋友第時去邊度升學,如果未決定,正路就會揀啲大路啲嘅方向,例如提供IB/IGCSE/AP/AL嘅學校。 ...
呢個都係我既考慮因素之一,小朋友太細,未知將來會去邊度升學。
aishk既中學係行NSW HSC,雖然, 網頁話佢既中學生都可以選擇考IB,但唔知學生成績如何。

biem17 發表於 19-5-27 22:23
呢個都係我既考慮因素之一,小朋友太細,未知將來會去邊度升學。
aishk既中學係行NSW HSC,雖然, 網頁話佢 ...

好少人提及AISHK 的 IB result 因為佢年尾先出結果(已經過晒hot news期)。Surprisingly, the average AISHK IB mark  is around 38-39 with a couple of perfect scorers! 我覺得成績都幾乎拍得上一些出名IS like GSIS, ISF etc

我小朋友讀NAIS, 之後AISHK 有offer, 但選擇留在NAIS.
我各方面都十分滿意NAIS。也識人小朋友讀NAIS 小學,中學都對學校很滿意。

chunui 發表於 19-5-28 16:22
我小朋友讀NAIS, 之後AISHK 有offer, 但選擇留在NAIS.
我各方面都十分滿意NAIS。也識人小朋友讀NAIS 小學, ...
Thanks.  
可否分享一下你考慮去留的各項因素。

我想我小朋友接受英式教育。NAIS 的老師很有愛心且專業,個curriculum 好solid。

chunui 發表於 19-5-28 22:14
我想我小朋友接受英式教育。NAIS 的老師很有愛心且專業,個curriculum 好solid。 ...
會考慮去外國升學嗎?

lovegeneration 發表於 19-5-27 22:50
好少人提及AISHK 的 IB result 因為佢年尾先出結果(已經過晒hot news期)。Surprisingly, the average AISH ...

即考ib Nov 公開試,要下個學年才可入英美和香港的大學?好似考May ib or dse 要遲半年入澳洲大學咁

chunui 發表於 19-5-28 16:22
我各方面都十分滿意NAIS。也識人小朋友讀NAIS 小學, ...

你好,請問你的小朋友是否讀NAIS lower and upper class? 可以分享些少你對學校的感覺及學習的情況嗎?因我參考了NAIS的school website後對這間學校有興趣,準備報school tour,也想從用家中了解多一些

另外,請問你是讀sai kung/ tai tam/ lam tin分校?你知道有校巴嗎?

Many thanks!

Syuk828 發表於 19-5-29 11:10
你好,請問你的小朋友是否讀NAIS lower and upper class? 可以分享些少你對學校的感覺及學習的情況嗎?因 ...

我小朋友讀nursery, 他好喜歡返學,各方面都有追步。學校跟家長建立良好的溝通渠道令我知道小朋友在校情況。班主任也十分主動關心學生。令外我聼過高年級的同學都很喜歡返學,在愉快地學習。我小朋友在西貢返學,有校車。

chunui 發表於 19-5-29 12:16
我小朋友讀nursery, 他好喜歡返學,各方面都有追步。學校跟家長建立良好的溝通渠道令我知道小朋友在校情況 ...

如果local passport 依家報nursery,係咪要等好耐先有位?

nunupipi 發表於 19-5-29 12:57
如果local passport 依家報nursery,係咪要等好耐先有位?
你call 下問下。

ph_acc 發表於 19-5-29 07:58
會考慮去外國升學嗎?
香港和英國都考慮,看到時他情況。

chunui 發表於 19-5-29 12:16
我小朋友讀nursery, 他好喜歡返學,各方面都有追步。學校跟家長建立良好的溝通渠道令我知道小朋友在校情況 ...

多謝你嘅回覆!

請問你是上午班還是下午班?因我見nursery 上下午班學費有不同,是因為上課時間分別嗎?

另外,學校的課餘活動豐富嗎?

謝謝!

Syuk828 發表於 19-5-29 13:48
多謝你嘅回覆!

請問你是上午班還是下午班?因我見nursery 上下午班學費有不同,是因為上課時間分別嗎? ...
由8:30 am -2:45pm

0830 - 1445 係extended day, 同網頁上面 morning session 及after session唔同,學費亦貴D

Thank you for the info :)
‹ 上一主題|下一主題