用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K下午班升小一辛苦嗎?
go

K下午班升小一辛苦嗎?

如題, 有無K1-K3下午班用家, 到升小, 要咁早升起, 小朋友OK MA?因我小朋友打算讀K下午校, 但家人擔心升小時的適應, 可以分享一下嗎

升小之前个暑假調節番作息时间就可以了,不难。

happyellow 發表於 19-5-24 15:54
如題, 有無K1-K3下午班用家, 到升小, 要咁早升起, 小朋友OK MA?因我小朋友打算讀K下午校, 但家人擔心升小時 ...

仔幼稚園全部轉下午班幫佢地介午睡...暑假尾tune下, 開始小學9點訓, 無問題

如題, 有無K1-K3下午班用家, 到升小, 要咁早升起, 小朋友OK MA?因我小朋友打算讀K下午校, 但家人擔心升小時 ...

小朋友適應能力強,早點休息就可以了。

完全無問題丫,其實K3都習慣唔會太晏起身,到升小早睡就可以啦

升小時已經5,6歲, 大b仲6歲幾tim, 佢地適應能力好快, 一個暑假可以調節返, 不用太擔心。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我喺個係特別例子。

K1到k3 係下午班,慣左我地放工番黎同佢玩一輪才睡覺。上到小一,又功課又學校活動,又要早瞓,佢好唔慣,晚晚都係過10點才瞓,第朝就冇精神,俾老師話佢發夢似遊魂。

不過唔講適應小學,我覺得下午班好處多,至少我覺得阿仔讀下午班,學生人數少,可能師生比例好,阿仔學野多左,講野機會又多左,自信多左,對考到心儀小學有好大幫助。

多謝大家咁正面回覆, 令我的擔憂都少左
因囡囡黎緊返K1 係1300-1600, 佢依家都係午睡16:30-17:30, 夜晚成22:30先訓

都ok 以前十點幾訓到十點幾 小學八點幾訓到六點幾