用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心想請教
go

真心想請教 [複製鏈接]

其實如果本身有外國passport, 或已經有基金作留學之用, 咁點解仲要谷入名幼名小?

原因係大家都知道西方教育要求學生多參與多討論多活動, 要好主動先有好成績, 但相反大部份hit 嘅學校都係要求學生坐定定齋抄寫齋聽老師講, 唔著重思考能力, 所以係完全相反嘅。

既然預咗唔會玩DSE/ JUPAS, 我諗緊好唔好為小朋友揀一間多探索嘅學校,還佢地一個愉快嘅童年呢?
   0    0    0    0

90年代前可以咁講。坐定定(不如話discipline 適合D)好多外國學校都需要。 要坐定定要有紀律又唔代表佢嘅童年唔快樂嘅~ 父母同埋朋友都係構成快樂童年嘅一啲重要元素!

回覆樓主:

有人追求名校
入唔到國際名校選本地名校

回覆樓主:

你呢個問題都幾有趣,等我都分享下一啲個人睇法。

第一,你個問題嘅出發點,係從個結果推敲返之前嘅過程。 但其實有唔少父母係真心buy本地學校嗰種紀律, 而且唔係 咁鍾意 國際學校嗰種咁free嘅教學模式。 所以佢哋嘅著眼點唔係將來讀咩大學,而係當下小朋友個教育模式。

第二係中文。 中文嘅重要性越嚟越大。唔少家長就算中學會送去國際學校,都希望小學同幼稚園喺本地學校學好啲中文。 你去國際學校版就知有幾多家長擔心小朋友啲中文唔得。

第三係一種腳踏實地嘅感覺。 其實國際學校一向畀人一種好自由好happy, 但係又上到名牌大學校嘅感覺。 呢種scenario真係too good to be true。 以我識嘅人身邊有唔少人讀國際學校,最終去咗名牌大學。但係佢哋通常都係屬於兩大類。一種係天生神童。另外一種係後天極大嘅努力。 唔係個個人都咁相信入咗國際學校就從此happy Ever After。 反之,本地嘅制度裏面由名幼到名小名中一步步咁登天。 中間個小朋友有幾多斤兩一路都有唔同程度嘅評測。 會令家長 覺得比較踏實

最後,父母以前行過嘅路,都會好影響到自己點樣為小朋友舖路。 始終嗰條路係家長嘅comfort zone

其實每個家長嘅諗法都唔同,好難攞自己把尺度人哋嘅。
如果你已經有預定基金送仔女去外國讀書,我都贊成唔需要讀得咁辛苦,揀間happy嘅已經OK!你都唔係跟香港嗰套制度玩,咁點解要搞到自己同仔囡都咁辛苦?
‹ 上一主題|下一主題