用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基 vs 鄭任安千禧
go

啟基 vs 鄭任安千禧

大家好,啟基 vs 鄭任安千禧,假設兩間都有 offer,大家會點揀呢?兩間都係 Happy School,當然我明白私立小學一定比津校好,但千禧都叫同區一線學校,我哋比較着重校風,其實係唔係差咁遠呢?
學費當然係考慮,但每日嘅交通時間都好長⋯⋯各位會點揀呢?

千禧都叫同區一線學校,雖然我唔係你果區,但我果區所知的一線學校並不happy,二線小學先相對happy~學費當然係考慮,但每日嘅交通時間都好長,但這個因素就會選津校,有同學仔啟基讀話幾好,但學費不算平,60K+餐費也比津校貴~

回覆 0030 的帖子

我去啟基觀課,的確非常開心,一分錢一分貨。學費埋單應該要 $10k 一個月,仲未計未來會加學費。千禧已經係同等級學校最開心嗰間 (當然唔可以同私校相提並論),地點亦比較近,如果擬屯門區來講,校風都唔錯。只係考慮緊個分別值唔值得去投資⋯⋯

回覆 Mr_Foodie 的帖子

你自己衡量啦,如果住屯門我應該不會考慮去太子返學,加上你講的津校又happy又近~開支又省好多~

Mr_Foodie 發表於 19-5-24 11:47
大家好,啟基 vs 鄭任安千禧,假設兩間都有 offer,大家會點揀呢?兩間都係 Happy School,當然我明白私立 ...

我會揀地區一線,因為啟基唔係龍校,又係中小,寧願留係津小每月花5千打好個底升間好中學。

回覆 sharebuy 的帖子

我多諗其實不如係津校開心頭三年,四年級開始每個月用幾千蚊準備好過⋯⋯有剩錢仲可以去吓旅行見識下。始終每個月一萬蚊,讀六年,相同嘅錢可以做好多嘢。

Mr_Foodie 發表於 19-5-24 12:38
回覆 0030 的帖子

我去啟基觀課,的確非常開心,一分錢一分貨。學費埋單應該要 $10k 一個月,仲未計未來會 ...

請問啟基10k學費嗎?我見website 寫5千幾,如果10k 就負擔唔到了

回覆 ultra_din 的帖子

學費今年接近 $60k,加埋書簿費雜費、午餐、校車、少量校內課外活動基本上大概要 10k 一個月啦。仲未計遊學團⋯⋯

啟基雜費咁高既咩?
如果每月要接近成萬蚊,唔太值喎,學校硬件有點殘舊

揀千禧。
不過個人唔認為千禧屬同區一線,只係相對上初小較為輕鬆Happy既學校。

回覆 Mchacha 的帖子

同區第一志願收爆嘅我當佢一線㗎啦

回覆 sushimama 的帖子

食飯校車樣樣幾千,加加埋都貴㗎,不過佢地老師同教學法一流。

請問老師教法有什麼特別優勝之處?

回覆 aray2 的帖子

我上年去觀課,老師將戲劇、音樂同遊戲融入每一節課入面,學生非常開心活潑,又易入腦,津校限制太多無可能做到。一分錢 一分貨,只係貴同車程遠。

很有心的教學

Mr_Foodie 發表於 19-5-24 12:38
回覆 0030 的帖子

我去啟基觀課,的確非常開心,一分錢一分貨。學費埋單應該要 $10k 一個月,仲未計未來會 ...
要咁貴咩?

0030 發表於 19-5-24 12:50

你自己衡量啦,如果住屯門我應該不會考慮去太子返學,加上你講的津校又happy又近~ ...
屯門去太子讀? 唔好啦, 好早起身架, 小朋友好倦

Mr_Foodie 發表於 19-5-24 23:35
回覆 ultra_din 的帖子

學費今年接近 $60k,加埋書簿費雜費、午餐、校車、少量校內課外活動基本上大概要 1 ...
咁又係, 其他雜費range都好大, 但遊學團一定要去嗎?

sharebuy 發表於 19-5-24 21:04
我會揀地區一線,因為啟基唔係龍校,又係中小,寧願留係津小每月花5千打好個底升間好中學。
...
係咪多數津小都是中小? 可講講哪間是英小?

啟基升中好嗎