用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 洪水橋公屋幼稚園
go

洪水橋公屋幼稚園 [複製鏈接]

代友呻下:
(受害小孩有表達能力問題)
小兒K2
22/5,琴日返到屋企,見到丫囝手瘀左,問佢乜事,佢話係x同學用手練佢隻手。於是今日向學校了解,主任表示x同學承認傷害左丫囝,話係昨日,22/5上主題堂時發生,當時x同學坐丫囝右手邊,不久,我囝隻手被佢練瘀右手。
原本這只是一件小孩課堂上的小事,但因為學校冇進一步跟進外,一眾同班媽咪得知,也認為傷害人的同學並無問題,反而是受害人~我囝做得不對,不作聲,要教育下。所以令我不吐不快……
1.這位傷害人的同學,不是第一次傷害他人了,有次更被拍下片段,有証有據,學校居然叫受害家長息事寧人了事。何解呢?做學校真是這樣教下一代?
2.這一班同班媽咪,時常也在羣組中,將事實倒轉講,凡事用羣眾力量處理。這些是否現今社會的上流風氣丫?
作為父母,囝囝受傷,心已痛,但得不到關心,反而更被他人指責。換作你,你會怎樣處理呢?
   0    0    0    0

loklok1023 發表於 19-5-23 23:06
代友呻下:
(受害小孩有表達能力問題)
小兒K2

我小朋友讀九龍塘 York都有不公正情況,又係講過無處理,我都好嬲

小孩好可憐受傷,點解D小朋友成曰要欺負人?

回覆樓主:

唉……小孩百厭,多少正常,但想到大人接受不到自己小孩有此行為,未能正視問題所在,而且用羣眾能量,將事實改變~可恥。

點解要用群眾能量?唔明?簡單一件事,大家不是好好溝通?

回覆樓主:

家長們都知道某數位小孩,喜歡動手、動腳待人。但該班家長們未能相信此小孩有該行為,所以在羣組中經常將事實改變。利用此方法,欺負一些受傷害的一羣,令受害的人包受壓力,學校又未正視此情況。小孩、家長過得快樂了。

回覆樓主:

在羣組你一言、我一詞,這些已足以令家長好愉快,更何況直接在校受傷的小孩呢!

D媽媽唔關心受傷小朋友,反而比壓力受傷的媽媽?可怕成這樣?

回覆樓主:

洪水橋公屋,住嘅係咩人?? 新香港人。 大家都估到啦。 小孩子嗎(請用普通話讀)

回覆樓主:

樓主,轉校去少d新香港人嘅幼稚園啦,情況會好d. 我明白點解學校唔處理,果d米飯班主嚟㗎。 好多唔出名券校,都有收生壓力㗎。

回覆樓主:

我也有提議苦主轉校,不過,也解決不倒這班媽咪所做的問題,唉!……所以代我朋友呻下

我女讀緊K1肖珍,現在K2去左真光,兩邊感覺D家長都唔會咁自私,唔關事最多唔好畀意見參與,唔會再去傷害說出事情媽媽,人地個仔已經好慘,仲要一人一句說話打壓人地,可能那些媽媽想幫去打人的媽媽,好似好奇怪,去打人的媽媽好多媽媽出聲,就代表啱?成班家長有無看清楚發生事情?

家長群組有時是非⋯⋯

回覆樓主:

咪係!……唉,又不是第一次有受害人啦!班媽咪雖然人數多四位,但足以走在一起製造無壓傷害和壓力。現在,小孩不敢上學,媽咪心痛,為乜丫?

好明顯品格問題

回覆樓主:

係!學校老師又不懂處理,所以選校時,不是睇學歷、資質等因素,有好配套,也要有經驗至得。
‹ 上一主題|下一主題