用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港那間銀行滙款去澳洲費用平,滙率好? ...
go

香港那間銀行滙款去澳洲費用平,滙率好?

如題

123WING 發表於 19-5-22 12:19
如題

永隆

彥彥媽咪 發表於 19-5-22 16:22
永隆

唔該,你係咪都經永隆匯款(TT)去你仔女澳洲銀行賬戶?

123WING 發表於 19-5-22 16:27
唔該,你係咪都經永隆匯款(TT)去你仔女澳洲銀行賬戶?

係,我多數係先匯去自己既澳洲戶口,再在澳洲戶口分比仔的(我三個仔嘛,當地戶口轉數不同銀行都不用收費的),咁你若只一個細路就在港一步到位匯去佢戶口就得 (匯款手續費係逐次計的)

留意預左要網上做先會平,柜面做會貴d 既,同埋要預先上網登記左收款戶口咁上限係 10 萬澳元,非登記戶口就只 2 萬澳元

彥彥媽咪 發表於 19-5-22 16:35

係,我多數係先匯去自己既澳洲戶口,再在澳洲戶口分比仔的 ...

明白。不過我還有一個問題,你如何在澳洲開你自己銀行帳戶?要什麼步驟?

123WING 發表於 19-5-22 17:24
明白。不過我還有一個問題,你如何在澳洲開你自己銀行帳戶?要什麼步驟?
...

我既澳洲銀行戶口是在匯豐 Global banking 開的、當時仔要到澳洲讀書,就走去開,我自己一個戶口、仔個個戶口其實係同我聯名既(未夠 18)

想開既話可打去匯豐國際銀行部樹問、Premier customer 就可開、但我印象 advance 既客都開得、不過要收費,詳情可去佢樹查詢。

不過若你不常需要匯錢既話、咁仔自己在澳洲去開佢自己戶口(咩銀行都得丫)你在香港任何銀行匯過去都應已解決到,你自己不一定要一個澳洲戶口的

彥彥媽咪 發表於 19-5-22 17:43

我既澳洲銀行戶口是在匯豐 Global banking 開的、當時仔要 ...

但佢初到步澳洲地方不熟,末咁快開到銀行戶口,是否在香港我先在滙豐開Global account和再聯名帳戶,等佢到步可以在銀行機取錢?
末久18歲在澳洲可以自己開戶嗎?只有留學生証,無收入証明可以開嗎?

123WING 發表於 19-5-22 17:55
但佢初到步澳洲地方不熟,末咁快開到銀行戶口,是否在香港我先在滙豐開Global account和再聯名帳戶,等佢 ...

可以,可打去匯豐預約,但預左過程要等、分分鐘成個月的、因為在港搞,搞完再 send 去澳洲,再搞好寄回來(卡呀,密碼呀咁)若你馬上就要去既就要先用住現金咁啦。

仔有學校收佢既文件就可開,但事實係,仔亦可先網上申請開戶口(我指澳洲個堆銀行 eg ANZ, CBA, NAB 個停)到阿仔到步就可去當地 activate 到戶口就可即用。睇你喜歡邊款。

留意,我開匯豐係貪方便(在港搞哂)兌澳元不在匯豐的,因佢匯價貴,spread 又大,不過佢個 global transfer 是好用的,即若你在香港匯豐買入澳元,跟手就可透過 global transfer 匯到阿仔個邊、即時到賬、premier account 仲唔駛匯費無手續費添,不過其實佢既兌換價高左條數都係返到,所以我甚少在匯豐兌,多在永隆兌完,寧比匯款手續費都平過在匯豐兌的。

第日你常常要用澳元就自會找不同方法慳錢架喇 :)

醒目開學勳章

彥彥媽咪 發表於 19-5-22 19:38
可以,可打去匯豐預約,但預左過程要等、分分鐘成個月的、因為在港搞,搞完再 send 去澳洲,再搞好寄回來 ...

我想問吓永隆銀行收幾多錢手續費啊?

mrshoho 發表於 19-5-22 23:02
我想問吓永隆銀行收幾多錢手續費啊?

經網上銀行做就會收港元 $100 等值既澳元、即係你想對方收到 1000 澳元,咁你要匯 1050 左右預佢扣(因錢去到當地,當地銀行又會收費 $1x 澳元左右)

匯出費用係一次性收費,匯 $10 澳元又係收咁多,匯 $10 萬都係咁多。但網上最盡每次只可匯出 10 萬。

若一次性要多過 10 萬就一定要到柜台搞,咁就會 $200 港元 (金葵花,即個d 理財戶口就平少少、但只平 $20 咁大把)柜台做就可在港元戶口扣手續費。

呢 part 佢已平過其他銀行。如東亞,東亞匯率有時都平,但都係貴永隆少少,最多平手,但東亞網上做唔到 10 萬、好似係 2 萬,一多就要到柜台做,即係手續費又貴左,我亦極無耐性排隊。

錢匯出去後,中轉銀行或收款銀行會再收手續費、$1x 澳元咁,但呢條數經邊間匯出去都要收,所以我只比較香港匯出既收費

醒目開學勳章

彥彥媽咪 發表於 19-5-22 23:20

經網上銀行做就會收港元 $100 等值既澳元、即係你想對方收 ...

咁係唔係要喺永隆到開個戶口,裏面要放好多錢,先至可以有咁平嘅匯率?定係普通少少錢都有呢一個平匯率優惠呢?唔該晒

mrshoho 發表於 19-5-23 10:17
咁係唔係要喺永隆到開個戶口,裏面要放好多錢,先至可以有咁平嘅匯率?定係普通少少錢都有呢一個平匯率優 ...

唔駛架,普通戶口就得、匯價無分別,但記住開手機 app 或網上 做、在網上做匯價再會優惠少少的

裝埋呢個 app : TT rate , 一開就可一眼睇哂邊間行澳元匯價平,你就知大行食水有幾深

mrshoho 發表於 19-5-23 10:17
咁係唔係要喺永隆到開個戶口,裏面要放好多錢,先至可以有咁平嘅匯率?定係普通少少錢都有呢一個平匯率優 ...

多口搭個訕、現時永隆有推薦人優惠,介紹人開戶口,入一萬元以上並開通手機銀行,雙方都會有 $100 回贈的。

你有親友有永隆都可叫佢介紹架、否則我也可以(利申不要當我 sell 野呀)

彥彥媽咪 發表於 19-5-22 19:38
可以,可打去匯豐預約,但預左過程要等、分分鐘成個月的、因為在港搞,搞完再 send 去澳洲,再搞好寄回來 ...

Thanks (emoji)(emoji)

醒目開學勳章

彥彥媽咪 發表於 19-5-23 10:46
多口搭個訕、現時永隆有推薦人優惠,介紹人開戶口,入一萬元以上並開通手機銀行,雙方都會有 $100 回贈的 ...

多謝提醒,真係要搵一日得閒去永隆開戶口

醒目開學勳章

我之前用恆生匯$,手續費要$65,仲以為算平

mrshoho 發表於 19-5-23 12:28
要先預約

醒目開學勳章

cow 發表於 19-5-23 13:12
要先預約

開普通戶口都要預約?可能只係放一萬蚊或者二萬蚊到都要預約開?

mrshoho 發表於 19-5-23 14:07
開普通戶口都要預約?可能只係放一萬蚊或者二萬蚊到都要預約開?

恒生點平都好,匯價貴左,你越買得多澳元、差價會越大,小數怕長計也,手續費平比你都無用。

永隆開戶你預約會好些、否則 walk in 做你要睇佢有無客做緊,真係有,又多人既話你肯等佢都唔 so 你架,依家銀行開戶口都要搞一輪架、你知啦......

mrshoho 發表於 19-5-23 12:28

永隆仲有個好處係係香港算比較定期高利息,未用住可以執番少少,好過完全無息~~~