用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

-----

------------------

selfgrowing 發表於 19-5-21 19:18
請問如果要津貼英中轉去直資讀IB,中一or中二讀完之後再轉會唔會跟唔到?我囡宜家成績中上,覺得IB比較好, ...

1.不如深入了解下IB課程讀D乜先?
2.點解會覺得IB入大學率高過DSE?

王家爸爸    發表於 19-6-3 10:07

selfgrowing 發表於 19-5-21 19:18
請問如果要津貼英中轉去直資讀IB,中一or中二讀完之後再轉會唔會跟唔到?我囡宜家成績中上,覺得IB比較好, ...

讀書整體都係靠自己努力才有好成績,轉邊範都需要努力。

YmOra 發表於 19-5-22 07:37
讀書整體都係靠自己努力才有好成績,我估IB與DSE最大的分別都係唔駛面對讀"死亡之卷"而矣!
...
见佢地好多都話IB不能避走考中文~

如果最終係打算在香港升讀大學,其實考dse係最簡捷便宜的,就係補習都又多選擇又平。

Yanamami 發表於 19-5-22 07:48

係呀!那是我誤解了,讓我修改番上面的分享先。謝謝指正。

回覆樓主:

考IB都好難,要英文讀寫聽都要像native一樣。因為在year 10 to year 12。你都要主動問問題,係用英文。你讀得IB既學校,都係全英文。如果小朋友英文講唔點,就唔好考慮。第二,學費係超貴。冇錢就算。考返DSE。情願個小朋友晚晚開夜車,讀到咸都冇辦法。好似我同事個女今年考DSE,讀到好似痴左線咁,父母又幫佢唔到,唸起都慘。

咁有無邊間IB學費比較平架呢?

albb 發表於 19-6-3 08:55
咁有無邊間IB學費比較平架呢?
SSC 應該係最平之一,因為係初辦,今年升中五 IB 學費只需要 HK$102,500,同舊年差唔多。不過如果辦得好,幾年之後學費會加幾多,就好難講。

Yanamami 發表於 19-5-22 07:48
如果小六讀咗六年中文,中學點都一定要讀中文,走唔甩。

gracelam 發表於 19-5-21 21:31

1.不如深入了解下IB課程讀D乜先?
IB畢業生既入大學率高過DSE既畢業生,其實係篩選效應,原因唔少讀 IB 既都係高中時轉去讀 IB Diploma Programme,而轉得過去既都係成績好既,真係從 IB Middle Years Programme 讀上去既其實唔多。