用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五生睇乜英文書
樓主: Catnat123
go

小五生睇乜英文書 [複製鏈接]

fefemom 發表於 19-5-21 16:50
Rick Riordan's Percy Jackson, Kane Chronicles, Trials of Apollo, Magnus Chase

Peter Legranis's Sev ...

Rick Riordan 應該男仔鍾意多D。

我細路睇好多呢個作者,最近我叫佢唔好再睇太多了。

Ronald DAHL 可能真係經典,值得一睇再睇。我細路兩年前睇過,到而三不五時都攞出來睇下。

醒目開學勳章

retriever 發表於 19-5-25 11:48

記得你細路好細,p2定p3?我仔到而家仲會睇rick riordan, 仲有dog man
其實p5應該睇多啲non fiction,唔好淨係睇小說類。

bobbob 發表於 19-5-25 12:45
記得你細路好細,p2定p3?我仔到而家仲會睇rick riordan, 仲有dog man
其實p5應該睇多啲non fiction ...

細路P3。睇小說有癮,科幻尤甚。佢舊年睇Q版特工,還睇到神不守舍,好事變壞事。

佢呢個系列(RICK)睇太多,我嫌睇得太窄,變左拒絕其他題材。

佢昇小時已睇很多非小說,科普歷史好多,其實我最想佢多D 用腦。

retriever 發表於 19-5-25 11:48

我女好鍾意 Rick Riordan, 可能佢好迷 Greek myths, Egyptian gods, 但 Norse myth 就唔熟,所以Magnus Chase 一本都睇唔完

bobbob 發表於 19-5-25 12:45
其實p5應該睇多啲non fiction ...

我同意要多睇non fiction ,增日常知識,對文科人,有乜方法?
我女non fiction books 仲停留在初小階段,32頁 多圖少字嗰啲 ,近排因為常識關係 ,借咗啲light and sound書, 其他自己會睇嘅non fiction,就只有每年的almanac  

fefemom 發表於 19-5-25 14:52
我同意要多睇non fiction ,增日常知識,對文科人,有乜方法?
我女non fiction books 仲停留在初小階段, ...

呢方面可能男女生係有差異既。

有老師開口叫女生多睇科普書,因為女生嚐小說;反過來男生多看科普,閱讀方式多傾向搜資料,變得說故事無組織,老師建議多看小說。

The land of stories
David Walliams
Wonder
The secret seven
The witch's vacuum cleaner
Adeline Yen Mah

醒目開學勳章

fefemom 發表於 19-5-25 14:52
我女non fiction books 仲停留在初小階段, ...
其實non fiction唔單止科普,歷史傳記人文學都算,文科人都可以啱睇。
如果想撩起對science嘅興趣,可以睇啲無咁說教嘅書(你講嗰啲32頁書我仔都無乜點睇過),又或者睇下youtube,好多science ed channel啲片短短哋好有趣

回覆樓主:

回覆 Lingfung813 的帖子

謝謝

其實女兒對人與人之間關係/感情的故事有興趣D.

比較唔太有興趣睇 神魔獸

又未想俾佢睇 "老人與海"...

retriever 發表於 19-5-25 15:49
呢方面可能男女生係有差異既。

有老師開口叫女生多睇科普書,因為女生嚐小說;反過來男生多看科普,閱讀 ...

同意。我細嗰個由細都係睇科普書大 ,而家p2 ,叫佢多睇fiction。之前佢會聽英文嘅musical /段)歌詞 ,呢排佢興学一啲英文流行歌嘅歌詞,當學英文,
‹ 上一主題|下一主題