用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大Calgary中學
樓主: wingwantze
go

[加拿大] 加拿大Calgary中學   [複製鏈接]

tongtongwhite 發表於 20-1-2 22:47
或者可考慮一位家長陪同的方法,開學時間機票係旺季價錢,真是比較貴,不如留返之後放假比阿囡返香港。

...

其實,我估應該都會陪飛,因為都擔心有咩野突發事阿女唔識處理 eg 唔見行李(去年好友仔仔第一年去英國發生,好彩好友一家陪飛開學,係英國再買)

小時了了 發表於 20-1-3 08:21
輪到我好奇一問,已收offer? 方便透露邊間School Board 或 學校?

係 Golden Hills. 但我們未決定係咪今年去

littlepower.ma 發表於 19-9-6 11:24
回覆 janjan28 的帖子
冇呀, 學校是朋友找的, 因近她(呀仔頭一年是住在她家裡兼做埋監護人)。成個過程沒有接觸過學校, 朋友比了學校名後,跟著找agnet, 填哂d資料, 包括申請人、監護人、宣誓紙、學校信、自我介紹信、入息証明等, 由agent 聯絡當地, 由於公校校屬CBE 管轄, 需要提供兩間學作第一同第二選擇, 最先決條件是申報住址要近學校, 其後睇下有冇位才作定斷。收到取錄信後, 開始申請學生簽證, 驗身, 交學費等。
第二年我安排呀仔轉homestay, 都係 agent幫手的, 到現在第三年再轉homestay, 都沒有收過我任何費用!

littlepower.ma 見妳講過 agent 幫妳 2 次搵 homestay. 唔知妳知唔知搵邊間 Homestay 機構呢?

Calgary Board of Education https://www.cbeinternational.ca/school.htm 網上資料顯示如下:
homestay in the school’s catchment area can be limited and in  some cases is unavailable (e.g., Sir Winston Churchill and Western Canada  are not available for homestay placement).  

因為見妳仔仔間學校排名好高, 而根據 School Board 學校資料其實應該有 IB 課程 http://school.cbe.ab.ca/school/sirwinstonchurchill/registration/register/international-baccalaureate/pages/default.aspx & http://school.cbe.ab.ca/school/sirwinstonchurchill/teaching-learning/classes-departments/international-baccalaureate/pages/default.aspx, 但呢間學校Calgary Board of Education 指定嘅  Canada Homestay Network (CHN) 又無提供 homestay, 睇吓妳知唔知第二間Homestay 機構, 用第二機構 homestay 去申請 Sir Winston Churchill High School.

因為 School Board 網上資料顯示如下:
Accommodation Self-Placement
You may make your own accommodation arrangements and school placement is based on Calgary address.  In cases where the designated school is not accepting new students, placement will be determined by Global Learning based on space and availability. Your home address does not guarantee placement at the designated school for that area.

小時了了 發表於 20-1-3 08:27
其實,我估應該都會陪飛,因為都擔心有咩野突發事阿女唔識處理 eg 唔見行理(去年好友仔仔第一年去英國發生 ...

搭飛機看似簡單,又有行李過關 visa, 仲要當地settle down, 我諗一齊去點都放心啲。聖誕返香港嗎?

tongtongwhite 發表於 20-1-3 09:18
搭飛機看似簡單,又有行李過關 visa, 仲要當地settle down, 我諗一齊去點都放工啲。聖誕返香港嗎?

原本我一早其中一個想法, 係第一年加拿大讀中學, 想阿女係以下兩個假期返香港. 而呢個就係你之前提過一個人去開學, 假期返來香港嗰個做法. 因為之前我問阿女去英國留學時問 agent, 當時啲 agent 都建議第一年嘅留學生假期返香港, 咁佢哋適應方面會容易啲, 因為第一年假期返香港可以買啲補給品、慰藉思鄉....
https://www.calgarychristianschool.com/parents/bell-schedules-and-calendars/calendar2
Christmas:     21/12/2019 - 05/01/2020
Spring break: 21/03/2020 - 05/04/2020

但係, 如果一家過去陪開學額外開支有一定$要洗, 咁就真係好大機會阿女一年後才可以返香港了

P.S. 因為, 之前唔知去加拿大第一年讀書, 學生要係機場自己攞 student visa, 所以, 一直以來打算阿女自己一個去開學

tongtongwhite 發表於 20-1-3 08:50
係 Golden Hills. 但我們未決定係咪今年去

請問你大約幾時申請?我十二頭入表,等緊消息

小時了了 發表於 20-1-3 09:32
原本我一早其中一個想法, 係第一年加拿大讀中學, 想阿女係以下兩個假期返香港. 而呢個就係你之前提過一個 ...

甘你囡囡下年會讀grade 幾?我囡申請Grade7,表姐仔grade8,細囝grade2,請問你入左紙後,agent 有冇紀錄比你睇?如果學校收左,我會八月前過去

小時了了 發表於 20-1-3 09:32
原本我一早其中一個想法, 係第一年加拿大讀中學, 想阿女係以下兩個假期返香港. 而呢個就係你之前提過一個 ...

最好都是又陪開學,聖誕又返來
第一年過去都要適應下,過左幾個月返來見下屋企人,心理上應該好些

chankki127 發表於 20-1-3 12:12
甘你囡囡下年會讀grade 幾?我囡申請Grade7,表姐仔grade8,細囝grade2,請問你入左紙後,agent 有冇紀錄比你睇?如果學校收左,我會八月前過去

甘你囡囡下年會讀grade 幾? --- Grade 10

請問你入左紙後,agent 有冇紀錄比你睇? --- 唔好意思唔明, 我入咗咩野紙?  agent 會有咩野紀錄俾我睇? 我10月中交齊晒文件申請

P.s. 我仲等緊消息, School Board 仍未出 Letter of Acceptance 俾我, 我仍未知有無學校收阿女

chankki127 發表於 20-1-3 12:03
請問你大約幾時申請?我十二頭入表,等緊消息

11月中申請,12月中面試

tongtongwhite 發表於 20-1-3 12:27
最好都是又陪開學,聖誕又返來
第一年過去都要適應下,過左幾個月返來見下屋企人,心理上應該好些
...
想問吓你意見, 第一年聖誕節返香港, Spring break 阿女返唔返好呢?

小時了了 發表於 20-1-3 12:33
想問吓你意見, 第一年聖誕節返香港, Spring break 阿女返唔返好呢?

我個人意見係
第一年適應期
家長陪開學~8月
聖誕返香港~12月
暑假返香港~6月

第二年開始就會叫佢自己過聖誕
一年返一次,6月先返香港

tongtongwhite 發表於 20-1-3 12:52
我個人意見係
第一年適應期
家長陪開學~8月
聖誕返香港~12月
暑假返香港~6月
第二年開始就會叫佢自己過聖誕
一年返一次,6月先返香港
明白, 我都可以考慮吓你呢個方法再思量吓.

Google 睇文, Calgary 好似年頭凍過聖誕, 唔知係咪? 如果係的話, 第一年可能調轉 Spring Break 返香港, 聖誕節留係加拿大

小時了了 發表於 20-1-3 09:10
littlepower.ma 見妳講過 agent 幫妳 2 次搵 homestay. 唔知妳知唔知搵邊間 Homestay 機構呢?

Calgary Bo ...
我找FSS幫手的。其實不用太擔心,只要按agent指示取via好容易,手續簡單,況且是孩子自己去取,我哋就坐喺度等。
若在網上睇,CHN 係冇提供homestay比SWC, 但CHN 係FSS 幫我找的,不如試下將你個情況同FSS講,睇下佢哋幫唔幫到你。

小時了了    發表於 20-1-3 13:32

一直用緊CHN

小時了了 發表於 20-1-3 12:29
甘你囡囡下年會讀grade 幾? --- Grade 10

請問你入左紙後,agent 有冇紀錄比你睇? --- 唔好意思唔明,  ...

因為Cbe寫收齊資料後,2-3weeks 便有result

tongtongwhite 發表於 20-1-3 12:32
11月中申請,12月中面試

你小朋友是否讀grade9以上,要interview?

chankki127 發表於 20-1-3 18:06
你小朋友是否讀grade9以上,要interview?

G10.

chankki127 發表於 20-1-3 17:59
因為Cbe寫收齊資料後,2-3weeks 便有result

你自己申請定搵agent 幫你攪呀?我都係申請CBE,11月尾申請,12月頭已通知我收左我對仔女,前後大約一星期已有結果

janjan28 發表於 20-1-3 20:23
你自己申請定搵agent 幫你攪呀?我都係申請CBE,11月尾申請,12月頭已通知我收左我對仔女,前後大約一星期 ...

找agent ,甘快收左,恭喜恭喜!咁係咪派你入紙三間之一?
‹ 上一主題|下一主題