用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幼稚園:ESF, 劍嗚, St Cat, 你會怎樣選擇
go

幼稚園:ESF, 劍嗚, St Cat, 你會怎樣選擇 [複製鏈接]

如題,thanks
   0    0    0    0

如果國際學校,咁入ESF kindergartens 係最正路,升學無咁煩惱。

回覆樓主:

覺得行國際學校條路,揀Esf。未决定local定IS,十五十六,讀St Cat。

對劍鳴唔够了解,聽過有家長讚,應該係比較本地學校路綫的。

回覆樓主:

如果諗住入國際學校, 梗係早啲幼稚園入ESF 一條龍上,聽講year 1 好難入.

如果未諗掂, 唯有揀間強嘅幼稚園eg St cat.,keep 住中英文都ok,到year 1 再諗

回覆 shelling 的帖子

有兩個問題想問樓主:1. 係咪住九龍或新界?如果係,今日唔入ESF,你應該唔使旨意再考到ESF。
2. 有冇外國護照?如果有,year 1 都幾多選擇,如果冇,多數只能考到冇中學嘅IS。

回覆 mandy_ng207 的帖子

有質素而非常中肯嘅意見。

mandy_ng207 發表於 19-5-19 15:46

有兩個問題想問樓主:1. 係咪住九龍或新界?如果係,今日唔入ESF,你應該唔使旨意再 ...

如考無中學既IS, 到升中時又如何?由無中學IS到其他IS中學容易嗎?

nunupipi 發表於 19-5-19 19:17
如考無中學既IS, 到升中時又如何?由無中學IS到其他IS中學容易嗎?

我認識的朋友或鄰居的仔女,佢地最終都有着落。但中間去考學校、等消息的過程,都唔易過。

nunupipi 發表於 19-5-19 19:17

都係有passport 就易,冇passport 就考多幾間,一定唔會冇IS 讀,未必係近同最合心意啫

貝珠 發表於 19-5-19 20:02
都係有passport 就易,冇passport 就考多幾間,一定唔會冇IS 讀,未必係近同最合心意啫
...

Does foreign passport really make a big difference?!

回覆 tibbar2011 的帖子

有passport對入esf冇幫助。至於xx國家嘅國際學校,係會優先考慮有xx國籍護照嘅學生。另外就係新校,因為政府批地要求,其中有條件係要收某比例嘅passport holders,所以入呢啲新校有passport係易啲。有人會以為新校容易入好多,但其實本地同外國passport holders係排兩條唔同嘅隊。

有兩個問題想問樓主:1. 係咪住九龍或新界?如果係,今日唔入ESF,你應該唔使旨意再 ...

講笑 mode

樓主:我係 ESF full time staff

唔好嬲

tibbar2011 發表於 19-5-19 21:40
Does foreign passport really make a big difference?!

如果係新加坡籍
考新加坡國際學校係有優勢
但都唔係一定收

同埋債券可以比少啲

貝珠 發表於 19-5-19 20:02
...

我仔嚟緊入Year 1,只考到一間無中學的IS,同校大部份都是local passport holder,有啲報左好多間但都未有得in或者on waiting list,最遠嘅同學係由元朗和馬灣去沙田讀書。我相信以後嘅競爭只會更大,不會更小。

如果有passport,請問year 1有咩學校可以考慮?Thanks!

pandabea 發表於 19-5-20 09:42
如果有passport,請問year 1有咩學校可以考慮?Thanks!

http://topschools.com.hk/when-is-an-international-school-not-an-international-school/

新建的IS

回覆 pandabea 的帖子

好難一概而論,正如樓上所講,某些國際學校收自己國家的Passport的學生優先,有些則是任何外國Passport都有得優先。先了解一下有什麼國際學校比較適合自己(例如地點、學制),然後上學校網頁了解收生程序,你就會知道應不應該報

pandabea 發表於 19-5-20 09:42
如果有外國Passport,真係會多番好多選擇. 以我自己為例,我早一兩個月問緊Island Christian Academy有無位,答覆係如果有外國Passport既仲有位,可以INTERVIEW.但如果得LOCAL PASSPORT就要等.
所以,以我理解有外國Passport入到國際學校係相對地會高D.

多謝各位意見!
‹ 上一主題|下一主題