用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無樓主的仔女讀觀塘道聖若瑟英文小學 (私校) ...
go

有無樓主的仔女讀觀塘道聖若瑟英文小學 (私校) [複製鏈接]

我想了解下觀塘聖若瑟英文小學谷唔谷?
老師有愛心嗎?

是否可以直升清水灣道聖若瑟英文中學?
   1    0    0    0

英文教深1年,數學教深半年,一年3次考試。
聽講中學會收番85%,並話會入讀英文班

雖然有教深,但個人認為功課量不多,老師都ok,小朋友喜歡返學

回覆 LingC123 的帖子

謝謝兩位樓主分享
我睇過一些報導,聖若瑟是大班教學,每班大約多少人?

小一每日大約有多少功課?

一年三考外,test or quiz 多嗎?

laughalot 發表於 19-5-18 11:15
老師有愛心嗎?

聖若瑟英文小學是男校

laughalot 發表於 19-5-19 10:40

謝謝兩位樓主分享

是大班,一班約40人,小一功課每天大約5-6樣,除考試外,不定期有test and quiz,有時突擊的,事前沒通知,但平日test/quiz不計分

老師有愛心嗎?
好想入呢間中學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

老師有愛心嗎?

我都想知呀!

laughalot 發表於 19-5-19 10:40

謝謝兩位樓主分享

P1 40人一班但愈高班愈少人

回覆 hkpapa852 的帖子

諗住有 backup 咋,我見中學係  band 2, right?

laughalot 發表於 19-5-20 14:10

諗住有 backup 咋,我見中學係  band 2, right?
為咗一間只有B2B/C水平既中學backup, 有D無謂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 littlemonkey09 的帖子

老'師是否很嚴厲?
我見早幾年有d報章報導,校長話 St Joe. 係好傳統,要求學生一定要坐定定

上到高年級,有 EP .做替學生做 IQ Test, 如果 係 gifted child 會被揀選參加拔尖課?

甘係唔係按成績分班?會不會有好多比較?

hkpapa852 發表於 19-5-20 14:24
為咗一間只有B2B/C水平既中學backup, 有D無謂

對一d知道自己嘅小朋友唔係人中之龍的家長來說,st jo 收咗已經好滿足,起碼不用煩中學!

laughalot 發表於 19-5-20 14:32
回覆 littlemonkey09 的帖子

老'師是否很嚴厲?

如果你話佢嚴,我就覺得唔係好嚴!
我知道學校對嗰啲SEN小朋友, 處理好寬鬆! 喺學校蝦蝦霸霸都可以做班長, 做咗衰嘢可以大條道冇事!

littlemonkey09 發表於 19-5-20 15:05
對一d知道自己嘅小朋友唔係人中之龍的家長來說,st jo 收咗已經好滿足,起碼不用煩中學!
...
相信就算讀其它區內二線官津小學, 只要至少達B2成績, 升中時乙1放呢間都入咗9成啦!

謝謝各位樓主分享,我會再考慮

laughalot 發表於 19-5-20 19:10
謝謝各位樓主分享,我會再考慮

你有其他offer比較緊?

預備報 2020-2021入學,但我對這間學校没有認識,只知有直屬中學

laughalot 發表於 19-5-20 19:30
預備報 2020-2021入學,但我對這間學校没有認識,只知有直屬中學

咁你可以報名先,等收咗再諗。

觀塘區band 1生入band 1中學學位不充裕,其他學校Band 2生放它在乙一有9成機會入? 講野負責任的話請出示證據俾想入的家長參考下,否則會連累其他家長輕信呢d無根據的留言。校內band1生可以考其他band 1中學,Band 2生有一間校風好的中學部做backup叫無謂? 其實真係好難明白點解有人當自己識晒全港中小學,引導人地睇輕人地學校。
‹ 上一主題|下一主題