用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?   [複製鏈接]

回覆 anitawong21 的帖子

有冇經驗如果打算年中回港一次,係唔係買一張來回cover晒成個學年,再加一張回頭機票(nz-hk-nz) 會平d?

bbba05 發表於 19-9-27 14:17

有冇經驗如果打算年中回港一次,係唔係買一張來回cover晒成個學年,再加一張回頭 ...

我冇,但agent有講過你哩方法係有機會平D
8-)

bbba05 發表於 19-9-27 14:17

有冇經驗如果打算年中回港一次,係唔係買一張來回cover晒成個學年,再加一張回頭 ...

我唔係好記得點解冇買全年好似係因為我在紐航官網買,買唔到來回全年咁耐,只買到平年,好似係咁
8-)

唔該晒!

小時了了 發表於 19-9-27 08:59
Whanganui Collegiate School 我今年5月時 e-mail 問過佢一啲野, 當時學校覆我如果阿女當時5月申請最快入 ...

咁明知waiting都照申請,學校會不會收你報名費?唔收不如照報咗先啦
8-)

anitawong21 發表於 19-9-27 15:25
咁明知waiting都照申請,學校會不會收你報名費?唔收不如照報咗先啦
...

當時學校職員覆我負責招收國際學生負責人計劃今年11月來香港, 5月時我諗住等佢來香港時當面了解吓間學校及面談或者報埋名. 但上兩星期我 e-mail 問學校嗰個招收國際學生負責人11月係咪確實會來香港, 佢咁樣回覆:

I am afraid that I have postponed my visit to HK scheduled for November. I will not be coming over until the current unrest and protests have settled so hopefully early in 2020 I will visit.

小時了了 發表於 19-9-27 15:36
當時學校職員覆我負責招收國際學生負責人計劃今年11月來香港, 5月時我諗住等佢來香港時當面了解吓間學校及 ...

係呀,負責招外國學生職員通常去大陸時,順便嚟香港招生,見吓D家長,而家香港咁樣,好多都唔敢嚟住
8-)

小時了了 發表於 19-5-31 11:06
我諗緊紐西蘭定愛爾蘭.

我選 boarding

我想問下你而家決定咗去邊度升學呢?我想仔去紐西蘭有boarding school 升學。

kiu-mummy 發表於 19-10-5 11:17
我想問下你而家決定咗去邊度升學呢?我想仔去紐西蘭有boarding school 升學。

依家預備緊文件,呢兩個月內(因為有啲學校12月1日deadline 申請)會試吓報自己心儀及 shortlist 幾間加拿大基督教公立中學及私立中學, 出年2020-21年 9月 入學, 有學校收就明年去加拿大,如果無學位/無學校收的話出年再報過 >>> Source:  加拿大全國各省公立中學districts/boards & 有開辦IB學校名單 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789614&fromuid=1539350

P.S. 加拿大係阿女呢兩年來不斷講過幾次如果佢去海外讀書佢最響往加拿大,只係我想佢去英國或紐西蘭或愛爾蘭吧!最後決定時刻,我都係尊重阿女自己選嘅國家俾佢試吓報名。

回覆 小時了了 的帖子

既然阿女咁清楚自己想去邊度讀,可以唔使左思右想,集中選擇加拿大的學校。

bbba05 發表於 19-10-7 19:36
回覆 小時了了 的帖子

既然阿女咁清楚自己想去邊度讀,可以唔使左思右想,集中選擇加拿大的學校。

但係,加拿大大麻合法化丶同性戀合法化丶同性婚姻合法丶有同性村丶公厠廢除分男女丶我負擔到嘅加拿大中學校係住homestay …太多令我擔心嘅野,我自己暫時仍未過到呢啲關口,但係阿女同我講唔洗擔,要信得過佢!我係咪放心信佢能抵抗诱惑?
纽西蘭及英國係我心底裏嘅選擇

回覆 小時了了 的帖子

其實都係要擔心嘅野。最初我同阿仔講話諗緊俾佢去加拿大讀書,佢即刻話加拿大大麻合法化,你唔擔心咩?要考慮嘅野真係好多。最後因為想佢boarding, 而有質素的boarding school實在太貴(亦唔易入), 所以最後放棄考慮加拿大了。

bbba05 發表於 19-10-7 20:08
回覆 小時了了 的帖子

其實都係要擔心嘅野。最初我同阿仔講話諗緊俾佢去加拿大讀書,佢即刻話加拿大大麻合 ...
係呀,作為父母好多野好擔心呀。Boarding School 價錢比較實惠(廿鬆啲萬)而學校質素唔差嘅國家,紐西蘭及愛爾蘭真係唔錯嘅選擇

小時了了 發表於 19-10-7 20:20
係呀,作為父母好多野好擔心呀。Boarding School 價錢比較實惠(廿鬆啲萬)而學校質素唔差嘅國家,紐西蘭及愛 ...

請問廿鬆d萬係邊個國家?thx

rubycourt 發表於 19-10-8 21:23
請問廿鬆d萬係邊個國家?thx

紐西蘭(公立學校)及愛爾蘭(私立學校)~廿鬆啲萬寄宿學校(未計機票)。

加拿大(公立學校及小量私立學校)~十幾萬(约18萬左右) homestay 學校(未計機票)

另外如大學這幾個地方有無2X萬學費?大概要幾$學費,謝謝你!

rubycourt 發表於 19-10-8 22:50
另外如大學這幾個地方有無2X萬學費?大概要幾$學費,謝謝你!

暫時以我所知,只有日本丶德國丶法國丶奥地利丶歐洲國家係你所講嘅1× 萬 - 2x學費(未計住宿丶日常洗费及機票)

其餘西方國家好少少(唔係野雞)大學要3× - 4x萬

小時了了 發表於 19-10-8 21:28
紐西蘭(公立學校)及愛爾蘭(私立學校)~廿鬆啲萬寄宿學校(未計機票)。
加拿大(公立學校及小量私立學校)~十幾 ...

想問紐西蘭及愛爾蘭會點選擇呀?紐西蘭人係咪比較純樸?

anitawong21 發表於 19-9-27 13:07
其實學校資料我基本上係自己上網睇,上去agent度問,其實目的唔係問學校,而係想相下個agent好唔好。後來 ...

估唔到非常有效率,網上交齊文件,4個工作天已經批咗visa

bbba05 發表於 19-10-18 00:21
估唔到非常有效率,網上交齊文件,4個工作天已經批咗visa

咁快手?已經決定咗去邊間學校?
8-)
‹ 上一主題|下一主題