用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?   [複製鏈接]

kinder17 發表於 20-4-17 00:05
一至二小時車得st Peter Cambridge在我個list, 反而我睇緊Napier 同基督城,內陸機都唔算遠,不過親戚話Napier 治安一般
基督城 Christchurch 10年內 2 次遭受損壞嚴重地震, 之前我亦曾有思考吓呢地方, 後來屏除咗這地方了

Source: NZ 讀書交流下 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3597774&extra=&highlight=NZ&page=3

cherrie^^ 發表於 20-4-17 10:14
歧視情況嚴重嗎?少部分kiwi 定大多數呀?唉... 擔心呢個疫情之後,歧視問題更加嚴重
...

應該係少部份。

小時了了 發表於 20-4-17 10:31
基督城 Christchurch 10年內 2 次遭受損壞嚴重地震, 之前我亦曾有思考吓呢地方, 後來屏除咗這地方了

Sourc ...

當時我都係因為地震冇揀christchurch嘅學校,我仲要蠢到以為成個南島都地震,後來先知dunedin仲安全

我都諗住阿女2021年2月入yr10, 諗住過晒疫情先申請

ccab 發表於 20-4-17 12:18
我都諗住阿女2021年2月入yr10, 諗住過晒疫情先申請

小心太遲申請有d學校冇位。淨係香港,哩一兩年應該多咗好多人申請。

bbba05 發表於 20-4-17 12:25
小心太遲申請有d學校冇位。淨係香港,哩一兩年應該多咗好多人申請。
都係既, 等果邊覆課就要開始準備

ccab 發表於 20-4-17 12:37

雖然學校冇開,但email 問野都好快覆

我都係email查詢.. 佢哋會覆..
如boarding school會比較擔心冇位

ccab 發表於 20-4-17 12:37

唔洗一定等復課嘅,雖然學校冇開門,但其實嗰邊學校教職員一直冇停過工,就算啱啱完咗term break裏面,都唔覺佢哋係放緊假,呀女日日都收到學校訊息及影片,老師又有同佢哋傾功課。
8-)

anitawong21 發表於 20-4-17 16:38
唔洗一定等復課嘅,雖然學校冇開門,但其實嗰邊學校教職員一直冇停過工,就算啱啱完咗term break裏面,都 ...

bbba05 發表於 20-4-17 11:45
當時我都係因為地震冇揀christchurch嘅學校,我仲要蠢到以為成個南島都地震,後來先知dunedin仲安全

...

dunedin, Hamilton , Tauranga 呢三個地方那一個天氣較清涼,生活較好?

chanti 發表於 20-4-18 09:22
dunedin, Hamilton , Tauranga 呢三個地方那一個天氣較清涼,生活較好?

以為你淨係考慮auckland添。

之前搵過吓d資料,dunedin當然最凍,天氣冇咁濕。Hamilton天氣似auckland, 再濕d和大霧。Tauranga冇研究。

不過全部都係網上資料,睇吓有冇其他家長有親身經歷俾吓意見你。

chanti 發表於 20-4-18 09:22

Dunedin天氣較凍,不過我女聽番homestay講話今年天氣較以往凍,而且溫差大。比如我女一月2x號到homestay住,當晚她已要開暖氣瞓,而且我地係由Auckland/Queenstown 再去Dunedin , 去到Dunedin 要換長袖衫著,外加風褸。你想知大約天氣,可上網睇天文台,好準的。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我之前x’mas去Dunedin 玩,就算下午有太陽都係著薄長袖,但Auckland 已可著短袖

回覆 小時了了 的帖子

原來NAPIER 1931年的7.8級地震, 係NZ死亡人數最多的一次地震
呢個地圖唔錯:

https://www.stuff.co.nz/timaru-herald/news/68438787/timaru-council-sees-promise-in-earthquake-strengthening-announcement

見NZ$而家低水, 雖然未有OFFER, 都想打聽下你地平時點匯錢交學費, 同有冇開NZ戶口?

kinder17 發表於 20-4-23 17:01
見NZ$而家低水, 雖然未有OFFER, 都想打聽下你地平時點匯錢交學費, 同有冇開NZ戶口? ...

有nz戶口,可以直接轉賬。冇的,可以香港電匯交學費。

至於開戶,可以參考以下,(hsbc nz 應該要有學校offer才開到)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3814329&page=7#pid48447390

#130開始睇

回覆 bbba05 的帖子

謝謝, 我有東亞, 即係如果ONE OFF, 最好係東亞買, 之後電匯去交學費, 但如果要而家一次買得多, 就要想辦法放邊高息D

kinder17 發表於 20-4-23 17:22
回覆 bbba05 的帖子

謝謝, 我有東亞, 即係如果ONE OFF, 最好係東亞買, 之後電匯去交學費, 但如果要而家一 ...

係呀,東亞個價幾好。

bbba05 發表於 20-4-23 17:10
有nz戶口,可以直接轉賬。冇的,可以香港電匯交學費。

至於開戶,可以參考以下,(hsbc nz 應該要有學校of ...

你有幫呀仔開HSBC NZ?
8-)
‹ 上一主題|下一主題