用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中史補習
go

中史補習 [複製鏈接]

阿仔現正中四話唔識答題,想補中史,遵理,英皇,現代哪間好?哪個老師好?謝謝
   10    0    0    0

Lovelymame 發表於 19-5-17 12:03
阿仔現正中四話唔識答題,想補中史,遵理,英皇,現代哪間好?哪個老師好?謝謝
...
其實中史要攞分,首先需要知道歷史問題通常有3種題型:
1。敍述類:需要熟悉歷史事件既成因、經過、人物等,就係我哋平時所講既5W1H(What、Who、When、Where、Why、How)。
2。比較類:比較兩件類似既歷史事件,重點都係熟悉各主要歷史事件既5W1H,唔熟無得比較。
3。其他類(論證及評鑑):除咗熟悉各主要歷史事件既5W1H外,重要識得分析史實,評論史料,講清睇法,從評論得出你對某一歷史事件既評價同結論。
前兩種容易,只要認真記就得,後一種需要諗(但係首先都係需要記),所以基本上歷史係靠自己讀熟佢,自己唔熟讀各主要歷史事件既5W1H(史實),點樣名既師都幫你唔到,原因係佢唔可以幫你去考。

另外我哋呢啲理科人鍾意用套公式、畫圖既方法:例如「戚宦之爭」,你整張外戚、宦官爭權循環圖,就會一目了然。

王家爸爸 發表於 19-5-18 18:14
另外我哋呢啲理科人鍾意用套公式、畫圖既方法:例如「戚宦之爭」,你整張外戚、宦官爭權循環圖,就會一目了 ...

Send左比阿仔睇,謝謝你

王家爸爸 發表於 19-5-18 18:14
另外我哋呢啲理科人鍾意用套公式、畫圖既方法:例如「戚宦之爭」,你整張外戚、宦官爭權循環圖,就會一目了 ...
我呢啲理科人就鍾意將史料放入 oracle,將之系統化….

王家爸爸    發表於 19-5-20 09:10

小鹿揀學校 發表於 19-5-20 08:59
我呢啲理科人就鍾意將史料放入 oracle,將之系統化….
首先需要好熟SQL,如果唔係搵唔返啲資料出嚟。

回覆 Lovelymame 的帖子

如果係三間揀一個,我聽阿仔話啲同學話補英X嗰個Sxxxxo Cxxi。佢話係全港最多人報嘅,我佔應該掂嘅。

‹ 上一主題|下一主題