用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排? [複製鏈接]

SFA 超多課外活動選擇, 亦唔會硬性要求體藝等, 只培養小朋友興趣. SFA小一老師係比較惡, 學校認為要學好聽指令, 以後的學習會更順利; 可是學校的包容度超高, 可能因為多收資優生(有時會隨件附送各種問題).   

SFA大多學生及家長對學校超有 sense of belonging, 好喜歡學校. 沒有中學back up是它最大的不足;  相信用家一定同意.

https://www.facebook.com/St-Francis-of-Assisis-English-Primary-School-281012585365925/

https://www.facebook.com/mswuschool/?__tn__=kCH-R&eid=ARABk3-3T-kV5sIEVaEdqon2GJNi4ZN3tgI6O6dkd_30On2ibsoPoe5FOO-ZvKIwAVH-pZHjY6aZFbaa&hc_ref=ARQJqys-WxaGT68yNtUu8cae_J1-g_y0RMRntBow9vs0C8f2F0RABb0S3CDXpkToFnI&fref=nf&__xts__[0]=68.ARCyQeRb7NcVq3mMXHMR4Pp8urzmZi0Yf8blsnLumCEJ3gBs_SvT3tzpGDxk1F_vspDQgSpMLg48E09uqiTtNvq881-zwN4eMI5EV11kVuwBuU1n5yw0sIR9PyQiEwofTH_PoeHg6cixZzIkdpXyg6qO-XN9Pid2lKnxzWTs3jIqaBNzPC_c4Zp0vYbgw_yuOoWS3JXlZKrk_JQTNpFrPRJCI3Um92fS8peYChuzj69r4Z5M36hI2p3jfX2V-eKRDMbTLRb0dItlv_1ZG4PTvSf2lzLOBl8MS_VnGCa8gtulyHstW_LCQtcDaJI5a96m6vJQjdiBtzZO8l9W9bb6

6    0    0    0

蘋果西瓜杧果菠蘿好难排喎……

其実而家除非中学係100%接收哂小学部学生,否則三私-直就算無中学backup,都唔係乜缺点。

回覆樓主:

唔一定個個對學校都超有sense of belonging,Sfa學生都轉走唔少。

SFA 係出名多人插班走佬

不過的確係好多 SFA 舊生返去探母校。

回覆樓主

前三間同CKY 風格極唔同wor, 你要講多少少小朋友性格背景強弱項先揀到....

回覆樓主:

最好是自己去聽簡介會親自理解

回覆樓主:

前3間可能比較類似,但最後果間其實幾唔同,好睇小朋友性情和家長要求。

一班40幾人,學校好傳統吓,功課測考唔會輕鬆,整體比較緊和嚴。家長都要問自己喜唔喜歡咁樣的教育模式。

Jane1983 發表於 19-5-16 17:09
前3間可能比較類似,但最後果間其實幾唔同,好睇小朋友性情和家長要求。

一班40幾人,學校好傳統吓,功課 ...
3x啫,边有4x禁多?

Yanamami 發表於 19-5-16 18:42
3x啫,边有4x禁多?

sfa和德望兩間都超過40人,唔係咩

Jane1983 發表於 19-5-16 18:49
过四十真係难搞d......

Jane1983    發表於 19-5-16 22:34

Jane1983 發表於 19-5-16 18:49
sfa小一近年冇收咁多
何況升小二走好多人
得大約32人一班

回覆 noverzero 的帖子

30幾人會好d,我女高小,當年都有做過research,好清楚記得兩間都係40幾人。

APS都42人一班

回覆樓主:

講起GH,最近睇雜誌GH的舊生朱x婷個女無讀母校,另外之前幾個藝員女好開心考入,接受晒訪問,後來陸續轉走。其實GH無變,但社會風氣變咗,人心唔同咗。新一代家長可能更認同傳統以外的教學,唔想寳貝咁辛苦,又或者唔係自己跟得咁頭赤,以致近年開咗咁多新學校。

Jane1983 發表於 19-5-17 12:42

講起GH,最近睇雜誌GH的舊生朱x婷個女無讀母校,另外之前幾個 ...
去咗Cky, Esf

Yanamami 發表於 19-5-16 18:42
3x啫,边有4x禁多?
官津大班30-33, 小班25/27,C校就可以去盡d,我想每間不同,但zero sum, 高C生率$自然⋯

1998Ruby1998 發表於 19-5-15 21:45
SFA 係出名多人插班走佬

不過的確係好多 SFA 舊生返去探母校。

學生只係被家長轉走啫

wpwleung 發表於 19-5-15 20:31
SFA 超多課外活動選擇, 亦唔會硬性要求體藝等, 只培養小朋友興趣. SFA小一老師係比較惡, 學校認為要學好聽 ...

四間排來做咩呢?

性質不同,又未必收齊四間。

我會比SFA跟APS,另外兩校應係非此即彼。

Yanamami 發表於 19-5-15 21:19
蘋果西瓜杧果菠蘿好难排喎……

其実而家除非中学係100%接收哂小学部学生,否則三私-直就算無中学backup, ...

Based on alphabetical order
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唔好意思各位, 其實我係回覆另一個同名的POST, 但唔知點解SEPARATED. 我自已本身有2個小朋友在SFA讀緊, 希望從真正家用角度比到小小意見.

好多人話SFA谷, 教深, 教快..., 可是, 私校有那一間唔教快?  事實上, 谷的是家長.  如果有真正接觸過及比較過的人就知道, SFA的功課, 著重理解, 較少抄寫的無謂野. P1, P2 每日約5份 (如工作紙, WORKBOOK等, 最多係一頁詞語簿).

SFA 出名神校跳板. 每年走的人當然多, 有成功跳到神校的, 亦有跳到國際學校或其他. 但大部份家長學生都好鍾意學校, 我地家長有時見小朋友懶, 低分, 會叫小朋友轉校; 我見個個小朋友都唔肯.

至於話SFA大班人多, 真係要多加了解才斷言. 私校要自付盈虧, P1收生當然盡收, 但每年開學一定好多自備多個水泡的家長放棄SFA; 開學時每班大約40人, 之後會斷續有人離開 (亦見過有人讀2間私小, 半年後選定後離開), 學校亦唔會CALL後備補位), SFA係有招插班生的, 但只限少數 (上年各級總計約10個), 近年P2, 3起約32人一班.

SFA 行的係資優教育, 收好多GIFTED的學生, 這些學生都比較古令精怪. SFA  P1老師係惡, 因為要立威, 要同學學會聽指令, 但同時 SFA的包容度十分高, 鼓勵思考, 創意及討論. 大部份老師都十分友善, 願意跟家長就小朋友的進度接觸.

SFA唔似其他學校, 硬要學生一定要有"一技之長", 但提供大量ECA, 樂器, 體育項目供學生選擇, 培養興趣.

以上純粹本人意見, 不喜勿插.

‹ 上一主題|下一主題