用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F2大考範圍
go

F2大考範圍

我哋係津校。大考好多科都要考晒成年D課程!如地理就14個chapters,共約120頁!中史就宋、元、明、清,約130頁!十幾科,點讀呀?想知津校有沒有教局限制考試範圍的?

回覆樓主:

我地 Maths 係所有,IS 兩本書全部,其它科縱使吾係全年都好墀利
妹妹豬 齊來做個好朋友)

醒目開學勳章

munce 發表於 19-5-15 14:57
我哋係津校。大考好多科都要考晒成年D課程!如地理就14個chapters,共約120頁!中史就宋、元、明、清,約13 ...

多數都係考全年架喎。

王家爸爸    發表於 19-5-20 09:23

回覆樓主:

個腦都吾知点塞哂D野入去
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 19-5-15 16:42
個腦都吾知点塞哂D野入去

DSE点考?塞哂高中既野入腦?Train得黎啱㗎勒

我哋係津校。大考好多科都要考晒成年D課程!如地理就14個chapters,共約120頁!中史就宋、元、明、清,約13 ...

請問這個份量是年頭至年尾定係學期頭至學期尾?

Yanamami 發表於 19-5-15 18:34
DSE点考?塞哂高中既野入腦?Train得黎啱㗎勒

DSE7科,依家講緊十幾科

boboT 發表於 19-5-15 22:31
請問這個份量是年頭至年尾定係學期頭至學期尾?

我指9月1号至5月尾所有嘢!

回覆 munce 的帖子

其實,我都有同補習老師傾過依個問題。補層老師話,如果足夠時間,就溫晒全年範圍,如果唔夠時間,提議主力溫下學期範圍,卷出上學期野,大約只會佔20%,在唔夠時間溫習下,只好放棄依20%

munce 發表於 19-5-16 09:38
咪啱数DSE七科高中两年半野,而家十鬆科-年野~

妹妹頭 發表於 19-5-16 09:45

其實,我都有同補習老師傾過依個問題。補層老師話,如果足夠時間,就溫晒全年範圍,如 ...

同意,唔夠時間唯有溫下學期先!其實如果之前上學期考試有認真讀又温好哂,成績又ok的話,照理唔會全部失哂憶㗎
8-)

其實你溫唔晒,其他人都一樣溫唔晒
我囡讀官校S3,除左數學同英文Grammar,佢地只考下學期,但例如你講中史,淨係下學期已有160頁
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

webjen 發表於 19-5-16 17:12

其实大家都考过試……边度有話讀得哂吖~咪又係tip題讀?-d重点温,-d望下就算,禁唔好彩出正就記得幾多吹幾多……文科就係禁㗎啦~

回覆樓主:

我仔升中後都好少理,除了佢主動求助。
初中係一個適應期,比班年青人慢慢找出啱自己讀書方法,去到dse都要考高中三年課程,年青人慢慢就會習慣。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-5-17 08:18
我仔升中後都好少理,除了佢主動求助。
初中係一個適應期,比班年青人慢慢找出啱自己讀書方法,去到dse都要 ...

same here  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

畢竟還只是初中, 如果唔想辛苦讀咁多既,可以重點保住中、英、數、IS,其它科想深入讀又得、 凈溫Summary、全本書睇一次咁多都得, 自己取舍囉.

不過, 點多野考都好啦, 總有部份人,溫晒背晒,考得好好.

webjen 發表於 19-5-16 17:12

請教官校的考試次數是否間間一樣? 1年兩次嗎? 其實, 官校會否很谷?
謝謝!

munce 發表於 19-5-16 09:38

高中係7科,但一科一課已經係一本書百幾頁內容,好似我女上學期我以爲佢chem考3課,細睇先知係三本書
而數每次都考返初中內容,中三都有十幾科,初中算少嘢

都要適應下, 佢地大個啦,
到中三仲將SCI 拆PHY CHEM BIO變13科,
一样页数仲比中一二还要多