用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 尋英文拼音班
go

[讀障] 尋英文拼音班 [複製鏈接]

小朋友讀緊一年班,由幼稚園開始,認讀英文字已有困難,而家學期尾,好多生字都唔識串,老師提議去學拼音,但一般拼音班,恐怕小朋友未必跟到,有冇一啲遊戲方式拼音班?英文認讀好似好少support?
   1    0    0    0

同問, 謝謝

回覆樓主:

我諗上門教拼音好d,出面d班多人又唔會特別照顧你進度,上3堂都未必及一對一嘅一堂。

回覆 bbmic 的帖子

我覺得上YMCA幾好,因為Phonics 1&2 都要家長一齊上堂,可以同小朋友日日重溫學過嘅音。但係上到 3&4, 就仲唔係太blend到啲字.... 所以建議搵出面上小班嘅好啲!

不過要留意,因為我小朋友之後試過上單對單一堂45分鐘,可能壓力太大,小朋友上唔夠5堂,就好抗拒上英文班。老師話轉去2人班,同個叻啲嘅一齊上,希望有啲互動又可以少啲壓力.... 但事與願違,我仔反而自信心下滑,仲開始有負面情緒....

到最近要預備9月上小一,暑假開始上3-4人嘅小班,開始咗一星期兩堂,佢話上堂好開心!睇書時,開始會試下讀下,或者問下我點讀。 (我仔細個已經自己會睇書睇成個鐘,不過之前係睇圖畫多過睇字)

默書方面,我仔要用phonics+圖像+故事+唔同顏色嘅筆去幫佢,你可以試下有咩方法比較適合。(佢由第一次默書唔識一半,第二次默書全部留空唔寫,之後慢慢進步到第八次嘅中英文默書滿分)只要搵到一個小朋友覺得有趣嘅學習方法,就會事半功倍!努力 加油!

我女係樂富青年空間學緊。 係外國人教, 唱遊方式咁教。 識唔識就唔知, 我女上左4堂, 起碼佢覺得返去好好玩。 唔會悶。 我有帶過我女去jolly kingdom 個的。 一來我女麻麻地。 2來佢地無分班咁上我唔like
‹ 上一主題|下一主題