用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教選科
樓主: Himma0904
go

請教選科 [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-5-18 07:13
你話亞仔中三呢三次考試理科成績較為理想。
如果按成績次序排會是Bio>Chem>Phy嗎?

第一次:Phys > Bio > Chem
第二次:Bio > Phys > Chem
第三次 : Phys > Bio > Chem

YmOra 發表於 19-5-18 07:04
你的孩子應該都無响中三修讀過Econ和BAFS,怕唔怕中四選咗先發覺唔適合讀"商科"。另外,你囝囝怕 ...

所以我先覺得愁,好多人都比意見佢話讀曬phy,chem,bio 會好辛苦,原本佢聽旅遊與款待都幾有興趣,不過試過堂之後就耍手擰頭,佢話要讀嘅範疇太多...反而經濟佢又話幾好,我呢排發夢都係呢啲嘢(emoji)

洋蔥頭媽咪 發表於 19-5-18 07:41
數差绝對唔好揀物理, econ/geog 反而可以考慮。

我有叫佢揀地理,我話啲課題都幾有趣,又切身。佢答我,我唔覺得有趣囉!我死都唔會揀...(emoji)(emoji)‍♀️

Himma0904 發表於 19-5-18 08:21
我有叫佢揀地理,我話啲課題都幾有趣,又切身。佢答我,我唔覺得有趣囉!我死都唔會揀...(emoji)(emoji)‍ ...

選科當然要揀有興趣嘅,但能力是否足夠亦不容忽視.eg. 數差堅持要修phy. 比你揀倒都會讀得非常吃力,分分鐘未到dse已經要drop. 浪費自己時間。

Himma0904 發表於 19-5-18 08:11
第一次:Phys > Bio > Chem
第二次:Bio > Phys > Chem
第三次 : Phys > Bio > Chem

照睇成績似乎揀生物、物理都可以吖!物理有兩次仲係最高分添。如果他屬於強理科嘅人,應該盡量選兩科理科嚟讀。不過,唔知你所謂嘅強理之程度有幾多,學校是否响中三出卷好易令學生誤以為自己強理,這些種種就好需要你自己仔細地去觀察才可以更適切地為孩子找到合適的科目。從表面睇貴校似乎不強理科,不過係我看錯都未定,你可以先了解學校三科理科DSE成績如何。

1. Bio / Econ / History / ICT

2. Bafs / Chem / History / 旅款

3. 中史 / Geog / Phys / 旅款 / VA

睇番你學校提供的選擇,生物、化學和物理都只開一班,或是組合上比較建議學生只選其中的兩科。反而旅款比較冷門的科目就設有兩門可選擇的機會,His亦同樣有兩門組合可供選擇。就連幾熱門選擇嘅Econ和BAFS都只有一門係有DD其怪。學校似乎最強嘅只有"His",這點你要多多了解下學校DSE情況如何。對你囝囝選邊科比較有利呢!

YmOra 發表於 19-5-18 13:12
照睇成績似乎揀生物、物理都可以吖!物理有兩次仲係最高分添。如果他屬於強理科嘅人,應該盡量選兩科理科 ...

你真係講得好有道理,我都唔係好明,點解歷史同旅款會開兩班?
請問聲點樣可以知道學校每科DSE成績?學校網頁冇㗎...

Himma0904 發表於 19-5-18 19:07
你真係講得好有道理,我都唔係好明,點解歷史同旅款會開兩班?
請問聲點樣可以知道學校每科DSE成績?學校 ...

你有無D高中jm朋友呀!我都係用這方法了解應屆畢業生讀某科嘅成績,仲有呀!學生們有些會响放榜日用短訊工具互通各人成績情況,我都係靠jm報料咋!另一方面,你可以响剛剛升上中四和中五學生身上問下某科某老師教成點,最多人drop嘅科係邊科等等資料。越問得多越有利的。

YmOra 發表於 19-5-18 21:06
你有無D高中jm朋友呀!我都係用這方法了解應屆畢業生讀某科嘅成績,仲有呀!學生們有些會响放榜日用短 ...

嘩...妳好叻呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
真心多謝曬妳呀⋯⋯
我真係一個唔合格嘅媽媽(emoji)

Himma0904 發表於 19-5-18 21:21
嘩...妳好叻呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
真心多謝曬妳呀⋯⋯

唔知我有無估錯,你囝囝係喜歡物理,不過佢只考慮讀到與否才決定選生物而無選物理。

Himma0904 發表於 19-5-18 21:21
真心多謝曬妳呀⋯⋯

俾個建議你呀!試下從另一個角度想想有邊D科可以選擇。

試下從囝囝如果真的選了某科而又响中四或中五後會drop的百分比機會比較下各科情況。

例如:

1. Bio10%  / Econ50%  / History100%  / ICT80%

2. Bafs50%  / Chem70%  / History100%  / 旅款100%

3. 中史 100% / Geog100%  / Phys30%  / 旅款100%  / VA100%

咁嘅話咪可以比較清晰可選之科目係乜囉!希望幫到你吧!

csy_ma    發表於 19-5-19 11:57
王家爸爸    發表於 19-5-19 10:10

YmOra 發表於 19-5-18 22:18
俾個建議你呀!試下從另一個角度想想有邊D科可以選擇。

試下從囝囝如果真的選了某科而又响中四或中五後 ...
呢個方法幾好,迫小朋友理性啲去分析問題,同埋理性啲去做選擇。

YmOra    發表於 19-5-19 10:25
‹ 上一主題|下一主題