用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB group vs individual work
go

IB group vs individual work [複製鏈接]

IB 好多時都要分組做project, 成績好唔好視乎同邊個同學一組。其實上到DP Level, 係咪一樣好多group project?  英文老師話係,咁其他科呢?
   1    0    0    0

tcbobo 發表於 19-5-13 11:59
IB 好多時都要分組做project, 成績好唔好視乎同邊個同學一組。其實上到DP Level, 係咪一樣好多group projec ...

記憶中你的孩子好似細過我果個??

我仔未到DP, 但可分享在PYP及MYP所見。Group project有時講運氣,自選隊友當然好,但也怕他每次夥拍相同的組合,就失去了同儕之間互相學習的火花;夥拍著高材生,不見得是好事,他雖軽鬆取得高分但卻失去了一次主動學習和帶領隊伍工作的機會。

況且,中學時有些老師刻意安排有競爭力的同學與懶散怪同組,就是希望前者能扶後者一把,而到評估時,老師是會個別打分的。

與成績稍遜的同學同組,看似蝕底,其實是賺了⋯⋯

Radiomama 發表於 19-5-13 15:11
記憶中你的孩子好似細過我果個??

我仔未到DP, 但可分享在PYP及MYP所見。Group project有時講運氣,自選 ...

係呀,細佢少少,不過已經想緊會選乜科。希望將來可以拍到一些能力接近的,可以有進步。例如英文如果選Lit HL, 我估同學之間的差距應該會少d。

tcbobo 發表於 19-5-13 17:22
係呀,細佢少少,不過已經想緊會選乜科。希望將來可以拍到一些能力接近的,可以有進步。例如英文如果選Lit ...

我在另一個帖也拋出Eng A Lit 與Lang & Lit的問題,可看看前輩們的分析。

group vs individual project這問題我想是在每科也有機會出現,反而到DP對成績影響未必咁大。

Radiomama 發表於 19-5-13 17:54
我在另一個帖也拋出Eng A Lit 與Lang & Lit的問題,可看看前輩們的分析。

group vs individual project這 ...

謝謝,老師說Visual art和Design 在高年級是individual work,所以好奇問埋其他科。我見HL很多科的range也很大,3分至7分都有。

咁如果孩子入了一間成績比較參差的IS 中學,也是行IB 的,這些group project 對最後ibdp 的分數有什麼影響?

回覆樓主:

我孩子除了theater有小部分group work, 其他科都係individual

同意poonseelai的分享,到DP level, 大部分subject都是individual work, 不用擔心。
‹ 上一主題|下一主題