用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SC

小朋友pn讀普通幼稚園,一星期3至4次英文堂20分鐘,2堂普通話20分鐘。k1有LH, SC offer,擔心佢k1會聽唔明,跟唔上進度,始終好多學生都pn直上,已經適應哂。
請問有無用家意見?

你小朋友好叻啊!係大B?

回覆 MissPuffs 的帖子

不是呀

Ckw2019 發表於 19-5-12 00:16
小朋友pn讀普通幼稚園,一星期3至4次英文堂20分鐘,2堂普通話20分鐘。k1有LH, SC offer,擔心佢k1會聽唔明 ...

其實小朋友適應能力好強
唔洗擔心

我囡pn 係英粵,一星期得一堂國語20mins

K1 入學之園英普,上學期返一二個月已經適應到,下學期已經可以國語對答

小朋友pn讀普通幼稚園,一星期3至4次英文堂20分鐘,2堂普通話20分鐘。k1有LH, SC offer,擔心佢k1會聽唔明 ...

我地都有呢兩個offers。其實小朋友適應力好強,而且校長收生時相信已考慮小朋友能否跟上進度,放心,加油

箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

SC得一半直上,LN可能多一點睇分校,不過小朋友一年PN不會有太大分別,不用擔心。

uscayenne 發表於 19-5-29 06:36
SC得一半直上,LN可能多一點睇分校,不過小朋友一年PN不會有太大分別,不用擔心。
...
我兩個仔乜PN都無上咪一樣咁讀SC K1.無乜話唔識應,反正學校K1主張聽同講,唔使寫字。學校收得就交比學校啦

...

Sc pn 唔係直升k?

chan123123 發表於 19-6-1 10:26
Sc pn 唔係直升k?

PN人數少,所以K1大約只有一半是來自PN的小朋友

所以有心讀,報k1都未遲

uscayenne 發表於 19-6-2 20:39
PN人數少,所以K1大約只有一半是來自PN的小朋友
SC PN 人數少? 3xx-400人 都叫少,我肯定你不是用家。
sc pn 升返原校k1 , 但有部分同學會轉其他k1不升原校。

但我女個班85% 升原校sc k1。

k1 學位大約6xx左右,exactly人數真數不到。要問學校。

...

SC基本上係直升

sibylyau 發表於 19-6-4 01:45
SC PN 人數少? 3xx-400人 都叫少,我肯定你不是用家。
sc pn 升返原校k1 , 但有部分同學會轉其他k1不升原 ...
400/600  = 2/3, 再有部分同學會轉其他k1不升原校, 咁佢話得一半都唔錯得晒呀....

3xx-400 唔算少, 但比起6xx, 咪比例上都有幾多位係新k1 lor

boojiji 發表於 19-6-4 10:23
400/600  = 2/3, 再有部分同學會轉其他k1不升原校, 咁佢話得一半都唔錯得晒呀....

3xx-400 唔算少, 但比起 ...
新k1 當中你未計有sibling 既小朋友,雖然佢地吾係必收,但點都比無sibling 有優勢,就我呢三年所見同學仔無收到細老妹既佔少數人...sc 係大校我估每年k1 sibling 最少佔6-80 個 ... 要計k1 收新同學仔,其實KV比SC 多...