用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 大坑真光
go

學之園 vs 大坑真光 [複製鏈接]

小女有學之園及大坑真光offers,請問有冇人可以俾d意見,應該點揀?Thanks!
   1    0    0    0

LLmama22 發表於 19-5-11 16:45
小女有學之園及大坑真光offers,請問有冇人可以俾d意見,應該點揀?Thanks!

TL

回覆 LLmama22 的帖子

係學之園N班升上定K1考入?
如N班升上,有人掙扎完有龍校offer 都唔走,因為好清楚學之園語境好,同對小朋友有信心可到更好小學.

相反,好怕要係公海同幾千人爭考直私,就揀坑真.

讀坑真幼考其他小學會冇乜競爭力嗎?

回覆 LLmama22 的帖子

坑真相對學之園課程應該比較淺語境亦較學之園弱
坑真家長大多target真小,但亦有叻仔叻女考到神校,家長背後發功之餘,小朋友本質亦好重要

其實問下自己睇下想唔想考小一係個大海度搏鬥.....

回覆樓主:

睇下樓主想要咩類型小學,因為TL同LH考既小學offer都幾唔同。

坑真幼有b1中學backup,唔係好多人會立心外闖,如果只求直升,真係可以好happy。

LH都happy learning,但升小始終有壓力,大包圍式考小學,愛拼才會贏。

如果比較兩者升小offer,似乎唔係apple to apple。

是否真幼及真小對英文的培訓較遜色?不太著重英語?

其實有點怕如入坑真傳統幼稚園  太早把小朋友定型  反之好像學之園的教育比較多元化 鼓勵小朋友主動 可讓他們發掘多點可能性。

LLmama22 發表於 19-5-15 08:14
其實有點怕如入坑真傳統幼稚園  太早把小朋友定型  反之好像學之園的教育比較多元化 鼓勵小朋友主動 可讓他 ...

坑真個課程都多活動,同好鼓勵小朋友探索

回覆樓主:

樓主你refer緊既係君豪校?如果是,值得諗多一層,係新校考小成績未必能同其他分校相提並論。。。可以自己上校網睇吓比較吓,諗吓如果真係好似其中一間分校咁,只有5成入直私,其他係抽獎,當中成年要為小學奔波勞碌,是否接受到。。。

唯一肯定既係語境。。。但學費每月慳番差唔多2千(仲要LH 12個月,坑真10個月),夠你出去搵資源學好英文普通話。。。

另外一點,好睇小朋友性格。。。坑真相對比較focus德育,呢樣考小都好重要。。。

通常未上過小一戰場既家長,都會認為子女係人中龍鳳,日後考小學只有我㨂人。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-20 08:09
通常未上過小一戰場既家長,都會認為子女係人中龍鳳,日後考小學只有我㨂人。 ...

仲有冇考慮其他學校還是只係考慮呢兩間?

只係做父母有責任為小朋友去了解同諗清楚邊條路適合佢  唔係覺得小朋友有幾叻既問題  不要錯focus

am or pm?
‹ 上一主題|下一主題