用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩舊生20分:34 Vs 41 校網
go

協恩舊生20分:34 Vs 41 校網

本人是協恩舊生,女兒有20分。打算搬屋,建議34 (協恩)或41 (maryknoll and others)?

住34 校網及20分會否增加她入協恩機會?還是機會跟住41校網入maryknoll 機會相若?

請求意見。Thanks!!

自行 20 分同抽獎冇關係 wor!

不過你要抽 Maryknoll/34 網任何一間學校,都要有私校 back up,你冇就 41 網抽聖家可以收工。34 網係地獄網,因為連二線學校都爭崩頭,唔中乙一直飛觀塘,飛觀塘都唔係問題,但觀塘有啲學校冇校車入九龍城。41 網乙二仲可以放個聖家搏一搏。

不過冇人會知道協恩難定抽 Maryknoll 難,冇人知道到底有幾多女仔會去抽,不過肯定就係 41 唔貪心,區內其他學校(除 DPS 少位)乙一幾乎必中,34 就不論男女,揀邊間都係搏,搏唔到就連區內寶校都未必得。

回覆樓主:

協恩20分機會不高

即係住唔住34校網對入協恩分別不大?

你好似唔明升小點玩?

自行,你 20 分,機會不大,因為呢個年頭,20 分係入場券。自行唔睇 住址。
乙部,唔睇 舊生、宗教。只要住 34 網可以可以網內學校任抽。但揀 34 定 41,睇上面留言。正路,呢度 10 個有 8 個都叫你抽 41。

1998Ruby1998 發表於 19-5-12 23:36
你好似唔明升小點玩?

自行,你 20 分,機會不大,因為呢個年頭,20 分係入場券。自行唔睇 住址。

Thanks!

咁所謂1-1-1 對入協恩有沒有關係?

pc228 發表於 19-5-12 23:42
Thanks!

咁所謂1-1-1 對入協恩有沒有關係?

協恩叩門只接受協幼,未見有街外人親身報喜。協幼同協小好似畢業前已經私下測試過學生,決定邊啲協幼學生叩門可優先考慮。

至於 111,既然叩門人選協小一早已定,相信是否 111 都不會影響太大。

回覆樓主:

Del

1998Ruby1998 發表於 19-5-12 23:52
協恩叩門只接受協幼,未見有街外人親身報喜。協幼同協小好似畢業前已經私下測試過學生,決定邊啲協幼學生 ...

改咗好多年啦,好心咪點人啦

6年前已有非協幼生叩入協小

無人係 ek講唔代表無

sissysze 發表於 19-5-13 20:12
改咗好多年啦,好心咪點人啦

6年前已有非協幼生叩入協小

呢個係根據 15 年呢度 EK 個表,有錯請更正同分享下。

咁的確又係嘅,學生識字、識人,讀乜幼稚園都可以入,但相信協幼成功率大過非協幼。少街外人報喜,咁算係非協幼機會低

pc228 發表於 19-5-11 14:53
本人是協恩舊生,女兒有20分。打算搬屋,建議34 (協恩)或41 (maryknoll and others)?

住34 校網及20分 ...
你應該一早去聖公會受洗,儲夠25分就入梗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-14 08:07
你應該一早去聖公會受洗,儲夠25分就入梗

宗教不是用來入學的。這點要堅持,不可利用宗教。

自行成功與否, 一定去net 41/ 35, 都唔會搬34.
net 34, 呢個網非常唔OK, 入唔到HY, 你可能唔知去左邊度, 一係可以考慮net 35, 平平穩穩.

Thank you for your advice! Very useful

Felix223 發表於 19-5-15 10:49
自行成功與否, 一定去net 41/ 35, 都唔會搬34.
net 34, 呢個網非常唔OK, 入唔到HY, 你可能唔知去左邊度, 一 ...

有私小便可

自行試協恩,抽獎搏MCS更加值得。