用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新學年小一生下跌 校長團體籲減叩門位 ...
go

新學年小一生下跌 校長團體籲減叩門位 [複製鏈接]

兩個小學校長會呼籲全港小學減收「叩門位」,有升學專家相信影響有限。 

(星島日報報道)小學適齡人口預算九月新學年起下跌,津貼小學議會與資助小學校長會向全港小學校長發出公開信,呼籲各區校長在下月統一派位放榜後,減低「叩門位」數目或維持標準班額人數。資小校長會主席張勇邦形容,今次是「溫馨提示」,期望紓緩「音樂椅」效應,讓學界在收生下跌時能夠共度時艱。有升學專家相信實際影響輕微。 

現時小學多會利用每班兩個「留班額」,作為小一派位放榜後的「叩門位」,供未能派往心儀學校的家長申請。津小議會與資小校長會去信全港小學校長,呼籲各區校長多考慮區本情況,盡量維持區內教育生態的平衡,減低收叩門位數目,或維持開班信批核的班數及標準班額人數;指已聯同十八區校長會代表成立「兩會關注小一適齡人口下降專責小組」,與教育局磋商紓緩措施,但部分學校收生仍存變數,需要業界「共負一軛」。

按教育局人口推算,一九/二〇學年全港適齡小一生僅五萬七千三百人,較今學年減少八千四百人,減幅達一成三,明年更跌至五萬五千人的谷底。身兼津小議會顧問的資小校長會主席張勇邦形容,今次是「君子間的溫馨提示」,以紓緩互搶學生的音樂椅效應,因校情與區情不同,目前難以預測減少叩門額的具體數目,強調兩會共識是學校不盡用叩門位,「現時情況水深火熱,別人已經不夠學生,是否還要收到滿為止?」他又認為學校如遇個別情況,比如學生獲派不同宗教背景的學校,可考慮慎用叩門位。

升學專家趙榮德認為,叩門學額是小學唯一主動收生的渠道,而家長亦無信心在自行分配及統一派位,獲派心儀學額,兩者不會輕言放棄叩門,「除非教育局表明不可以用叩門額,否則難以停止,亦無法核實學校有否減少叩門額,相信呼籲的實際影響有限。」

對於兩會呼籲,教育局未有正面回應,僅重申學校在處理填補學位空缺時,應確保程序公平、公正及公開;又指因應小一學齡人口回落,未來數年將將實施多項針對性紓緩措施,包括容許學校逐年申請保留超額教師最多三個學年、收生不足學校批班準則由每班二十五人下調至二十三人等,獲業界普遍支持,認同有助學校穩定教師團隊。

1    0    0    0

回覆樓主:

不知是那些學校提出叫其他學校做“君子”滅扣門位呢?呢d君子不是為學生著想...

回覆樓主:

呢 D 校長真自私

蝦米豬 發表於 19-5-9 20:27
不知是那些學校提出叫其他學校做“君子”滅扣門位呢?呢d君子不是為學生著想...
...

如果佢仔女派到寶校,佢仲想唔想冇叩門位

elbar 發表於 19-5-9 18:41
兩個小學校長會呼籲全港小學減收「叩門位」,有升學專家相信影響有限。 

留名睇下張校長間學校下年有冇帶頭減收叩門學生先。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁大家唔好去聖雅各叩門la

第一年跌人數就咁緊張.... 咁之後嗰幾年點算

回覆樓主:

其實小一生下跌大部分係因為雙非消失咗 je! 本地生又係咁多!

蝦米豬 發表於 19-5-9 20:27
...
君子做事, 根本不用協議
小人做事, 根本唔會有協議
只有偽君子, 最喜歡講要有"協議" (但未必會跟住做囉!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

legolas625 發表於 19-5-10 08:42
咁大家唔好去聖雅各叩門la
叫張校長帶頭, 由5班縮番做4班, 咁同區其它學校咪唔駛減叩門囉

身為主席, 係咪應該要有犧牲小我既胸襟呢?

Arabellahk    發表於 19-5-10 14:24

龍年,人多,话無位叩
蛇年,人少dd,又话唔俾叩

有無諗过中宝家長心情,痴痴地

hkpapa852 發表於 19-5-10 11:48
叫張校長帶頭, 由5班縮番做4班, 咁同區其它學校咪唔駛減叩門囉

身為主席, 係咪應該要有犧牲小我既胸襟呢?
武林盟主要率先自宮?!

雲牛 發表於 19-5-10 16:41
武林盟主要率先自宮?!

鬼叫佢間學校無啦啦加班搶人學生咩,咁係咪應該做番D君子行為呀?
加咗一班搶咗27個學生喎!差唔多3間大校加埋既既叩門位總數。
‹ 上一主題|下一主題