用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不滿小學時被揶揄「廢紙」 返母校用摑老師臉 ...
go

不滿小學時被揶揄「廢紙」 返母校用摑老師臉 [複製鏈接]

不滿小學時被揶揄「廢紙」 返母校用摑老師臉 23歲男自簽守行為

23歲男子稱讀小學時不滿被老師比喻為「回收箱入面嘅藍廢紙」,一直耿耿於懷,去年重返母校外斥責該老師,更兩度用鈔票摑打對方臉孔。男生今在西九龍裁判法院就一項「襲擊致造成身體傷害罪」自簽2000元守行為一年,並賠償事主1000元、支付300元訟費。

報稱任金融經紀的被告莊洋洋(23歲)去年9月20日在葵涌慈幼葉漢小學外襲擊李家偉,造成身體傷害。

裁判官聽畢案情後曾問被告,為何用鈔票拍打別人臉部。被告回應稱,「佢(案中事主)比喻我係回收箱入面嘅藍廢紙」。裁判官聞言表示,一個人是否受人尊重,不是視乎掙多少錢,又形容被告「咁樣做好侮辱」。

案情指出,被告讀小學時,曾因學業不佳被事主懲罰,令他耿耿於懷。至去年9月,被告在母校外情緒激動斥責事主,並用胸口撞撃事主3次,更從銀包取出11張港元和人民幣鈔票,兩度用鈔票摑打事主臉孔。被告又用手兩度抓住事主的衣領,導致對方頸部輕微擦傷。

事主其他同事見狀報警,被告在警誡下表示「我只係同佢嘈,我冇打過佢」,到其後在錄影會面時指出,自己小學時因學業不佳遭事主懲罰,故透過撞撃及用鈔票摑打對方,來表達不滿。
   0    0    0    0

李大人 發表於 19-5-8 16:27
八九十年代,我見過有津小老師,心情唔好,打學生,當年係可以體罸,好在現今有直資國際學校,老師年年續約 ...

八十年代以前男神校都有打藤體罰(唔係藤條打手板咁簡單)。依家唔係單單續約問題而唔會體罰學生,而係體罰學生會干犯刑事罪,(無論官津直私)老師犯不著郁手打學生。

被告都係可憐人,童年陰影對佢影響好大。如果當初遇見啟蒙老師,今日可能有另一番成就。

八九十年代,我見過有津小老師,心情唔好,打學生,當年係可以體罸,好在現今有直資國際學校,老師年年續約 ...

表面上無左體罰係好事,但近年就出現更深層次問題。體罰至少係對事同一次過,但無左體罰令某些老師改用言語和舉動長期向學生精神施壓,傷害往往比體罰更大。

睇嚟你對官津學校成見幾深....點樣對待學生係個人問題,如果唔想冇咗份工要為咗每年續合約,只用打份工嘅心態教書,直資學校老師不如搵份官津學校嘅工,官津學校升遷及福利保障亦比直資好,而且跟據大人道理,只要少做少錯就唔怕不被續約?從事教育工作咁多人,點可以一概而論?

李大人 發表於 19-5-9 10:39
可能童年陰影,我試過無故被老師襲擊隻耳仔,係甘扭,仲唔係教我地班,當時只係小一,現現今始終覺得我有 ...

我都試過初小時被扭耳仔同打手板,仲好有印象,不過當時幾普遍(尤其對男學生),不過今時今日體罰基本上已經唔可以。

至於言語鬧駡,我有朋友教書話依家驚鬧完學生,佢會走去自殺,就算唔係鬧得太兇,父母都可能投訴....世界真係變咗好多。

以前老師罵人廢紙垃圾都好平常, 成日都係呢d形容詞, 話女仔大個做魚蛋妹都聽過,
不過咁講, 罵是藍廢紙都叫有厚道wor, 可以recycle , "經過適當處理就成為有用既野"

現在的家長用顧客心態對待學校,學校為了滿足家長,做一些違反教育理念的事,又是否學生之福?

我小學讀聖x濟各,八十年代中期時,有一個女學生被罰在露天操場罰企,當日是下雨天,佢其實即係被罰淋雨。
‹ 上一主題|下一主題