用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 展翅同毅進有咩分別呢?
go

展翅同毅進有咩分別呢? [複製鏈接]

唉,WORRY ABOUT MY SON...展翅同毅進有咩分別呢?如果IVE,是否要成績高D才可以入?那VTC呢?

THX
   3    0    0    0
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-5-8 13:59
唉,WORRY ABOUT MY SON...展翅同毅進有咩分別呢?如果IVE,是否要成績高D才可以入?那VTC呢?

THX
毅進既目的係令DSE考得唔好(或者唔想考DSE)既小朋友攞到等於22222學歷,可以用中學畢業既學歷搵野做,或者讀副學士。
展翅係一個職前培訓計劃,目的係幫15歲以上既小朋友揾自己既職業志向,同埋提升佢哋既就業競爭力。

王家爸爸 發表於 19-5-9 09:36
毅進既目的係令DSE考得唔好(或者唔想考DSE)既小朋友攞到等於22222學歷,可以用中學畢業既學歷搵野做,或 ...
我仔到而家都唔知自己做D咩...咁讀完中六去讀展翅好嗎?定叫佢去IVE定VTC?救命
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-5-10 09:24
我仔到而家都唔知自己做D咩...咁讀完中六去讀展翅好嗎?定叫佢去IVE定VTC?救命
...
如果唔知道自己想做嘜,先讀毅進會好啲。

王家爸爸 發表於 19-5-10 09:45
如果唔知道自己想做嘜,先讀毅進會好啲。
佢成日玩電腦,唉...
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-5-10 09:49
佢成日玩電腦,唉...
咁佢對寫電腦遊戲有無興趣?對電腦程式又有無興趣?

王家爸爸 發表於 19-5-10 09:53
咁佢對寫電腦遊戲有無興趣?對電腦程式又有無興趣?
SHOULD BE YES,那邊D學校OK呢?IVE?VTC?定毅進?
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-5-21 09:39
SHOULD BE YES,那邊D學校OK呢?IVE?VTC?定毅進?
如果讀完中三或者以上,可以試下 VTC 既 職專文憑(電子及電腦工程,學既野係:http://www.vtc.edu.hk/admission/ ... neering/curriculum/

Macusmama 發表於 19-5-21 09:39
[size=15.0015px]專業科目:
  • 安全、健康與環境保護
  • 數碼及模擬電路
  • 電子實驗室設備
  • 機械人編程
  • 組裝電子線路
  • 電腦輔助電子設計
  • 電子設備維護
  • 物聯網應用
  • 專題研習技巧
  • 流動裝置及介面編程
  • 工程科學
  • 音響及燈光系統
  • 智能機械人專題研習
[size=15.0015px]電腦及數碼系統分流:
  • 多媒體娛樂系統
  • 電腦造型及繪圖基礎
  • 電子產品設計要領
  • 微控制器基礎
  • 遊戲電子學
  • 虛擬及擴張實境應用
[size=15.0015px]通訊及智能監控科技分流:
  • 自動化與傳感器
  • 公共廣播及視聽系統
  • 電訊學基礎
  • 通訊系統
  • 屋宇保安系統
  • 可編程邏輯控制器基礎
其實都幾實用。

Macusmama    發表於 19-5-28 09:30

王家爸爸 發表於 19-5-21 09:49
專業科目:
安全、健康與環境保護
你以上所說的SUBJECT是VTC還是毅進?
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-5-28 09:42
你以上所說的SUBJECT是VTC還是毅進?
係VTC

回覆 Macusmama 的帖子

"毅進-紀律部隊訓練"都唔錯

cow 發表於 19-5-28 10:31
回覆 Macusmama 的帖子

"毅進-紀律部隊訓練"都唔錯
如果小朋友對紀律部隊既工作有興趣,呢個都係好選擇。
‹ 上一主題|下一主題