用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

香港本土缺少伊頓,哈羅等類型的高升學率學校,其實未來這兩間可以轉型,亦唔怕收唔夠學生,可以諗諗。

poonseelai 發表於 19-5-11 11:53
哈哈,講下又係非家長收声,收到

我都係花生友。哈哈。唔係收聲,唔使咁緊張。請繼續。

poonseelai 發表於 19-5-11 10:39
在EK有不少SPCC家長無私分享資訊,解答其他家長問題,但原來最後一切也是成績掛帥,ib睇唔起選 Chi b and m ...
如果新法例上場, 我寧願留番D錢去移民好了, 無論浪費係香港任何教育身上

因為新法例後, 只要你企啱邊, 又識擦鞋就夠, 仲讀乜鬼嘢書訓練乜鬼視嘢吖!

視野多D意見多D只會快D俾人引渡你番國家去受訓

nkd    發表於 19-5-11 12:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nkd 發表於 19-5-11 11:33
政府俾權學校定學費,又無上限,大家都預左學費搭火箭啦。人地加價用家最受影響都無外人咁大反應,唔通個個 ...

直資學校學費係有上限,係資助額既2.333333倍。
最初上限得1倍唔夠時只有愛國學校願意轉做直資,到加到2.33333333倍時,某辦學團體就積極將旗下名校轉直資。

nkd    發表於 19-5-11 12:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:28
直資學校學費係有上限,係資助額既2.333333倍。
最初上限得1倍唔夠時只有愛國學校願意轉做直資,到加到2.3 ...

我幼稚園,小學,中學都讀這個辦學團體的學校。

akys 發表於 19-5-11 12:47
我幼稚園,小學,中學都讀這個辦學團體的學校。

有沒有考慮過送仔仔讀母校?

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:19
如果新法例上場, 我寧願留番D錢去移民好了, 無論浪費係香港任何教育身上

因為新法例後, 只要你企啱邊, 又 ...

听闻葡萄牙好易,不过要識葡文……好似好多人去清邁退休……下代……唔好生算了~

nkd 發表於 19-5-11 12:54
有沒有考慮過送仔仔讀母校?
冇缘份,能力不足,不強求。
小一舊校長主政又發燒,冇緣。小5被玩操行B-,面試完唔收,唔夠班,繼續冇緣,之後隨緣。

雖然我喜歡直資,但緣份安排是津校,唯有做多啲補足欠缺嘅ole.

akys 發表於 19-5-11 13:12
冇缘份,能力不足,不強求。
小一舊校長主政又發燒,冇緣。小5被玩操行B-,面試完唔收,唔夠班,繼續冇緣, ...

學校重要,家庭教育也重要。 叻人係擋不住的。

b3410 發表於 19-5-11 08:40
以我的理解,這個獎學/助學計劃,只是指入學時,即係如果在這16個人名單內,可以有一次性的入學獎學金/助學 ...

啊!明白了。
即是清貧學生學费2O%~100%減免是不設名額,只係額外想獲取$9000助學才每年約16人。

那麼會唔會校方想收多D申請減免學費嘅學生比例,而把學費上調呢?
如果每级(假設全部考DSE)
$64500x200X6=77400000
如學校恆常經费係5千萬,收得捐款係1千萬,加學费是否可以調高比例去收成績好的減免學費學生?

nkd 發表於 19-5-11 13:17
學校重要,家庭教育也重要。 叻人係擋不住的。

香港地係用成績界定叻唔叻㗎,佢肯定唔係。

nkd    發表於 19-5-11 13:28

yovin 發表於 19-5-11 13:24
啊!明白了。
即是清貧學生學费2O%~100%減免是不設名額,只係額外想獲取$9000助學才每年約16人。
我估學校不會刻意去收/唔收,需要/或者唔需要學費減免的學生,學校只想收成績達標的學生 -靚麪粉。至於麪粉何處出品,不是重點。
作為用家,我體會到學校對每一個同學的重視。好似我女,好無特長的一粒small potato, 都一樣被重視珍惜,用心栽培。

學校家長分享,可能會被認為有d“串”, show off, 睇唔起其他學校等等。不過,我知佢其實只是想表達自己的體會,因為學校的確做的好好,小朋友的成長家長體會的到。只係希望不要有同學因為學費問題,放棄一間好學校。

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:19

因為新法例後, 只要你企啱邊, 又 ...

未去証實真假,睇到一篇報導話原來香港教科書話97亞洲金融風暴係因為中國出手而解决。

畀左條link 唔該入去睇下,我估落左10日雨,屈悶得太長時間,。天氣一好,大家攞啲飛機大炮出嚟曬都好正常。
每間傳統名校(跟大隊啦下,我平時係叫名),不論直資或津貼,各校友會都好感恩去支持自己母校辦教育。
係咪有幾間熱門學校辦直資就惹火呢?唔係啦,係你轉左直資,跑出左,人地瞻前顧後,唔改,原地踏步唔係唔開心啫。無成績就好多人幸災樂禍囉,早年DBS 畀人冷嘲熱諷唔係就係例子?
有日普及教育質素提高左,名唔名校都無分別啦。
聖公會辦嘅學校,大家去睇下網,可以以受惠嘅學生有幾多,我最少提嘅沙田曾都係香港聖公會辦嘅。
林護呢.....評教育攞個良心出嚟吖。
學費以外,唔少開支係校友籌返嚟,個慈善信託基金好公開,有一定宗旨去支持。
自己去睇下啦。

akys 發表於 19-5-11 15:59
未去証實真假,睇到一篇報導話原來香港教科書話97亞洲金融風暴係因為中國出手而解决。
...
扮瞓嘅係唔會醒嘅,我執人口水尾啫。

yovin 發表於 19-5-11 13:24
啊!明白了。
可以解釋下你問嘅 邏輯嗎?
放咁多假設嘅設定去導向發問,會為溝通做成障礙喎?

OS scheme 「係為吸納有特長同成績好嘅學生」,無咩好特別。

校長推薦位都係。
課程改善同資源投放都係為培養人材。

減免學費,係為減輕入學學生家庭經濟負擔,無清貧學生呢個標籤。名額無上限。

我睇完慈善信託基金年報,唔知有無記錯。

信託下嘅基金都有指定用途。

老師薪酬好似不在指定用途內

有疑問提出嚟,得個清楚,無咩特叩別,我都有問題,個宿舍嘅日常管理同營運,會否成為加價嘅一部份理由?
Coed學生在非學校活動伸請使用要付費,但我覺得合理。

有錢讀得IB 同私校都唔介意年年加

有錢咪鬼係香港讀啦,人地邊睇得起香港教育呀
‹ 上一主題|下一主題