用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有關Bio
go

有關Bio

想問下大家bio除左恐龍書和past paper, 仲有邊本(套)書/練習好?同埋Andy好唔好?

Acatmom 發表於 19-5-7 14:36
想問下大家bio除左恐龍書和past paper, 仲有邊本(套)書/練習好?同埋Andy好唔好?
...

之前女有睇恐龍書,聽聞坊間係好,不過阿女最後去了私補,希望今個學期有進步.

Acatmom 發表於 19-5-7 14:36
...

不知道takka掂唔掂?

請問港島區有邊間補Bio 好?

BS129 發表於 19-5-15 09:26

我都想知

BS129 發表於 19-5-15 09:26
Bio基本上係文科,願意讀哂套教科書,再睇埋恐龍書,然後做教科書後面既練習。再買近年既past papers,做咗佢,對答案。睇反練習、past papers錯啲嘜,有錯改錯,重點重溫,其實已經足夠。

因為個個人概念唔清楚既部分唔同,如果真係要補Bio,其實唔好溫大班,寧願俾多少少,單獨補會好啲。可以試下同老師講,叫佢幫你揾DSE成績好既同校前輩,單獨補。

王家爸爸 發表於 19-5-15 13:19
Bio基本上係文科,願意讀哂套教科書,再睇埋恐龍書,然後做教科書後面既練習。再買近年既past papers,做咗 ...

/......

samsam123321 發表於 19-5-16 00:00
咁樣讀法,基本上科科都可以5 以上。
文科基本上可以靠自己努力,有足夠決心,又足夠認真就得。

王家爸爸 發表於 19-5-16 09:54
文科基本上可以靠自己努力,有足夠決心,又足夠認真就得。

足夠,每個人要求唔同,學校要求亦唔同,雖然都係考同一個試~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

唔好意思,唔係好熟,所以想問清楚,個個都提恐龍書,學校是用oup, 見恐龍書的topic 唔多match , 係米真係好?

回覆 oasismcmug 的帖子

40年都係咁好

王家爸爸    發表於 19-5-17 19:46

oasismcmug 發表於 19-5-17 17:48
回覆 王家爸爸 的帖子

唔好意思,唔係好熟,所以想問清楚,個個都提恐龍書,學校是用oup, 見恐龍書的topic ...
你讀書年代,A level 有無用過佢? DSE 應該比 A level 少啲啲內容,淺啲啲,所以唔會完全 match。

回覆 王家爸爸 的帖子

唔好意思,因為我不在香港讀高中,所以唔識恐龍書,但成日聴到人講,唔知dse 讀恐龍書得唔得,所以攞來望,但又發覺d chapter 唔多match, 咁係米都啱用,但要識蕳dse syllabus 來讀?

王家爸爸 發表於 19-5-17 19:46
你讀書年代,A level 有無用過佢? DSE 應該比 A level 少啲啲內容,淺啲啲,所以唔會完全 match。 ...
那時只有HKCEE書,無出AL。

王家爸爸 發表於 19-5-17 19:46
你讀書年代,A level 有無用過佢? DSE 應該比 A level 少啲啲內容,淺啲啲,所以唔會完全 match。 ...
恐龍書 是有 DSE version 的

回覆 小鹿揀學校 的帖子

請問dse version 恐龍書是201x 幾version, 咁dse version 恐龍書應該chapter 會match , 咁可能我望唔啱version ?

oasismcmug 發表於 19-5-17 22:36

請問dse version 恐龍書是201x 幾version, 咁dse version 恐龍書應該chapter 會ma ...
Topics 次序同教科書不同,但 book 1-4 已cover compulsory ; book 6 covers electives...其實我仲未有需要買, 做定功課而已

唔該,我再研究下

samsam123321 發表於 19-5-17 21:59
那時只有HKCEE書,無出AL。
可能我記錯咗