用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (SEN仔)想問下東區間慈幼仲入唔入得過?
go

(SEN仔)想問下東區間慈幼仲入唔入得過? [複製鏈接]

我個仔係SEN仔,香港島話晒都係名校網,所以SEN仔係港島都唔知開心定憂心好,香港島相對谷成績多,對SEN學生亦相對做得差。但有家長介紹慈幼都有D口碑,唔知有冇過來人可以入黎傾下? 佢地SEN係咪真係做得咁好? SEN之外的東西呢(如:校風、課程)
因為我自己本身都係教友,見佢又係天主教學校,有D興趣!
謝謝其他家長!

1    0    0    0

慈幼係happy school,每班20人左右,小一無考試,默書約兩至三星期一次。

慈幼精神 服務人群

回覆樓主:

但係據聞小學二年班開始就普通話教學, 咁樣佢哋明唔明白上堂㗎? 我個妹個仔考到呢一間而家個心情差到爆
人為善~ 福未將至, 禍巳遠離 .....

lilylilyc 發表於 19-6-4 00:36
但係據聞小學二年班開始就普通話教學, 咁樣佢哋明唔明白上堂㗎? 我個妹個仔考到呢一間而家個心情差到爆 :t ...

相信你妹心情差爆都應該唔關普通話教學事,只因為呢間學校是二/三線吧。

如真的不大喜歡學校,唯有去叩門,祝成功。
上年我識人入咗慈幼,叩返去丘佐榮。

anniellm 發表於 19-6-4 12:35
相信你妹心情差爆都應該唔關普通話教學事,只因為呢間學校是二/三線吧。

如真的不大喜歡學校,唯有去叩門 ...

冇錯 , 你講得好啱! 最主要原因因為佢唔係咁喜歡呢間學校, 佢同你一樣佢好想去明德或者丘佐榮呢兩間, 已經去咗敲門 , 但係要等有冇得去面試都仲要睇面試之後收唔收,  佢心情仍然非常低落, 我都唔知同佢講乜好, 其實我都好明, 但係我又唔知點幫佢… 承你貴言!希望佢成功入呢兩間其中一間就好啦,咁全家都開心曬

anniellm 發表於 19-6-4 12:35

如真的不大喜歡學校,唯有去叩門 ...

啱啱佢同我講太古小學連interview都冇份, 其實我都登佢好擔心… 雖然話今年冇咁多人爭學位,但仍然好難要求到一間好學校,佢阿媽見到全部同學仔都可以入到頭1,2名得佢自己落到第十之後傷心欲絕,我真係唔知點樣安慰佢…

lilylilyc 發表於 19-6-4 12:39
冇錯 , 你講得好啱! 最主要原因因為佢唔係咁喜歡呢間學校, 佢同你一樣佢好想去明德或者丘佐榮呢兩間, 已經 ...

不是我叩入丘佐榮呀,係朋友仔,丘佐榮好似要放佢在乙1-3先有得面試,舊年我放佢乙3以後,無得面試。我囡係叩入其他學校的。

如果真係唔喜歡派到的學校,就大包圍咁叩門,只要自己覺得好過呢間的,都去試叩,試咗有機會,唔試0.1%機會都無。

但都要有心理準備,叩唔到都要讀,試下了解多啲間學校,可能情況可以接受呢。首先校風起碼都ok,都無聽聞過呢間學生曳。

lilylilyc 發表於 19-6-4 12:42
啱啱佢同我講太古小學連interview都冇份, 其實我都登佢好擔心… 雖然話今年冇咁多人爭學位,但仍然好難要 ...
叩門是最後關頭,遠少少14網都有好多學校,甚至12網。希望在明天,加油。

冬日勳章

叩丘佐榮要求要甲1,2,3同乙1

回覆樓主:

有呀,乙部2揀丘佐榮, 希望佢有機會去interview啦 ! 都係嗰句如果真係敲門都唔得嘅話 ,咁都要讀呢間。所以其實喺呢度都想搵阿仔讀緊慈幼嘅媽咪可以提供下資料, 起碼阿妺個心冇咁慌先, 不過聽聞呢間學校啲老師好有耐心同愛心

kudon 發表於 19-6-4 13:27
叩門是最後關頭,遠少少14網都有好多學校,甚至12網。希望在明天,加油。

跨區都有試,不過希望唔大, 而家最希望就係喺丘佐榮收佢, 不過始終都要睇 彩數,好似上面位媽媽咁講甲123 &  乙1 先有機會,咁我諗我阿妹填乙2可能未必有佢份in, 要睇下佢今年都唔多叩門生,都唔諗咁多 :(

muimui120 發表於 19-6-4 14:15
叩丘佐榮要求要甲1,2,3同乙1

如果一定要乙1,咁應該冇佢份?唉……
睇見啲大人真係慘過自己去見工

我仔有輕微sen problem , 最主要是情緖社交,入了12 網St Jo, 有冇人知呢間學校support 多唔多?我應否報給學校知?

kudon 發表於 19-6-4 13:27

其實有少少嘢想知, 因為之前我哋未抽到屋嗰陣係住喺港島東,但係抽到屋之後搬咗去油塘, 咁我哋又鍾意香港區學校, 但係今日阿仔第一次去面試, 老師就問佢你住喺邊呀? 咁小朋友就梗係唔會講大話啦,佢話住油塘 ,我心諗死啦!咁樣其實會唔會即刻扣分唔收㗎, 老師聽到一定嫌我哋住得遠啦 ! 但係我又好鍾意香港區呢一間學校 ,我而家覺得好似冇曬希望咁……但係又唔可以叫小朋友講大話,真係唔知點算 ,下一輪面試可能都冇我哋份囉 !我哋真係好鍾意杏花個間學校㗎……

其實如果畀學校知道搬咗遠咗,會唔會有影響㗎?

lilylilyc 發表於 19-6-5 23:27
其實有少少嘢想知, 因為之前我哋未抽到屋嗰陣係住喺港島東,但係抽到屋之後搬咗去油塘, 咁我哋又鍾意香 ...
你in 咗丘佐榮?

SPRING_BB 發表於 19-6-5 23:30
你in 咗丘佐榮?

今日都仲冇電話到..……………………應該……………………無lu                 

lilylilyc 發表於 19-6-4 12:39
冇錯 , 你講得好啱! 最主要原因因為佢唔係咁喜歡呢間學校, 佢同你一樣佢好想去明德或者丘佐榮呢兩間, 已經 ...

我仔係慈幼仔,讀p3,佢好鍾意返學,程度適中,老師都好好,可以放心

a328 發表於 19-6-6 11:58
我仔係慈幼仔,讀p3,佢好鍾意返學,程度適中,老師都好好,可以放心

其實再睇好多資料慈幼都唔錯! 不過其次擔心就係交通同埋學校位置問題,因為佢嗰個位我成日覺得好危險, 尤其是落雨因為得一條路入學校,所以有啲擔心。 想問下平時你仔仔係點樣返學? 例如校巴係咪喺學校入面落車?同埋講真你覺得返學嗰條路o唔ok? 多謝媽媽睇到資料!

lilylilyc 發表於 19-6-6 12:04
其實再睇好多資料慈幼都唔錯! 不過其次擔心就係交通同埋學校位置問題,因為佢嗰個位我成日覺得好危險,  ...

小朋友搭school bus, 正門落,暫時無問題,起碼未試過濕身返
‹ 上一主題|下一主題