用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 11個月大男仔唔識聽指令
go

11個月大男仔唔識聽指令 [複製鏈接]

仔仔剛满11個月﹐但唔識聽指令﹐唔識bye bye同俾俾﹐這個星期都有每日在佢面前示範﹐暫時都未識﹐佢望住我唔知我做緊什麼...
咁樣係咪遲緩?
有無方法可以train吓佢﹖
有點擔心..

0    0    0    0

11個月唔識好正常

lompus 發表於 19-5-6 11:30
仔仔剛满11個月﹐但唔識聽指令﹐唔識bye bye同俾俾﹐這個星期都有每日在佢面前示範﹐暫時都未識﹐佢望住我 ...

11個月仲細

11 個月仲細,而且係男仔,語言發展慢啲啲都正常。佢識聽自己個名、指、眼定定望住你未?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

聽到我叫個名會望我未識指野 (只係識用手指按玩具上的BUTTON)都會眼定定望住人望倒人會笑
只是好似唔明我做緊什麼..如果我捉住佢隻手BYE BYE或拍手﹐佢會有時鬥力唔俾我捉住佢隻手BYE BYE..

lompus 發表於 19-5-8 16:40
回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁屬於正常,溝通方面比同齡 BB 慢左啲啲但未算遲緩。放心,Keep 住多啲同佢講野就得。

但 “指” 要留意下,睇下最遲歲半前識唔識,唔識就同醫生講呢個問題。

1998Ruby1998 發表於 19-5-8 16:42

咁屬於正常,溝通方面比同齡 BB 慢左啲啲但未算遲緩。 ...

請問指的意思是否識得指住特定的物件?
其實我打過一些key word 如言語遲緩,模仿能力低 就會search 倒自閉症,而自閉症的小朋友都係唔識指野,所以好擔心

回覆 lompus 的帖子

係吖,我都驚令郎有呢方面嘅傾向,醫生同過我屋企人講過,最遲歲半都要學識指。即係例如 “你睇電視吖”,佢會指電視、“爸爸係邊度?”,會指爸爸。但自閉症小朋友係唔識眼神接觸,有都會好短,同埋唔識望住你對眼,就好似一個聚焦唔到又不斷搖擺嘅鏡頭。你仔仔有眼神接觸而且望得耐,咁應該係踩界。

1998Ruby1998 發表於 19-5-8 17:13

係吖,我都驚令郎有呢方面嘅傾向,醫生同過我屋企人講過,最遲歲半都要學識指。即係例 ...

其實通常幾時會識指野?

9-12 個月就識指,但有啲 BB 會耐少少,但最遲歲半可以做到。

謝謝(emoji)(emoji)
那請問學指東西要教嗎?定係佢自己會識?(emoji)
‹ 上一主題|下一主題