用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs APS vs SFA
樓主: Siup99
go

KTS vs APS vs SFA   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 19-5-7 11:40
APS是中文小学wo。  你的问题应该是:KTS和APS怎可以跟SFA同级?
SPCCPS也是中小,應該問,點解可以同DGJS,DBSPD同級?

MrBeast    發表於 19-5-7 13:06

IYY 發表於 19-5-7 12:50
KTS 同 APS 是中小;SFA 是英小, 一直都是九龍區其中一間 top 英小。

wa...好混乱呀!!Noverzero, Macrowong96, Yanamami 话SFA是中小,
你话是英小,究竟SFA是什么小学?

不过,起码SFA的网页是以英文为主。中文小学极少会这样做。

猴子爸 發表於 19-5-7 12:59
wa...好混乱呀!!Noverzero, Macrowong96, Yanamami 话SFA是中小,
...

我其實不清楚,所以發問

marcowong96 發表於 19-5-7 13:01
我其實不清楚,所以發問
你问:SFA 是英小?即是你一直以为SFA是中小/日小/韩小。。。 但看到有人提出是英小,你才会问这个问题。。。按正常逻辑。

SFA全名St. Francis of Assisi's English Primary School, GS, Science英文書,數學中英都要上,普教中文

b3410 發表於 19-5-6 08:42
男仔,將來想讀男拔嗎?如果男拔係目標,APS。
打算中途插班喇叭?咁好似SFA適合D。
打算一直到小學畢業, ...

主要唔係APS,係APS 既排球隊喎,哈哈!

Siup99 發表於 19-5-6 00:10
如果係男仔,撇除宗教,地點等外在因素,大家會點揀!

自由揀,我會要SFA。

一)男仔大多唔鍾意學樂器/或花時間練琴而無得玩佢哋自己鍾意既野;

二)三間SFA 最平。

三)SFA 附近間茶記,沙牛面又平又好食!

Soundervolt 發表於 19-5-6 13:30
始終讀小學同中學都有分別,中學讀多好多科目,而且要求理解、分析、推理等能力比小學高好多,所以有尐對 ...

可能果位小學成績係呀呀帶養出來的。

猴子爸 發表於 19-5-7 12:59

我有話过SFA係中小???快d俾條link我,等我番入去謝罪先……

yayasiko 發表於 19-5-7 11:10
KTS 是中文小學,APS SFA 是英文小學, 為何它依然能可以和同級?KTS 英文也很強嗎?
...

APS 肯定是中文小學。

KTS 應該都係中文小學。

回覆 retriever 的帖子

KTS好明顯係中小。虽然同SFA-样GS用英文書,不过無Sci, 而且網頁係中文~

Yanamami 發表於 19-5-7 20:01
我有話过SFA係中小???快d俾條link我,等我番入去謝罪先……

我都無講過喎,我只係發問咋

marcowong96 發表於 19-5-7 20:06
我都無講過喎,我只係發問咋
开哂名屈人都有个譜吖~

retriever 發表於 19-5-7 19:54
自由揀,我會要SFA。

一)男仔大多唔鍾意學樂器/或花時間練琴而無得玩佢哋自己鍾意既野;

邊間茶記呀

MrBeast 發表於 19-5-6 18:59
最重要是小朋友本身有talent,父母再刻意栽培,事半功倍,雖則話只要有恆,心,冇talent的話,要燒$和時間 ...

真心覺得如果小朋友talented,絕大部分父母都會肯栽培!但如果不是,勉強燃燒金錢,時間,心力去音樂方面!實在令小朋友,大人都身心俱疲!
在面對升中嘅情況下,情願放多啲時間去學術!
呢點就係APS最令我却步嘅地方!

Siup99 發表於 19-5-7 23:27
真心覺得如果小朋友talented,絕大部分父母都會肯栽培!但如果不是,勉強燃燒金錢,時間,心力去音樂方面 ...

e加玩體藝好多都是為升中,aps 實情係點(可否hea學、呈分點計),就要用家分享,personally 我覺得只是probide a platform.  但若你冇諗住發展呢方面,就cross out aps 這優點,考慮其他因素

Siup99 發表於 19-5-7 23:27
真心覺得如果小朋友talented,絕大部分父母都會肯栽培!但如果不是,勉強燃燒金錢,時間,心力去音樂方面 ...
你係咪鐘意APS的升中派位但擔心小朋友唔係真係咁投入音樂?的確,對音樂有要求的學校唔止講求學生要識(多過一種)樂器咁簡單,樂團練習好花心機同時間。但小朋友有壓力既同時,都係好開心既(成班人一齊玩),而且團體表演可以訓練小朋友自律、謙虛同團體精神。

如果唔想呢一刻決定俾小朋友咁投入音樂,可以集中考慮另外兩間 — 學術好,升中又好,都鼓勵學生發展課外活動。萬一小朋友真係唔係好喜歡音樂,或者想注重發展其他活動,都無壓力。一間中小,一間英小;一間校舍舊啲,一間大啲;一間深水埗校網,一間九龍塘⋯⋯

不過,如果今日放左APS,他日你發現小朋友原來喜愛音樂而又應付到intensive music training ,你會後悔今日放棄一間可能好啱佢既學校嗎?

其實讀呢三間,家長要放既心機唔會少,就算入左三間都唔係人人六年後入神校。

qip1371 發表於 19-5-8 09:09
你係咪鐘意APS的升中派位但擔心小朋友唔係真係咁投入音樂?的確,對音樂有要求的學校唔止講求學生要識(多 ...
個人愚見,何必為未知之數傷神,k3都未見到talent 咁一定唔係mozart, 若明年先發,也可上C中,中學才join 樂團都ok.

Yanamami 發表於 19-5-7 20:10
开哂名屈人都有个譜吖~

其實都唔算屈嘅,根據上面我對Macrowong96嗰句問題「SFA是英小?」嘅理解,而你又讃好佢呢個留言,即是令我有理由相信你係同Macrowong96一樣想法:SFA唔係英小。咁喺香港,唔係英小,99.99%就係中小啦,佢又唔係國際學校。
不過,我預咗你哋唔認,又話我諗多咗,又屈又乜,不過,有腦又正常嘅人,應該明白我講乜嘢嘅。
又不過,SFA係乜都好,總之就是勁啦

猴子爸 發表於 19-5-8 09:24
其實都唔算屈嘅,根據上面我對Macroeong96嗰句問題「SFA是英小?」嘅理解,而你又讃好佢呢個留言,即是令 ...

又開名  
‹ 上一主題|下一主題