用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs APS vs SFA
樓主: Siup99
go

KTS vs APS vs SFA   [複製鏈接]

JC_mami 發表於 19-5-9 20:33
前輩講得啱,APS的樂器老師真的教得很好!讀APS唔學樂器實在浪費。

而且真係冇乜小學有咁嘅級數嘅樂團俾學生參加,有得入去讀嘅話,我都覺得點都要體會吓,同埋學會堅持。更何況音樂本身係好嘢嚟嘅,唔係洪水猛獸,時間點都可以分配到嘅

Queenielam88    發表於 19-5-10 09:47

回覆 IYY 的帖子

今年hockey學界D1第三,成績很好啊!

IYY 發表於 19-5-10 00:23
我家大少當年 6 歲未夠, 應該係唔忿氣, 唔服輸, 才死牛一面頸咁練習。吹得出第一粒音是一個火花, 小朋友覺 ...
感覺天生對音樂有滿腔熱誠的人不多,通常開始有成功感就會愛上,但從0到滿足始終需要些時間,
以小兒為例,第一年學,基本上次次要叫才會練,我仔比較好彩,支樂器容易上手,加上本身有學琴,
學左一年已經吹得不錯,學左三年,
現在日吹夜吹,什麼歌也吹,古典,陳奕迅,外國流行,jazz
我講笑可以帶佢去尖沙咀街頭表演。

IYY    發表於 19-5-10 10:49

猴子爸 發表於 19-5-10 09:06
而且真係冇乜小學有咁嘅級數嘅樂團俾學生參加,有得入去讀嘅話,我都覺得點都要體會吓,同埋學會堅持。更 ...
近年很多學校也培養小朋友音樂,睇阿仔出去比賽,見很多學校樂團也很出色,尤其英華,好難想像是小學生,
真心佩服

JC_mami 發表於 19-5-10 10:31
近年很多學校也培養小朋友音樂,睇阿仔出去比賽,見很多學校樂團也很出色,尤其英華,好難想像是小學生,
...
YW绝对劲相对于YW,APS还要在升中成绩上竞争,其实相对上是比较没有那么着数的。
听说YW每星期练习颇密集,成功非

JC_mami 發表於 19-5-10 10:31
...
YW 的確勁, 我相信他是DBS 的大戶。

IYY 發表於 19-5-10 10:51
聽聞英華唔止是DBS大戶,近兩年也是SPCC的大戶。

IYY 發表於 19-5-10 10:51
second to APS.  其他很多去SPCC下,还是DBS的大户,可想而知YW d小六生有几强。

sunnymama2 發表於 19-5-10 07:35
你個case 好勵志
我仔仔冇你仔咁有毅力,唔係日日練,試過連續練一個鐘,見佢練得辛苦,又拉得難聽 ...
練一個鐘可能太多, 試下改練半小時, 騰出半小時出來做其他開心的事情, 讓音樂練習變成一個不是負擔的習慣。有需要才練45 mins 吧, 有比賽時, 貴校已練習得非常 intensive, 在家還是放輕鬆點好。

難聽的日子會慢慢過去, 因為我們會習慣的, 而且仔仔也會繼續進步啊。貴校音樂水平超高, 日子有功, 孩子會被訓練成材。希望他能盡能享受音樂, 開開心心隨心而為。

猴子爸 發表於 19-5-10 11:11
second to APS.  其他很多去SPCC下,还是DBS的大户,可想而知YW d小六生有几强。
我真係覺得YW d 小朋友好勁, 不論學術, 音樂體藝都是 !!!

magtam0520 發表於 19-5-10 10:07
回覆 IYY 的帖子

今年hockey學界D1第三,成績很好啊!
前輩, hockey school team 今年打 7 場嬴 5 場, 球隊眾志成城, 全力以赴。得此佳績, 全隊仔都好開心。

magtam0520    發表於 19-5-10 11:47

JC_mami 發表於 19-5-10 10:25
感覺天生對音樂有滿腔熱誠的人不多,通常開始有成功感就會愛上,但從0到滿足始終需要些時間,
以小兒為例, ...
有些人只會古典,我自己就覺得擴闊不同音樂,所以pop music 也可以,小朋友喜歡就得。有次行街見到個吹笛吹得幾好聽,真是好想問佢$50教唔教
有玩band 的介紹大家movie bohemiam rhapsody, 不過家長指引,主要是要從旁解釋

IYY    發表於 19-5-10 15:03

MrBeast 發表於 19-5-10 12:40
有些人只會古典,我自己就覺得擴闊不同音樂,所以pop music 也可以,小朋友喜歡就得。有次行街見到個吹笛吹 ...
阿仔就係睇左這套電影,瘋狂地愛上Queen,自彈自唱bohemian rhapsody,但老實說我對這首歌的歌詞真的不敢恭維。

IYY    發表於 19-5-10 18:30

JC_mami 發表於 19-5-10 15:40
阿仔就係睇左這套電影,瘋狂地愛上Queen,自彈自唱bohemian rhapsody,但老實說我對這首歌的歌詞真的不敢恭維 ...
有些人話係佢寫知道自己是gay or something ,另一角度,d歌超難唱和首首都唔同,戲的故事其實overall 都是正面。
我小朋友冇直接話中意d歌,但又會問點解唔過落部ipod 到可隨時聽

IYY 發表於 19-5-10 00:23
我家大少當年 6 歲未夠, 應該係唔忿氣, 唔服輸, 才死牛一面頸咁練習。吹得出第一粒音是一個火花, 小朋友覺 ...

多謝你,佢有喜歡的運動,時間不夠用,要放棄樂團了,不過他仍有繼續學樂器,我心足了

sunnymama2 發表於 19-5-10 07:35
你個case 好勵志
我仔仔冇你仔咁有毅力,唔係日日練,試過連續練一個鐘,見佢練得辛苦,又拉得難聽 ...

學到高级就會開始享受了,我囝自五级後,可應付比較難的歌曲,會起勁好多

IYY 發表於 19-5-10 11:21
練一個鐘可能太多, 試下改練半小時, 騰出半小時出來做其他開心的事情, 讓音樂練習變成一個不是負擔的習慣。 ...

樂團訓練初時對考级好有用,一年努力後,包可上二级

IYY 發表於 19-5-9 20:07
過程是初初孩子頭兩月連一粒音也吹不出來, 他練習時哭起來。問他會否想放棄, 不用難為情, 可照直說。硬淨的 ...

Delet

IYY 發表於 19-5-9 13:09
還有, 我覺得作為父母是為孩子提供學習機會。想不想花時間學樂器, 肯不肯努力學, 想不想玩樂團, 都盡量從孩 ...

(emoji)(emoji)(emoji)

vvbyy 發表於 19-5-10 22:57
多謝你,佢有喜歡的運動,時間不夠用,要放棄樂團了,不過他仍有繼續學樂器,我心足了
...

小學識很多朋友都可以音樂、運動、成績兼顧。
去了中學,可能高中可能要作出選擇
‹ 上一主題|下一主題