用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs APS vs SFA
樓主: Siup99
go

KTS vs APS vs SFA   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-5-9 17:08
对細女係好事……經过大女,湊細女就会順其自然,明白勉強無幸福。好多野briefly俾佢地接触下,就知有無兴 ...
合唱團我們都quit 左,我覺得是有些可惜,但既然小朋友冇興趣學,我又5音不全幫唔到,無謂勉強

MrBeast 發表於 19-5-9 19:23
合唱團我們都quit 左,我覺得是有些可惜,但既然小朋友冇興趣學,我又5音不全幫唔到,無謂勉強  ...

講起合唱团……我大女唱左幾年到小四先同我講:我不嬲唔鍾意唱歌……早响吖~

MrBeast 發表於 19-5-9 19:23
合唱團我們都quit 左,我覺得是有些可惜,但既然小朋友冇興趣學,我又5音不全幫唔到,無謂勉強  ...

合唱團要揀人㗎喎~~~

Yanamami 發表於 19-5-9 19:34
講起合唱团……我大女唱左幾年到小四先同我講:我不嬲唔鍾意唱歌……早响吖~ ...
我小朋友投訴過唔太識睇譜,我估d鬼歌又難唱...我諗都有得箸:上台講野冇怯,不過學左咁多年都差不多5-6萬

mcl203 發表於 19-5-9 19:52
合唱團要揀人㗎喎~~~
所以覺得可惜,我都掙扎左好耐

MrBeast 發表於 19-5-9 19:21
過程先係重點
過程是初初孩子頭兩月連一粒音也吹不出來, 他練習時哭起來。問他會否想放棄, 不用難為情, 可照直說。硬淨的小男孩說不, 想繼續嘗試。又過了兩星期, 他的努力沒有白費, 終於吹出一個音來, 那小子開心得蹦蹦跳...... 惡夢從此開始..... 他由星期一至六, 每晚都會練習半小時樂器 (至今習慣未變), 晚晚走音, 一首歌可以吹足 1 - 2個月.... 我們一家聽足 5 年。到了第 6 年, 終於捱出個頭來, 他開始吹得動聽了, 走音減少了。

現在小男孩變成小男生, 讀中二了, 回望兩千幾個晚上, 我們的耳朵一直陪他練習。回望種種過去, 他的確很享受在小學樂團的日子, 也懂得用音樂減壓。上了中學, 依然希望在樂團發光發熱。他身邊的好友, 過半數都是小學和中學的樂團中人, 大家有共同嗜好和話題, 同樣享受玩音樂的樂趣。

當年升小一時, 我在SFA 同APS 之間掙扎良久, 最終順從用家的選擇。他選對了, 選了適合自己的學校。一直順利, 連升中也選對了, 開開心心, 真幸運。

那時選 APS, 從來也沒有想過音樂訓練和體驗竟是一份大禮物, 一個 bonus, 給孩子很多很多正面的影響。

猴子爸    發表於 19-5-10 08:58
nkd    發表於 19-5-9 20:31

MrBeast 發表於 19-5-9 20:03
所以覺得可惜,我都掙扎左好耐

唔係你個囝quit左你都唔知咩~~~

IYY 發表於 19-5-9 20:07
過程是初初孩子頭兩月連一粒音也吹不出來, 他練習時哭起來。問他會否想放棄, 不用難為情, 可照直說。硬淨的 ...
真是鐵柱都比你磨成針。我們揀了體發展,間唔中在小息會和同學所打下波,運動對身體又好,一石二鳥

金句時間:
the important thing in Life is not triumph, but the struggle; the essential thing is not to have conquered but to have fought well.

在小學階段若小朋友能有相關體驗,對成長絕對是好事

Queenielam88    發表於 19-5-10 09:35
IYY    發表於 19-5-9 23:47
Yanamami    發表於 19-5-9 20:31

MrBeast 發表於 19-5-9 20:29
金句時間:
the important thing in Life is not triumph, but the struggle; the essential thing is not  ...

多謝金句分享

b3410 發表於 19-5-9 16:51
我大女升中之後停咗樂器,話再也不想學。不過好搞笑,依家自己又開始心思思,想再學返
我應承佢,如 ...
前輩講得啱,APS的樂器老師真的教得很好!讀APS唔學樂器實在浪費。

過程是初初孩子頭兩月連一粒音也吹不出來, 他練習時哭起來。問他會否想放棄, 不用難為情, 可照直說。硬淨的 ...

活在音樂的童年是孩子的福氣!

南丁媽咪 發表於 19-5-8 23:33
我相反,好希望小朋友可以有一樣音樂係好專。音樂同運動都可以訓練情緒,態度,毅力,無論讀邊間,一體一 ...

學樂器等於燒錢,不過可培養毅力,一体一藝好費時,高小要取捨

我仔不喜歡樂團,唔肯去了

vvbyy 發表於 19-5-9 22:41
我仔不喜歡樂團,唔肯去了
我家大少當年 6 歲未夠, 應該係唔忿氣, 唔服輸, 才死牛一面頸咁練習。吹得出第一粒音是一個火花, 小朋友覺得憑自己的努力獲得小小的成功, 那小火花燃起他的小engine, 因此有動力繼續努力下去。至於點解大少會中意返樂團, 可能因為那裡有好朋友, 他喜歡一起學習的氣氛和練習時的團隊精神, 一齊發光發熱, 那是一種緣。我們也估不到沒有音樂天分的他會如此投入。不過今時今日佢大個仔, 冇咁 naive 俾一粒小火花咁易就可撻著副 engine .....
令郎不喜歡樂團, 不去也罷。最緊要他在小學裡找到他喜歡的活動, 那將會是他快樂的回憶。祝小朋友有一個豐盛快樂的童年。

Queenielam88 發表於 19-5-9 22:10
活在音樂的童年是孩子的福氣!
老友, 我的耳朵不再受罪才是福氣

Queenielam88    發表於 19-5-10 09:38

回覆 MrBeast 的帖子

那根鐵柱沒有被磨成針, 他變了鋼條, 中一開學跑去玩從未接觸過的 hockey, 試玩一次就一見鍾情, 不理我的反對, 考埋入校隊, 花了幾個月努力成為正選。今年隨校隊打學界比賽。繼續同我玩 nothing is impossible 的遊戲。

你個case 好勵志
我仔仔冇你仔咁有毅力,唔係日日練,試過連續練一個鐘,見佢練得辛苦,又拉得難聽,有問過佢會否考慮轉樂器,佢斬釘截鐵地說不!我都慶幸佢唔係一個咁易放棄的孩子。

無論如何,學樂器係compulsory, 就算幾唔喜歡都要接受,希望有朝一日我兒子能夠享受學音樂的樂趣。

IYY 發表於 19-5-10 00:34
回覆 MrBeast 的帖子1

那根鐵柱沒有被磨成針, 他變了鋼條, 中一開學跑去玩從未接觸過的 hockey, 試玩一次就 ...
都係一句。正所謂唔嫖唔知身體好,唔賭唔知時運高,but i say anything is possible

IYY    發表於 19-5-10 10:44

回覆 sunnymama2 的帖子

我囝全個小學階段半hea 學hea 玩樂團,但其實口裡說不,心裡很誠實,始終好著緊自己個人同樂團嘅比賽,我都認真地陪出陪入左六年。到中學一開學已被老師又選左入樂團,至今仍然以為幾年來學校奪獎為榮同「暫時」的人生成就。無論係什麼興趣或活動,家長同細路只要認真都會有得著。

IYY    發表於 19-5-10 10:46
qip1371    發表於 19-5-10 08:21
‹ 上一主題|下一主題