用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考插班成績要求!
樓主: Agatha209
go

考插班成績要求! [複製鏈接]

美美羊 發表於 19-5-25 12:36
樓主不用為89/90分勞氣,我仔讀緊私小,低小,級五以內,4主科全年平均98分,有樂器4級,識日文,幾個奧數 ...

如果係一綫私小,咁既牌面又唔應該無得考試。如果真係無,下年報多幾間。係人才終歸有人賞識。

美美羊 發表於 19-5-25 12:36
樓主不用為89/90分勞氣,我仔讀緊私小,低小,級五以內,4主科全年平均98分,有樂器4級,識日文,幾個奧數 ...

係!我小朋友讀普通津校,級頭十「全級150人」因為搬屋,我都係搵同原校差多level嘅,無話要名校,無唸到依家插班普通小學,門檻仲高,同時又要過關斬將。

回覆 Jane1983 的帖子

今年只報了LS同DB, 真係估唔到原來筆試都冇機會,可能阿仔的專長冇兩間學校要的「特異功能」。

美美羊 發表於 19-5-26 12:32

今年只報了LS同DB, 真係估唔到原來筆試都冇機會,可能阿仔的專長冇兩間學校要的「特 ...

有時好難講點解無,或者遲d收到通知亦唔定。再唔係出年再試,又或者中學升讀亦係條條大路通羅馬。

最緊要教好個仔,佢係叻,始終有機會。

Lee123456789 發表於 19-5-25 14:18
邊間私小啊?見到有人話SFA級15都收,今日再check下信箱,我今日收信。

傳統學校還是較喜歡「傳統」名小。如果是「活動」教學的,可能級一也未必獲垂青。

不過插班不只是實力還要講緣份,平常心最好。

回覆 Agatha209 的帖子

我都就來搬屋
都系煩緊幫小朋友轉校
附近幾間小學無學位ge無學位
有ge又要中英數90以上,

頭都痛

回覆 美美羊 的帖子

LS+DB,重一體一藝。請問仔仔有冇提及體育項?

美美羊 發表於 19-5-26 12:32

今年只報了LS同DB, 真係估唔到原來筆試都冇機會,可能阿仔的專長冇兩間學校要的「特 ...

我認為考插班係講緣份居多,去年小兒LS同DB幸運地有份筆試,小兒有的技能,你兒子都有齊了,你兒子懂的日文及樂理,反而小兒沒有,我估內校成績好是最大因素,加上緣份,畢竟報得插班的都相信都係叻仔,不要懷疑自己小朋友,衹是時機未到。

angie0828 發表於 19-5-31 13:05
我認為考插班係講緣份居多,去年小兒LS同DB幸運地有份筆試,小兒有的技能,你兒子都有齊了,你兒子懂的日 ...
唐突問一問,
插班筆試資格是否同依家小學排名多少有D關系?
去年獲得筆試的自身條件除上述所列,可有其他?
去年筆試大概一個年級幾個人,最終收咗幾個小朋友?
非常之感謝!

MICHAELLE.K 發表於 19-5-31 13:38
唐突問一問,
插班筆試資格是否同依家小學排名多少有D關系?
去年獲得筆試的自身條件除上述所列,可有其他 ...

排名不清楚,LS DB去年考插班目測約40人,DB唔知收多少,反正仔有1位同班同學收咗,LS最終應該收不多於7人

angie0828 發表於 19-5-31 13:57
排名不清楚,LS DB去年考插班目測約40人,DB唔知收多少,反正仔有1位同班同學收咗,LS最終應該收不多於7人 ...
多謝回復
年年競爭都係大
緣份好重要
‹ 上一主題|下一主題