用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019英國寄宿 Y7,Y8 召集區
樓主: 零極限
go

2019英國寄宿 Y7,Y8 召集區   [複製鏈接]

angelleungyp 發表於 19-11-25 23:08
我有 d 文字修改了

我睇到啦,唔該晒呀。
連half term 都返,咁一年未返6次囉?
仲要每個term 2次exeat term,咁多

我係好媽媽 發表於 19-11-25 23:15
我睇到啦,唔該晒呀。
連half term 都返,咁一年未返6次囉?
仲要每個term 2次exeat term,咁多

如果唔返香港
1.你飛來英國陪兒女,機票$,酒店$,食飯$,玩又係$。全部都是要$。英國酒店不平的。
2.你孩子去host family 那裏住,又是要錢(~£ 4x)。他們未必安排特別活動給你的孩子。不過可能英國家庭出去玩的時候會帶你的孩子一起出去,如果唔係就只有自己在看書。
你自己想下啦!

angelleungyp 發表於 19-11-25 23:22

如果唔返香港

咁都係
頭一年太掛住佢都可能會想佢返密啲
到時再算啦。

回覆樓主:

家長可以自己上網揾下學校,之後再了解香港有邊間agent有做

我十月經朋友介紹,直接揾左學校,見了學校代表,報了明年Y8,重有減學費(白紙黑字),傾好曬就揾agent搞(其實佢地都無咩要做,)

如揾agent,睇多幾間,我揾過一間都好有名,佢介紹左幾間學校比我,經了解後,係佢收到高嘅agent fee,所以自己要揀下

問過兩位係英長大的香港人,South Wales地方靚,人純樸,物價也較底,呢度都有幾位學生讀緊,家長都好幫忙,回答我嘅問題,謝謝她們

我而家讀嗰個,唔出名,計埋三套機票,30萬鬆啲一年,exeat term可留學校宿舍(不另收費),學校做埋guardian ,所以自己要了解多啲

回覆樓主:

大家好,我剛開始plan 呀仔中一去英國,佢而家小四,係咪而家要開始申請?定係明天先至申請?
另, 佢而家係讀中文小學, 直接考英國學校係咪好難?係咪要考d英文國際試?

AnjiLeung 發表於 19-11-26 14:42
大家好,我剛開始plan 呀仔中一去英國,佢而家小四,係咪而家要開始申請?定係明天先至申請?
另, 佢而家 ...

完成香港小五已可過當地升讀Year 7 .
如果完成香港小六,可在當地升讀Year 8 , 有部分家長 會安排孩子入讀Year 7.

如果是名校 要兩年前申請 , 其實校 早 一年至年半申請。 你現在見到有升學中心舉辦的 升學講座 ,不坊報名參與,可以了解一下 。

我女兒當年完成小五後過英國升Year 7 , 入學試考 英、數和 non verbal paper .  數學好易 ,英文會深D但都應付到 ,以及唔係要你滿分 。

SmileSmileSmile 發表於 19-11-20 13:35
好開心睇到差不多年歲嘅小朋友係英國讀得咁開心

我小朋友都會明年完成小學後,過去讀Y8,我地都好期待^0^

想問下,去讀year 8 會否難些呢? 有 agent 同我讀,如果入去讀year 7 是比插入去讀 year 8 昜些,唔知真定假

GGsam 發表於 19-11-26 17:25
想問下,去讀year 8 會否難些呢? 有 agent 同我讀,如果入去讀year 7 是比插入去讀 year 8 昜些,唔知真 ...

Year 8 難些你指是甚麼 ?

除非是 Prep school直升   , 否則大部分中學就是 Year 7- Year 13(upper six ) ,  Year 7學位一定比 Year 8 位 多 ,  入學相對容易, Y8 是插班 。

入讀Y7 入入學試通常只考英數 , Y8有部分學校入學試要考埋Science。 每高一級的入學試 都相對 要求都會增多 ,這是好正常的事 。

katrinafu 發表於 19-11-26 16:39
完成香港小五已可過當地升讀Year 7 .
如果完成香港小六,可在當地升讀Year 8 , 有部分家長 會安排孩子入讀 ...

多謝你既資料呀!!想問去考year 7 會唔會易d? 即係好似香港小六升中一咁。。。
你囡囡去讀Y7, 係住宿舍?有冇陪讀?
我仲係諗緊咁細個,怕佢照顧唔到自己。。。

AnjiLeung 發表於 19-11-26 18:19
多謝你既資料呀!!想問去考year 7 會唔會易d? 即係好似香港小六升中一咁。。。
你囡囡去讀Y7, 係住宿舍? ...

越細入學 ,要求會越低 , 所以考Y7 一定比 Y9 Y10 容易 , 學位會較多 ,  我個人覺得適應上都是越細越容易 。
我女兒是 Full Boarding , 沒有陪讀  ,係要適應 ,也會喊 , 幾日 解決了 ,現在每逢Long weekend 也會去當地英國同學家短住幾天 , 與當地同學都好夾 , 現在叫她回港讀書都會說「不用啦 」 。

你選校時  不要只單看學校成績 , 由其是低年級 , 學校生活/活動都好緊要 ,要再看看 全校學生人數 ,寄宿生人數 (好多本地生都會寄宿),海外學生人數 , 多寄宿生星期六日,低年級學生會多D活動 ,住宿舍時間也多 。

katrinafu 發表於 19-11-26 18:16

除非是 Prep school直升   , 否則大部分中學就是 Year 7- Year 13(upper six ...

你好

請問Y8嘅數學教緊什麽
我小朋友而家係讀中文數,想準備一下,謝謝。

SmileSmileSmile 發表於 19-11-26 20:12
你好

請問Y8嘅數學教緊什麽

我要問問阿女 , 我都唔知 。
其實數學真係不用太預備 ,香港深過英國 好多 。

SmileSmileSmile 發表於 19-11-26 08:52

家長可以自己上網揾下學校,之後再了解香港有邊間age ...

你找邊間學校,可否pm我

katrinafu 發表於 19-11-26 19:06
越細入學 ,要求會越低 , 所以考Y7 一定比 Y9 Y10 容易 , 學位會較多 ,  我個人覺得適應上都是越細越容 ...

好詳盡呀!!多謝你!
你囡囡好叻! 佢係香港係讀本地學校定係國際學校?我仔係本地小學讀緊。。。 有朋友叫我先轉去國際學校讀幾年,再申請去英國讀會易好多,唔知係唔係。。。

AnjiLeung 發表於 19-11-26 20:52
好詳盡呀!!多謝你!
你囡囡好叻! 佢係香港係讀本地學校定係國際學校?我仔係本地小學讀緊。。。 有朋友 ...

我女兒是在香港讀普通的官立中文小學 。 而我女考3間英國算不錯的學校。

坦白說阿女適應力真係強過我, 初時最不適應的是我。
學校多寄宿生 , 學校開學時做了很多活動讓學生參與和投入 , 但到正式上課 ,有D科見從未接觸過 , 的確有點 困難 , 但 一兩個月 就克服到 ,呢D成績不要 對她們有任何要求 , 家 長 放鬆, 在低年級入學 , 期望孩子的是 適應到、投入校園生活 、開開心心 ,不是 只集中在 成績上 。

katrinafu 發表於 19-11-26 21:15
我女兒是在香港讀普通的官立中文小學 。 而我女考3間英國算不錯的學校。

...

即係唔一定要先轉國際啦,多謝你既資料(emoji)

katrinafu 發表於 19-5-5 18:54

其實冇debit card 都問題不大 。 我女 Y7 到現在Y9 都是用 ...

請問丫9或丫10 一年大約幾錢

wingwantze 發表於 19-11-28 00:47
請問丫9或丫10 一年大約幾錢

英格蘭一般都 £10000-13000 / Term 都有,一年三個Term . 視乎不同學校 ,一般學校每年3-5% 學費升幅, 有D學校更多 。
太子英X , 尖沙咀有間廸X 升學中心 , 你上去攞本書仔 或去升學展 取學校資訊,有齊學費資料 。

katrinafu 發表於 19-11-28 02:03
英格蘭一般都 £10000-13000 / Term 都有,一年三個Term . 視乎不同學校 ,一般學校每年3-5% 學費升幅,  ...

Thanks

katrinafu 發表於 19-11-26 18:16

除非是 Prep school直升   , 否則大部分中學就是 Year 7- Year 13(upper six ...

謝謝回覆,好幸運,仔剛收到香港. IS offer 了
‹ 上一主題|下一主題