用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑   [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

多閱讀可增進識字量,唔使一定要默書。數學有兩題挑戰題算唔算課外題?但又有思工warm up wor?🤔

其實開放討論係好事,但若以道聽途說資料當真相分享就唔太好啦

lingling06 發表於 19-5-5 17:48
阿仔啱啱畢業,佢話每個學期中丶英文各有兩至三次默書,全部唔計落成績表;而且學校編好默書時間表,每個學 ...

我哋都考慮緊kts,想問下數學是英數定係中數?考試測驗會有排名俾家長知嗎?同學仔間會否互相比較成績?謝謝你(emoji)(emoji)

回覆 daydaydayup 的帖子

有英數和中數。評估卷九成以上部分為中數,有兩三條英數。全年三次評估,除級二十內排名印成績表,其餘只係班主任口講range.每份主科卷在全班最高分兩名會收報喜信,亦會在龍虎榜公佈。

jason1978 發表於 19-5-5 22:21
回覆 daydaydayup 的帖子

有英數和中數。評估卷九成以上部分為中數,有兩三條英數。全年三次評估,除級二 ...

謝謝你!咁聽落都會幾大競爭,不過個學習氛圍應該很好,no pain no gain

回覆樓主:

兩間都是出色既學校,六年之後,你預期學校可以俾到咩俾你既小朋友:
KTS俾到名中,體藝是bonus.
培僑是俾到良好既英普能力,英文足以與英中銜接.課外活動,無太大壓力下學習亦都是bonus.
升入其他名中唔應該是培僑學生既目標.一者證明學生唔信任自己中學,二者優秀學生流失率高影響中學將來成績.若能將現時2x%-3x%既三大率提升至持續40%以上,自己就是名中.(隨住生源改善,伊個亦唔是幻想)
家長信任學校先會把自己小朋友放入讀12年,伊12年甚至會影響小朋友以後人生之路,學校亦有責任為自己親生仔謀出路,而唔是將學生優勝劣汰.伊方面培僑提供多種升學出路,做得相當唔錯.

回覆樓主:

pkc 大致都好, 如果能用英文/中文教數, 不用普通話, 會更加好。

感覺培僑更加似傳統/國際學校的中間路線。學費非常吸引,學校設施好好,氣氛輕松。如果將來有backpack plan, 未必留香港升大學。培僑我覺得幾好。
不過,如果將來想入三大,考DSE,可能KTS的訓練更加貼近。

jason1978 發表於 19-5-5 19:05
其實開放討論係好事,但若以道聽途說資料當真相分享就唔太好啦
所以家長真的不能偷懶!即使網上意見也要多睇一些,從而選出哪些是事實,哪些是「聽聞」,甚至是假傳!
KTS默書多!無法相信這幾個字可以拼合成句

Sing13 發表於 19-5-6 01:26
兩間都是出色既學校,六年之後,你預期學校可以俾到咩俾你既小朋友:
KTS俾到名中,體藝是bonus.
培僑是俾 ...
培僑書院還是要做好補底先吧!

表面成績亮麗, 但只要細心留意一下, JUPAS  offer 不足70%, 即係符合 3322要求既人, 極大基會也是70%也沒有

基本上大部份直資龍校(非由傳統名校轉直資既龍校)既問題亦是如此, 中學部大部份學生來自小學部, 學生到中學階段出現較大差異, 所以成績會開始兩極化

如果小朋友係龍中做唔到最頭個批, 而中學又無合適支援俾呢班學生(成績平平個班), 到時只會浪費12年光陰

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 09:20
培僑書院還是要做好補底先吧!

表面成績亮麗, 但只要細心留意一下, JUPAS  offer 不足70%, 即係符合 3322要 ...

但亦要留意,培僑最後入讀副學士既人數并不算多,與大部分band1A/B中學相若.
校長在升中簡介會話,俾到差唔多八成學生世界前100名既大學學位.
我估計原因是一部分學生已經在校長推薦計劃取得學位,繼續參加DSE考試,另一方面,海外生亦較多.
如果過左3322,但只是留港讀自資學位不如出去讀更有價值既學位.

Sing13 發表於 19-5-6 09:55

但亦要留意,培僑最後入讀副學士既人數并不算多,與大部分ban ...
所以咪更加突顯咗成績兩極化囉!

而且培僑成績交待不夠透明......

培僑S6只有107人, 8個學生獲校長推薦入咗清華同寧波大學, 咁佢地有冇考DSE? 成績有冇計入報告中呢?

NCUK IFY又有幾多人考呢?

以培僑高佈既30名DSE成績入U學生名單中, 有26人入3大, 再對照佢自己話有27%人入3大, 即係大約只有96人考DSE.

如果叩除8個校長推薦既學生, 即係NCUK IFY 只有3個學乎? 如果唔係咁少人讀NCUK IFY, 即係個8個校長推入國內大學既學生, 計入DSE條隊, 咁佢地又攞咩DSE成績呢?

再睇番PKC既校務報告, 26人升讀海外學士, 扣除8個推學生, 即係估計有18人海外升學, 當中有幾多經NCUK IFY, 幾多係以DSE成績呢?

最後入讀Local degree只有53%, 相信學術水平仍然唔算好高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

升中簡介會提到Ify有8人,伊部分應該唔會參加DSE考試了,校長推薦計劃既就難確定,可能部分考DSE亦有可能.
53% local degree是按畢業總人數計,而非考DSE人數計.

Sing13 發表於 19-5-6 10:40

升中簡介會提到Ify有8人,伊部分應該唔會參加DSE考試了,校長推 ...
如果只有8人讀NCUK IFY, 即係有99人要考DSE

經NCUK IFY入海外大學, 加8個校長推薦計劃入海外大學合共只有16人, 即還有10人係透過DSE成績入讀海外degree. 那這班學生, DSE成績又如何呢?

NCUK IFY資格, 基本上無辦法可以升讀local degree, 所以所有作得Local degree既學生, 唔係考DSE就係要靠自己考其它國際課程既試 (如GCE-AL/IAL)

即係53%升讀local degree既學生, 基本上係全經DSE入的 (如果當中更夾雜部份GCE-AL/IAL, 咁即係反映DSE成績應該係更差)

hkpapa852 發表於 19-5-6 10:51

經NCUK IFY入海外大學, 加8個校長推薦計劃入海外大學合共只有1 ...

53%是按全部畢業人數計,而非考DSE人數計.按後者計無疑數字更高.
至於設立ify既原意是因為海外學生多.
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1570146-%E6%95%99%E8%82%B2-%E5%9F%B9%E5%83%91%E6%9B%B8%E9%99%A2%E9%A6%96%E8%BE%A6IFY%E8%AA%B2%E7%A8%8B+%E6%8E%A5%E5%8F%97%E9%AB%98%E4%B8%AD%E7%94%9F%E7%94%B3%E8%AB%8B

hkpapa852 發表於 19-5-6 10:51

經NCUK IFY入海外大學, 加8個校長推薦計劃入海外大學合共只有1 ...

至於ify考試,升大學既保證率較GCE-AL更高.

Sing13 發表於 19-5-6 10:56
56/99
也只是5x%

Sing13 發表於 19-5-6 11:05
至於ify考試,升大學既保證率較GCE-AL更高.
只對升讀NCUK旗下個20/30間大學有保証,對其它大學嚟講,呢個資歷係無認受性
GCE-AL係全球大學都認受。

DSE全球亦有至少400間大學認受既資歷。

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:08
56/99
也只是5x%

今時今日,只要過3322基本上有local degree,培僑3322唔高所以local degree唔高亦唔出奇.
但過左3322讀自資學位倒不如出去讀更有價值學位.

Sing13 發表於 19-5-6 11:19
今時今日,只要過3322基本上有local degree,培僑3322唔高所以local degree唔高亦唔出奇.
但過左3322讀自 ...
問題係, PKC達3322既比例, 實際唔係高囉!
‹ 上一主題|下一主題