用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問東亞張Debit Card係咪全英國通行
go

請問東亞張Debit Card係咪全英國通行 [複製鏈接]

諗住出席完阿女畢業禮,順便到英國其他地方旅遊,唔知係咪一卡旁身,到處通用
   4    0    0    0

張卡是英國東亞出的,不是hk 東亞。一間英國銀行出的卡,會有咩問題?
我自己無出debit card. 我仔有,佢無喺學校附近用,機場用,無出過問題。

回覆樓主:

英國銀行既debit card,當然全國通用啦。

如果張咭面有顯示Paywave功能,仲可以在機場、倫敦圈正接拍咭搭公共交通,不用買Oyster Card, 自動優惠扣費,比現金付費便宜

我仔 英國 hsbc 張 debit card 在芬蘭都可以取歐羅出來用,不過會有手續費,好像大約3%

回覆樓主:

请教家長,阿仔在倫敦,如果壞咭,失咭,被食咭,立刻打去東亞分行求救,亦可走去分行處理,对嗎?但若果,学生不在倫敦讀書,東亞始终分行少,会否無咁方便?

KopyKat 發表於 19-5-5 22:10
请教家長,阿仔在倫敦,如果壞咭,失咭,被食咭,立刻打去東亞分行求救,亦可走去分行處理,对嗎?但若果, ...

申請時選近學校分行,我選曼城。不過壞卡、失卡是打電話報,新卡寄來的(我上次問),未真正試過。

回覆樓主:

谢谢你。

回覆樓主:

我們和孩子各有英國東亞發出的debit card, 申請 card時,香港東亞職員已講解得好清楚,如某提供款機顯示收手續費,就揀另一部提款機,好多位置都有機提款。另外,好多收錢的shop都要用contactless payment, 所以不用帶cash.

sorfn89 發表於 19-5-4 12:58
諗住出席完阿女畢業禮,順便到英國其他地方旅遊,唔知係咪一卡旁身,到處通用
...

首先恭喜你囡囡畢業,學有所成!

我講講上次經驗,曼城東亞係無自己嘅櫃員機,英國嘅櫃員機係分收手續費同免費兩種,選free cash就是。

順帶一提,戶口有錢才有得用。

SYSquare 發表於 19-6-30 11:45
我們和孩子各有英國東亞發出的debit card, 申請 card時,香港東亞職員已講解得好清楚,如某提供款機顯示收 ...

有冇印象東亞職員話幾耐要郁一郁張Debit卡?我記得佢有提過,我怕自己吾係成日去英國,冇申請,而家諗落又覺得方便想申請番。

回覆 cfs 的帖子

一年

cow 發表於 19-7-1 07:52
回覆 cfs 的帖子

一年

一年郁佢一次,謝謝你先!考慮下,怕兩年先去一次凍結左要開番就煩

回覆樓主:

有debit card, 真係好方便。當地旅行時可以用,又可以網上訂野。上兩星期我上網訂蛋糕比仔,有時訂一些飲品比佢地,我都係用debit card, 唔洗比credit card公司收我貴匯率的價。

SYSquare 發表於 19-7-1 09:26
有debit card, 真係好方便。當地旅行時可以用,又可以網上訂野。上兩星期我上網訂蛋糕比仔,有時訂一些飲品 ...

又係喎,如果銀行意思要郁下張debit card,我網上購物可能都算,不過乜debit card可以網上購物,入密碼confirm?平常用信用卡就sms code,請指教

cow 發表於 19-7-1 07:52
回覆 cfs 的帖子

一年

剛剛打電話到英國問,他説其實戶囗有出入已經可以,不會凍結張卡,香港東亞銀行只話我知要成日去英國先好申請,一直冇指明戶囗出入已經計算立即通過英國申請,吾去中環了,又要請假

cfs 發表於 19-7-2 16:05
又係喎,如果銀行意思要郁下張debit card,我網上購物可能都算,不過乜debit card可以網上購物,入密碼conf ...

Cfs, 係呀,輸入card number和名後,會出一個版面比你入password,不過係輸入某幾個位就可以。

SYSquare 發表於 19-7-2 19:18
Cfs, 係呀,輸入card number和名後,會出一個版面比你入password,不過係輸入某幾個位就可以。
...

謝謝你,立即安排申請先,網購旅行都用得,正

cfs 發表於 19-7-2 18:10
剛剛打電話到英國問,他説其實戶囗有出入已經可以,不會凍結張卡,香港東亞銀行只話我知要成日去英國先好 ...
香港東亞好似話如果一年都無用張card, Visa會收佢地錢, 所以勸我哋唔常用就唔好申請。
‹ 上一主題|下一主題